ΤΟΠΙΚΑ

Προτάσεις «ασπίδα» για το Πήλιο

προτάσεις-ασπίδα-για-το-πήλιο-851206

Επτά προτάσεις-«ασπίδα» για το φυσικό και δομημένο περιβάλλον του Πηλίου ενέκρινε κατά πλειοψηφία το νομαρχιακό συμβούλιο στην τελευταία συνεδρίαση, καλώντας το ΥΠΕΧΩΔΕ να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την τροποποίηση των όρων δόμησης στους παραδοσιακούς οικισμούς.
Την πρόταση καταψήφισε η μείζονα μειοψηφία, με τον επικεφαλής της Ι. Πρίντζο να ασκεί κριτική, μιλώντας για διαδικασία που θα επιφέρει καθυστέρηση στις προσπάθειες της Νομαρχίας, που ξεκίνησαν το 2005, όταν με απόφασή του τότε το νομαρχιακό συμβούλιο είχε προτείνει την αλλαγή ενός άρθρου του Προεδρικού Διατάγματος του Πηλίου, ώστε να σταματήσει η υπερεκμετάλλευση γης.
Κριτική άσκησαν δήμαρχοι του Πηλίου, καθώς και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας Σωκρ. Αναγνώστου, ο οποίος μάλιστα δήλωσε αιφνιδιασμένος από την εισήγηση του αντινομάρχη Ηλ. Ξηρακιά, λέγοντας ότι ενώ αναμενόταν να συζητηθεί η επικαιροποίηση της προηγούμενης απόφασης του νομαρχιακού συμβουλίου, στην ουσία τέθηκε σε συζήτηση μια νέα απόφαση, που μόνο καθυστερήσεις μπορεί να επιφέρει.
Ο αντινομάρχης Ηλ. Ξηρακιάς χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη για αλλαγές στη δόμηση του Πηλίου και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικό θέμα, που θα δικαιολογούσε ακόμη και τη διοργάνωση συλλαλητηρίου ως μέτρου πίεσης προκειμένου να ληφθούν μέτρα.
Το Προεδρικό Διάταγμα, 27 χρόνια μετά τη θέσπισή του, είναι ανεπαρκές για την προστασία και την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του Πηλίου, είπε ο κ. Ξηρακιάς, δίνοντας έμφαση στην καταστρατήγησή του, στις «εικονικές» κατατμήσεις μεγάλων οικοπέδων για σημαντική αύξηση της εκμετάλλευσης, που παραπέμπουν σε «κλώνους» της πόλης και υπονομεύουν την αρχιτεκτονική παραδοσιακών οικισμών.
Ο κ. Ξηρακιάς περιέγραψε τις ενέργειες που έχουν γίνει σήμερα από τη νυν νομαρχιακή αρχή και επισήμανε ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία της ΝΑΜ, προς το τέλος της θητείας της, έφερε το θέμα στο νομαρχιακό συμβούλιο, το οποίο αποφάσισε μερικές τροποποιήσεις στο Διάταγμα, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει αναληφθεί καμία πρωτοβουλία από το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ι. Πρίντζος ανέφερε ότι η προηγούμενη νομαρχιακή αρχή έγκαιρα πήρε μέτρα για την προστασία της φυσιογνωμίας του Πηλίου και ότι πριν φέρει το θέμα στο νομαρχιακό συμβούλιο είχε προηγηθεί επί 1,5 χρόνο διάλογος με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για την προετοιμασία της πρότασης.
Ο κ. Πρίντζος κάλεσε να μείνουν στην άκρη οι γενικεύσεις, σημειώνοντας ότι κάθε τροποποίηση είναι δύσκολο να περάσει από το ΣτΕ. Χαρακτηριστική έκφραση για τον κίνδυνο νέων καθυστερήσεων για την τροποποίηση του Π.Δ. ήταν: «Εάν βάλετε στην πρόταση όσα ο κ. Ξηρακιάς ανέφερε, τότε θα πάρετε έγκριση του αγίου κούκου…»
Απευθυνόμενος στον αντινομάρχη, σχολίασε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί «όχι με λαϊκές αντιστάσεις από τη Νομαρχία, αλλά με επισκέψεις στο ΥΠΕΧΩΔΕ».
Θέση της μείζονος μειοψηφίας είναι ότι πρέπει να συνεχιστούν σε αυτή τη φάση οι πιέσεις για την τροποποίηση του άρθρου, που θα «φρενάρει» την ανέγερση οριζόντιων πολυκατοικιών και τα υπόλοιπα ζητήματα να προετοιμάζονται.
«Άλλα ανέφερε η εισήγηση και άλλα ακούστηκαν από τον αντινομάρχη», σχολίασε ο επικεφαλής της ήσσονος μειοψηφίας Απ. Νάνος και δήλωσε ότι η παράταξή του στηρίζει την όποια απόφαση για να σταματήσουν να εκδίδονται οικοδομικές άδειες, μέχρι να τροποποιηθεί το Π.Δ.
Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σ. Κοκκίνης κατέθεσε την άποψη για δημιουργία επιτροπής διαβούλευσης με δήμους και το ΥΠΕΧΩΔΕ και τόνισε ότι η ΕΠΑΕ πρέπει να θωρακιστεί και να έχει εποπτικό ρόλο.
Αιφνιδιασμένος από την εισήγηση του κ. Ξηρακιά δήλωσε ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας Σωκρ. Αναγνώστου, σημειώνοντας ότι ανέμενε την επικαιροποίηση της προγενέστερης απόφασης του νομαρχιακού συμβουλίου, αλλά διαπίστωσε ότι πρόκειται για νέα απόφαση.
«Ο κώδωνας του κινδύνου χτυπά και μόνο οι ταχύτατες ενέργειες μπορούν να σταματήσουν το φαινόμενο των συγκροτημάτων που συνεχίζουν να «ξεφυτρώνουν» στο Πήλιο», ανέφερε και δήλωσε ότι το Τ.Ε.Ε. είναι υπέρ της εφαρμογής άμεσα της παλαιάς απόφασης του νομαρχιακού συμβουλίου και όχι την προώθηση νέας, που θα προκαλέσει καθυστερήσεις.
Στο ίδιο κλίμα και η τοποθέτηση του δημάρχου Μουρεσίου Κ. Λεβέντη, ο οποίος ανέφερε ως μόνη λύση την τροποποίηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ του Προεδρικού Διατάγματος, σύμφωνα με την απόφαση του 2005.
Ο δήμαρχος Πορταριάς Β. Κοντορίζος χαρακτήρισε την εισήγηση του αντινομάρχη εμπεριστατωμένη και ζήτησε απ’ όλους να εστιάσουν την προσοχή τους στην ανέγερση συγκροτημάτων κατοικιών. Ο δήμαρχος συμφώνησε να τεθούν αυστηρότεροι όροι στην εκτός σχεδίου δόμηση, αλλά και με την επιδότηση των μόνιμων κατοίκων για στέγη με πλάκες Πηλίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου