ΤΟΠΙΚΑ

Τυπική και ουσιαστική απουσία

τυπική-και-ουσιαστική-απουσία-851206

Σύμφωνα με τα μεταδιδόμενα από το Μπαλί της Ινδονησίας, ο επικεφαλής του ελληνικού τμήματος του WWF «γκρινιάζει», διότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει ακόμη την επίσημη παρουσία της στην παγκόσμια αυτή σύναξη για τις κλιματικές αλλαγές που απειλούν τον πλανήτη.
Είναι αλήθεια ότι τούτες τις μέρες έχουμε ως χώρα «μαλλί να ξάνουμε». Από το ασφαλιστικό ως την υπόθεση της «Ολυμπιακής» και από τα παζάρια με τους Σκοπιανούς ως τις νέες προκλήσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στη Θράκη. Αλλά το αύριο των παιδιών μας δεν επιτρέπει οι άλλες απασχολήσεις μας, όσο σοβαρές και αν είναι, να παραμερίζουν το ενδιαφέρον μας για τις κλιματικές αλλαγές. Ιδίως όταν οι επιστήμονες προδιαγράφουν μια δραματική μεταβολή που θα μας μεταφέρει, κλιματολογικώς, από την Νότια Ευρώπη στη Βόρεια Αφρική. Και όταν φοβούνται ότι θα ανέβει η στάθμη της Μεσογείου κατά μισό περίπου μέτρο, με τεράστιες συνέπειες σε όλη την ακτογραμμή μας.
Μπορεί η Ελλάδα, μη διαθέτοντας βαριά βιομηχανία, να έχει μικρό μερίδιο ευθύνης ως προς την βιομηχανική ρύπανση. Κατά τα λοιπά όμως δεν πάμε καθόλου πίσω στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, με την σχεδόν απόλυτη εξάρτηση μας από το πετρέλαιο και τα παράγωγά του.
Περισσότερο όμως ενοχλητική από την επίσημη κυβερνητική απουσία από την διάσκεψη του Μπαλί, είναι η απουσία ενεργού προγράμματος για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενεργείας.
Η κυβέρνηση της Γερμανίας ενέκρινε 29 νέους νόμους, ώστε «μέχρι το 2020 να μειωθεί η εκπομπή CO2 κατά 40% αλλά και να παράγεται το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μέσω των ανανεώσιμων πηγών». Μεταξύ άλλων προβλέπεται η φορολογική επιβάρυνση των οχημάτων που εκπέμπουν ρυπογόνα αέρια, ενώ «οι νεόκτιστες κατοικίες οφείλουν να καλύπτουν το 15% των αναγκών τους σε ενέργεια μέσω των ανανεώσιμων πηγών».
Τι από τα μέτρα αυτά δεν θα μπορούσε να εφαρμοσθεί και στη χώρα μας, όταν μάλιστα στον τομέα της ηλιακής ενεργείας για τις ανάγκες της οικιακής κατανάλωσης έχουμε το πλεονέκτημα πολλαπλάσιου χρόνου μέσης ηλιοφάνειας από τις χώρες του Βορρά;

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου