ΤΟΠΙΚΑ

Ο Ταχυδρόμος χτυπάει πάντα … 2 φορές

ο-ταχυδρόμος-χτυπάει-πάντα-2-φορές-851206

Θα προκηρυχθούν
οι θέσεις Διευθυντών
Θα προκηρυχθούν κανονικά και με το νόμο οι θέσεις Διευθυντών στις νέες Διευθύνσεις που προέκυψαν από την τροποποίηση του Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της ΝΑΜ. Η επισήμανση από τον ίδιο το Νομάρχη από τη Δράμα, όπου βρίσκεται από προχθές το βράδυ, με αφορμή χθεσινό μας σχόλιο που εξέφραζε τους φόβους ενίων ότι οι νέοι Διευθυντές θα προκύψουν από μετακινήσεις προϊσταμένων τμημάτων.
Α.Τ.

Κλινήρης
στο σπίτι
Κλινήρης στο σπίτι του στα Λεχώνια, με μία ελαφρά αδιαθεσία, την έβγαλε χθες, ημέρα της ονομαστικής του εορτής, ο Αντινομάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ντίτορας. Εκεί δέχθηκε τις ευχές των συναδέλφων του, ενώ το κέρασμα μετατέθηκε για σήμερα το πρωί στη Νομαρχία.
Πάντως ο Αντινομάρχης θα χρειαστεί να διατηρήσει την καλή φυσική του κατάσταση τους επόμενους μήνες, καθώς εφεξής θα είναι υποχρεωμένος να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Χριστοδουλάκη του ΠΑΚΟΕ, αφού ο τελευταίος, μετά από πρόσκληση του Νομάρχη, ορίστηκε από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας ως εκπρόσωπός της στην Επιτροπή Κοινωνικής Διαβούλευσης για την ΑΓΕΤ. Στο ίδιο τραπέζι δηλαδή με αυτόν που του έχει κάνει μήνυση και του ζητάει αποζημίωση… 4.000.000 ευρώ!!!
Α.Τ.

Διανυκτέρευση
στην Καβάλα
Ξεκίνησε χθες στη Δράμα το Συνέδριο της ΕΝΑΕ. Τα περισσότερα μέλη της αντιπροσωπείας της Μαγνησίας που συμμετέχουν στο Συνέδριο προτίμησαν να διανυκτερεύσουν, όπως μαθαίνουμε, στην Καβάλα που απέχει μόλις τριάντα χιλιόμετρα. Δεν ξέρουν όμως ότι η Δράμα έχει καλύτερη νυκτερινή ζωή…
Α..Τ.

Ξένισε
η αναδίπλωσή τους
…Πάντως χθες το βράδυ έρχονταν «περίεργες» πληροφορίες από τη Δράμα, με πρώτη και καλύτερη ότι πολλοί ήταν οι Πασόκοι σύνεδροι που ζητούσαν εμμέσως, πλην σαφώς, να μπει «φρένο» στις διαδικασίες για τη διοικητική μεταρρύθμιση που θα αφορά στη μετάβαση από το θεσμό του αιρετού Νομάρχη στο θεσμό του αιρετού Περιφερειάρχη, υπογραμμίζοντας ότι στην παρούσα φάση εκείνο που προέχει είναι η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων με την αντίστοιχη μεταβίβαση των οικονομικών πόρων στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.
Σε αυτό το σκεπτικό των πολιτικών φίλων του διαφώνησε ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας, που υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ εμμένει στην πάγια εδώ και χρόνια θέση του ότι θα πρέπει να πάμε γρήγορα στη θέσπιση του θεσμού του αιρετού Περιφερειάρχη. Μία άποψη με την οποία, όπως προκύπτει και από την ομιλία του Νομάρχη στο Συνέδριο, τάσσεται ασμένως και ο Απόστολος Παπατόλιας.
Α.Τ.

Οχι αντιπαλότητα
Μπορούν και κανείς δεν τους παραβλέπει το δικαίωμα να διεκδικήσουν έργα υποδομής για τις περιοχές τους, όμως ο τρόπος με τον οποίο το προσεγγίζουν αυτό, βάζοντας ως “προμετωπίδα” τους Μεσογειακούς Αγώνες, δεν είναι και τόσο κομψός.
Αφενός διότι σε Καρδίτσα και Τρίκαλα δεν ρίσκαραν και τίποτα οι αιρετοί για να απαιτούν τώρα από τα “έτοιμα” και αφετέρου διότι είναι σαφείς οι όροι, αλλά και οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ο Βόλος και η Λάρισα.
Όσο πιο γρήγορα μάλιστα καταλάβουν οι Νομοί της Δυτικής Θεσσαλίας ότι δεν τους ωφελεί αυτή η υποβόσκουσα αντιπαλότητα, που εκ των πραγμάτων θα δημιουργηθεί εάν επιμείνουν σε κάποια πράγματα, τόσο πιο εύκολος θα είναι ο δρόμος στα πλαίσια της γενικότερης ανάπτυξης της Θεσσαλίας να εξασφαλίσουν κάποια σημαντικά έργα.
Β.Κ

Τον αθώωσε
Πονηρός ο Πουπάκης. Τα “ έριξε” στον Υπουργό Απασχόλησης Βασίλη Μαγγίνα προκειμένου να “αθωώσει” τον πρωθυπουργό, λες και ο Υπουργός Απασχόλησης κάνει προσωπική πολιτική. Θα τρελαθούμε σε λίγο με αυτά που ακούμε, ειδικά με προτάσεις του στυλ “τα όποια μέτρα να ισχύσουν αργότερα, μετά το 2020. Διευκόλυνση δηλαδή στην κυβέρνηση, η οποία ενδιαφέρεται πρωτίστως να δημεύσει πόρους από τα υγιή Ταμεία για την πληρωμή των συντάξεων στα ελλειμματικά, χωρίς την εκταμίευση των αναγκαίων κονδυλίων από τον… προβληματικό προϋπολογισμό.
Β.Κ

Στην αντεπίθεση
Εξόρμηση σε όλη την Ελλάδα με θέμα το ασφαλιστικό θα πραγματοποιήσει το ΠΑΣΟΚ τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου. Για τον λόγο αυτόν χθες έδωσαν συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ (Χαρ. Τρικούπη 50) ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, Ν. Αθανασάκης, η υπεύθυνη του Τομέα Κοινωνικής Πολιτικής του συντονιστικού, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η υπεύθυνη του ΚΤΕ Απασχόλησης Εύη Χριστοφιλοπούλου, που άστραψαν και βρόντηξαν. Το ΠΑΣΟΚ στην αντεπίθεση…
Β.Κ

Αμφισβητήσεις
Με την ανάθεση της επιδημιολογικής μελέτης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τη συσχέτιση των παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος με την αέρια ρύπανση υλοποιείται ένα πάγιο αίτημα του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας και των περιβαλλοντικών οργανώσεων, επαναλάμβανε χθες ο νομάρχης Απ. Παπατόλιας.
Όπως σχολίαζε «τολμούν να αμφισβητούν τη σκοπιμότητά της εκείνοι οι οποίοι δήλωναν ότι δεν γνώριζαν τη νομοθεσία για την αέρια ρύπανση», λέγοντας ότι αντί αυτού «θα έπρεπε να ζητήσουν συγνώμη από το λαό της Μαγνησίας». Ο νομάρχης επαναλάμβανε ότι η Νομαρχία είναι αποφασισμένη να μετατρέψει τη Μαγνησία σε «πράσινο» νομό.
Β.Σ.

Λόγοι επιλογής
Σχετικά με την άλλη εργασία που αναλαμβάνει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τη διερεύνηση χωροθέτησης νέου Διοικητηρίου, θέμα που απασχόλησε την τελευταία συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, ο νομάρχης εξηγούσε ότι η ΝΑΜ επέλεξε το τοπικό ακαδημαϊκό ίδρυμα, καθώς πρόκειται για τον σημαντικότερο επιστημονικό φορέα αφενός και αφετέρου διότι στρατηγικά η νομαρχιακή αρχή θέλει το Πανεπιστήμιο συνεργάτη στην αναπτυξιακή πορεία του νομού.
Σχολιάζοντας την αντίθετη άποψη του Τ.Ε.Ε., ο κ. Παπατόλιας ανέφερε ότι στην ουσία μπαίνει απέναντι στο Πανεπιστήμιο.
Β.Σ.

Λειτουργία
Πώς το είπε ο κ. Γκούπας; Αντε να δούμε πώς θα το λειτουργήσετε τώρα το Πανθεσσαλικό Στάδιο;
Δ.Χ.

Εντύπωση
Εντυπωσιασμένος έμεινε ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης από τις αθλητικές υποδομές που επισκέφθηκε στο Βόλο και φυσικά από την Αργώ. Η επίσκεψη δε στο Πανθεσσαλικό μπορεί να ξεπέρασε και το 1,5 λεπτό(!) Ρώτησε για τις θέσεις του, τι ανάγκες υπάρχουν και υποσχέθηκε ότι θα τα λύσει όλα. Και όλα αυτά σε 1,5 λεπτό…
Δ.Χ.

Γαργάρα
Σα να κατάπιε την γλώσσα του ο Υπουργός Πολιτισμού, όταν τέθηκε το θέμα των οφειλών από τις προγραμματικές συμβάσεις προς το Δήμο Βόλου. Είπε ότι «δει δη χρημάτων» και από εκεί και πέρα τίποτα…
Δ.Χ.

Δώρα
Το ομοίωμα της Αργούς και βιβλία της τοπικής ιστορίας δώρισε ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αλέκος Βούλγαρης στον κ. Λιάπη κατά την διάρκεια της σύντομής επίσκεψής του στο Βόλο.
Δ.Χ.

Συμμετοχή
Και εκπρόσωποι των Δήμων Βόλου και Λάρισας θα συμμετέχουν στην Οργανωτική Επιτροπή των Μεσογειακών Αγώνων, όπως ανέφερε ο κ. Λιάπης στο δήμαρχο Λάρισας κ. Κ. Τζανακούλη.
Δ.Χ.

Λάρισα
Πού σύχναζαν χθες οι περισσότεροι Βολιώτες; Μα φυσικά στη Λάρισα, όπου αναστενάζει η αγορά της κάθε γιορτή του Αγίου Νικολάου στο Βόλο. Κάτι σαν έθιμο δηλαδή…
Δ.Χ.

Διαμαρτυρία
Εχουν πολύ ενδιαφέρον τα μηνύματα των bloger του διαδικτύου. Στις 15 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι ζητούν από όλους μας να κατεβάσουμε το γενικό διακόπτη της ΔΕΗ για 15 λεπτά. Στόχος να δείξουμε ως καταναλωτές την δύναμή μας απέναντι στις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ.
Δ.Χ.

Αγώνες εσείς,
κονδύλια εμείς
Σε χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη ο δήμαρχος Καρδίτσας Δομίνικος Βερίλης ήταν ξεκάθαρος. «Μπορεί ο Βόλος και η Λάρισα να μη θέλουν να εντάξουν την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα στη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων. Δικαίωμά τους. Όμως εμείς σε καμιά περίπτωση δεν θα συναινέσουμε να απορροφηθούν κονδύλια από το 4ο ΚΠΣ προκειμένου να κατασκευαστούν υποδομές για τους Μεσογειακούς Αγώνες!». Σαφές το υπονοούμενο του Καρδιτσιώτη δημάρχου.
Χ.Μ

Θερμός εναγκαλισμός
Μπορεί ο δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης να υποδέχθηκε τον Υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη με θερμό εναγκαλισμό, συνοδευόμενο μάλιστα από ασπασμό, ωστόσο πενιχρά τα αποτελέσματα. Ο Μισέλ το είπε ξεκάθαρα: «Χρωστάμε για προγραμματικές συμβάσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα 130.000.000 ευρώ!». Αν κάνουμε έναν πρόχειρο λογαριασμό, τα χρέη του Υπουργείου προς τους δήμους φτάνουν κατά μέσο όρο τα 2.500.000 ευρώ! Ο Βόλος, ως μεγάλος δήμος με έντονη πολιτιστική δραστηριότητα, ασφαλώς κάνει να λαμβάνει κάτι παραπάνω. Δη δει χρημάτων, είπε με εγγλέζικο φλέγμα και πολλές δόσεις ψυχραιμίας ο Υπουργός Πολιτισμού. Ταπί και ψύχραιμος που λέμε.
Χ.Μ

Θετική εξέλιξη
Επιτέλους το εγχείρημα της Αργούς βρίσκει στέγη. Δεν μιλάμε φυσικά για την τέντα στα Πευκάκια. Η δήλωση του Υπουργού Πολιτισμού ότι επιτροπή συναρμόδιων υπουργείων θα αναλάβει το εγχείρημα του ταξιδιού ανακούφισε τους τοπικούς παράγοντες. Βέβαια το ελληνικό κράτος δεν μας έχει συνηθίσει ούτε για την εκπλήρωση των υποσχέσεών του ούτε για τη μεθοδικότητα με την οποία προωθεί τέτοια εγχειρήματα. Ωστόσο λίγο το σπρώξιμο από το Θανάση Νάκο, λίγο το μεγαλεπήβολο του σχεδίου, υποχρέωσαν τους αρμόδιους υπουργούς να υιοθετήσουν το εγχείρημα. Τώρα πλέον η αναβίωση της Αργοναυτικής Εκστρατείας μπαίνει πραγματικά σε άλλη ρότα. Ελπίζουμε μέχρι τον Ιούνιο ελληνική πολιτεία και δήμος Βόλου να φανούν αντάξιοι της πρόκλησης.
Χ.Μ

Δουλειά και γιορτή
Μπορεί να γιόρταζε χθες ο δήμαρχος Σκιάθου Νίκος Πλωμαρίτης, ωστόσο δεν εγκατέλειψε ούτε στιγμή το γραφείο του. Πολλές οι υποχρεώσεις του νησιώτικου δήμου κι έτσι δεκάδες Σκιαθίτες πέρασαν από το χώρο εργασίας του για να του ευχηθούν. Αυτό θα πει γιορτή και εργασία.
Χ.Μ

Ενότητα και συνεργασία
“Μπορούμε να δεχτούμε τους πολιτισμούς όχι για να συγκρουστούν, αλλά για να συμπορευτούν και να δώσει ό,τι καλό έχει ο καθένας να προσφέρει στην ανθρωπότητα” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος κατά την διάρκεια της χθεσινής εορτής του Πολιούχου του Βόλου Αγίου Νικολάου. “Μπορούμε να δεχτούμε τις παραδόσεις, όχι για να επιβληθεί η μία στην άλλη, αλλά για να συνυπάρξουν και να συμπορευτούν με ειρήνη, γιατί έτσι αξίζει στο ανθρώπινο γένος”, προσέθεσε ο κ. Ιγνάτιος, υπογραμμίζοντας με αυτό τον τρόπο τις αρετές της ενότητας και της ειρηνικής διαβίωσης των λαών.
ΓΛ. ΥΔΡ.

Χωρίς άκρατους εθνικισμούς
“Σήμερα όλοι κατανοούμε, μακριά από άκρατους εθνικισμούς, ότι η πορεία μας δεν μπορεί παρά να είναι κοινή με την προοπτική της ενωμένης Ευρώπης και έχουμε μια ακατάλυτη δύναμη που είναι η κοινή μας Ορθόδοξη πίστη” υπογράμμισε χθες ο Σεβασμιότατος κ. Ιγνάτιος. Το Διαβαλκανικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε για τρίτη χρονιά στην περιοχή, σε συνάρτηση με τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013, ενισχύουν και υπογραμμίζουν τα προαναφερθέντα σε εποχές όπου η έννοια της συνεργασίας αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία.
ΓΛ. ΥΔΡ.

Πνευματικός άνθρωπος
Την βαθιά πνευματικότητα του Μακαριοτάτου κ.κ. Χριστοδούλου υπογράμμισε κατά την διάρκεια του χθεσινού κηρύγματός του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Είναι ο κατ εξοχήν πνευματικός άνθρωπος, διότι παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με την υγεία του, δεν έχασε ούτε στιγμή το θάρρος ούτε την πίστη του”. “Ακόμη κι όσοι δεν τον έβλεπαν με “καλό μάτι”, είπε αυτολεξεί ο κ. Δαμασκηνός, “πήγαν να ζητήσουν την ευχή του” γεγονός που αποδεικνύει ότι “έχει τον Χριστό στην καρδιά του”. Το πλήθος των πιστών άκουσε με συγκίνηση την παραίνεση “ας προσευχηθούμε για τον Μακαριότατο”, που απηύθυναν τόσο ο Σεβασμιότατος κ. Ιγνάτιος, όσο και ο Επίσκοπος Βελεστίνου, στο πλαίσιο του χθεσινού εορτασμού του Αγίου Νικολάου, που δεν είχε πανηγυρικό χαρακτήρα λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας.
ΓΛ. ΥΔΡ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου