ΤΟΠΙΚΑ

Οι επιλογές των πολιτών νοθεύονται εύκολα…

οι-επιλογές-των-πολιτών-νοθεύονται-εύ-851206

Μάλλον θα αρκέστηκαν στην επιφανειακή ανάλυση όσοι στο πρόσφατο γκάλοπ, το πρώτο μετά τις εκλογές, είδαν μόνο ότι η ΝΔ διατηρεί διαφορά «ασφαλείας» ακόμη από το ΠΑΣΟΚ και ότι στην λεγόμενη «παράσταση νίκης» υπάρχει μία τεράστια διαφορά. Τα παραπάνω στοιχεία φυσικά και δεν αμφισβητούνται, αφού έτσι ακριβώς καταγράφονται στα ευρήματα της δημοσκόπησης.
Το σημαντικό όμως είναι αλλού. Στο γεγονός ότι η τάση που είχε εμφανισθεί στις πρόσφατες εκλογές και αποτυπώθηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα, όχι απλώς συνεχίζει, αλλά δυναμώνει. Τα δύο μεγάλα κόμματα, αυτά που έχουμε συνηθίσει να τα βλέπουμε να εναλλάσσονται στην εξουσία, συγκεντρώνουν αθροιστικά το μικρότερο ποσοστό τους από ποτέ. Αντίστοιχα τα μικρότερα κόμματα ανεβάζουν τα ποσοστά τους ακόμη περισσότερο.
Ετσι μπορεί αυτό το πρώτο μετεκλογικό γκάλοπ να είναι αρνητικό για το ΠΑΣΟΚ, όμως είναι περισσότερο αρνητικό και για τα δύο κόμματα μαζί.
Οχι ότι δεν είχε γίνει αντιληπτή βέβαια αυτή η τάση. Οτι τα μεγάλα κόμματα δεν είχαν καταλάβει πως μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων τούς γυρίζει την πλάτη. Κι επειδή η ισχνή πλειοψηφία των μόλις δύο κοινοβουλευτικών εδρών έχει τρομάξει, ετοιμάζεται ο νέος εκλογικός νόμος για τη σταθεροποίηση της δικομματικής εναλλαγής στην εξουσία και της ισχυρής πλειοψηφίας του πρώτου στη Βουλή. Ακόμη και με μειωμένα ποσοστά στις κάλπες. Προς επιβεβαίωση της φράσης του «Γέρου» περί «μειοψηφίας στο Λαό και πλειοψηφία

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου