ΤΟΠΙΚΑ

Το δις… Γιαννίτση ουκ ανδρός σοφού

το-δις-γιαννίτση-ουκ-ανδρός-σοφού-851206

Ακούω και διαβάζω τούτες τις μέρες, κ. Πρόεδρε, πανταχόθεν εκπορευόμενο το μήνυμα ότι η σημερινή απεργία θα είναι το «βαρόμετρο» που θα κρίνει την τύχη του ασφαλιστικού. Ότι δηλαδή ανάλογα με την επιτυχία της θα διαμορφωθεί και η πολιτική σας πάνω σ’ αυτό το κρίσιμο θέμα. Κι αυτό όχι ως προσαρμογή ευαισθησίας προς το επιθυμητό της κοινής γνώμης, αλλά ως τακτική υποχώρηση εκ φόβου για το περίφημο πολιτικό κόστος. Κυρίως έναντι των συνδικαλιστικών ηγεσιών, περιλαμβανομένης της φίλιας προς την κυβέρνησή σας παράταξης της ΔΑΚΕ.
«Θα γίνει ότι έγινε και με το νόμο Γιαννίτση» επιμένουν κάποιοι στηριζόμενοι σε πληροφορίες τις οποίες διοχετεύουν προς δημοσιογράφους κάποιοι… ζογκλέρ της ενημέρωσης από το στρατόπεδό σας. (Και όχι «τις διαρρέουν» κατά το ρήμα της περιρρέουσας αγραμματοσύνης, που μας …πιτσιλάει με τη διαρκή… διάρροιά της).
Η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες, ακόμη και όταν διαφωνούν με τα σχέδια αλλαγών για τα οποία πλημμελώς ενημερώνονται, σε ένα πράγματι συντριπτικό ποσοστό 84,1% -κατά την προχθεσινή μέτρηση που παρουσιάσθηκε από το «Μέγκα»- ζητούν να λυθεί το ασφαλιστικό εδώ και τώρα.
Ομελέτα χωρίς να σπάσουν αυγά δεν γίνεται. Όπως δεν γίνεται και μεταρρύθμιση σε οποιονδήποτε τομέα χωρίς «πολιτικό κόστος».
Από το γεγονός ότι ο Κ. Σημίτης εγκατέλειψε ενώπιον των αντιδράσεων το σχέδιο Γιαννίτση έχασαν δύο: Έχασε ο τόπος, καθώς η κρίση του ασφαλιστικού συστήματος παρατάθηκε, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται και άλλα προβλήματα. Αλλά δεν κέρδισε και το ΠΑΣΟΚ.
Πολλοί θα σας «βλαστημήσουν» αν θίξετε τα επιμέρους συμφέροντά τους. Όλοι όμως θα σας κατακρίνουν αν τελικώς καταφύγετε σε τακτικούς ελιγμούς, εγκαταλείποντας τις δεσμεύσεις για μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.
Η επιλογή δεν είναι ευχάριστη. Έχετε να επιλέξετε ανάμεσα στις… βλαστήμιες του σήμερα, αν δώσετε κάποια λύση, και στις… κατάρες του αύριο, αν τελικώς δεν θίξετε τα κακώς κείμενα.
Περιθώρια όμως νέων αναβολών δεν υπάρχουν. Το δις… Γιαννίτση ουκ ανδρός σοφού, μηδέ ηγεσίας υπεύθυνης και πολιτείας σοβαρής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου