ΤΟΠΙΚΑ

Υπόγεια επέκταση του Δικαστικού Μεγάρου

υπόγεια-επέκταση-του-δικαστικού-μεγά-851206

Μια νέα πρόταση, η οποία προτείνεται από το Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου ως λύση, παρουσιάστηκε χθες στη γενική συνέλευση των δικηγόρων.
Η πρόταση αφορά στην αναπαλαίωση του υπάρχοντος κτιρίου και την επέκτασή του με υπόσκαφη προσθήκη και με υπόγειους χώρους στάθμευσης και έγινε από τον αρχιτέκτονα κ. Μιχάλη Θέμελη.
Η λύση που πρότεινε ο μελετητής, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, έγινε με
γνώμονα τους άξονες, ιστορική συνέχεια – λειτουργικότητα και φιλικότητα προς τον χρήστη και εργαζόμενο – βιωσιμότητα – αειφορία και περιλαμβάνει συνοπτικά τα εξής στοιχεία:
– Αναπαλαίωση του υπάρχοντος κελύφους εμβαδού περίπου 2.800,00 μ2 και επαναφορά του τόσο λειτουργικά όσο και
αισθητικά στην αρχική του κατάσταση.
– Υπόσκαφη προσθήκη με δύο υπόγειους χώρους στάθμευσης που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και εκτός της λειτουργίας των Δικαστηρίων προς όφελος της πόλης.
– Επέκταση με τοπική υποβάθμιση του ορίζοντα που μπορεί να φιλοξενήσει χώρους γραφείων ή και ακροατηρίων, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και το αρχείο. Όλοι οι γραφειακοί χώροι που θα ενταχθούν σε αυτή την προσθήκη θα έχουν πρόσωπο στην υποβαθμισμένη αυλή, ώστε να έχουν ιδανικές συνθήκες ηλιασμού και αερισμού. Η επέκταση αυτή ανάλογα με το μέγεθος της εκσκαφής που θα επιτραπεί μπορεί να αγγίξει και τα 1.700,00 μ2, ενώ θα διατηρηθούν ζώνες διατήρησης της υψηλής φύτευσης.
– Επί του δώματος της στάθμης των γραφείων θα επαναδημιουργηθεί η αρχική φύτευση με τη μέθοδο του φυτεμένου δώματος(green roof), ακολουθώντας τις αρχές της Παθητικής Βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής.
Ο κ. Θέμελης παρουσίασε σε εικόνες παραδείγματα προσθηκών σε υπόσκαφη διάταξη επί υπαρχόντων δικαστικών μεγάρων στο εξωτερικό και υπάρχουν ολόκληρα βιβλία με παραδείγματα υπόσκαφων κτιρίων τόσο στο εξωτερικό, όσο και στον ελλαδικό χώρο, με πιο γνωστά την υπόσκαφη επέκταση της κεντρικής βιβλιοθήκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Νάξου (και τα δύο -όπως ανέφερε- έχουν βραβευθεί από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής) και τμήμα του Μουσείου της Ακρόπολης.
Ακόμη ο μελετητής αναφέρθηκε στην ιστορία του υπάρχοντος κτιρίου και υπογράμμισε ότι η προτεινόμενη λύση είναι υλοποιήσιμη και εφαρμόσιμη μέσα σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα, με το θετικό ότι οι εργασίες μπορούν να γίνονται παράλληλα με την λειτουργία των δικαστηρίων. Για το κόστος ο μελετητής ανέφερε ότι υπολογίζεται στα 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Οκτώ από τους 165 παρόντες δικηγόρους ψήφισαν αρνητικά στην πρόταση της διοίκησης του Συλλόγου και υποστήριξαν ότι η καλύτερη λύση είναι η δημιουργία ενός νέου κτιρίου εκτός του κέντρου της πόλης, ενώ οι υπόλοιποι χαρακτήρισαν την πρόταση ρεαλιστική.
Αρκετοί δικηγόροι χαρακτήρισαν την πρόταση ρεαλιστική με βασική προϋπόθεση να εγκριθεί από την «Θέμις Κατασκευαστική» και να χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, που μέχρι το 2009
δεν έχει πρόγραμμα χρηματοδότησης δικαστικών κτιρίων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου