ΤΟΠΙΚΑ

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία εγκληματιών

στη-δημοσιότητα-τα-στοιχεία-εγκληματ-851206

Δεν θεωρούνται πλέον ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα οι πληροφορίες που δημοσιεύονται και αφορούν στην τέλεση κακουργημάτων ή πλημμελημάτων με δόλο, και ιδίως των εγκλημάτων βιασμού γυναικών και ανηλίκων, αποπλάνησης, εμπορίας παιδιών, παιδικής πορνείας και πορνογραφίας, κατά της ζωής (ανθρωποκτονία), κατά της γενετήσιας ελευθερίας, της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής (σωματεμπορία), κατά της προσωπικής ελευθερίας (απαγωγή, δουλεμπόριο κ.λπ.), και όλα τα εγκλήματα που αφορούν στο εμπόριο ναρκωτικών και στο οργανωμένο έγκλημα, σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σωτήρης Χατζηγάκης.
Πρόκειται για ένα θέμα που έχει απασχολήσει κατά κόρον την ελληνική κοινωνία, καθώς κάποιοι πίσω από την «ταμπέλα» των προσωπικών δεδομένων «αλώνιζαν» τα τελευταία χρόνια, ειδικά στα θέματα που αφορούν στο εμπόριο ναρκωτικών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές των περιπτώσεων τα Μ.Μ.Ε γινόταν δέκτες παραπόνων από τους πολίτες που τους καταλόγιζαν συγκάλυψη, μην αναφέροντας πληροφορίες και στοιχεία των παραπάνω υποθέσεων.
Στην τροπολογία έχει ενδιαφέρον ότι η δημοσίευση των πληροφοριών,μπορεί να γίνει κατά την τέλεση των κακουργημάτων ή πλημμελημάτων.

Κάμερες
Στο μεταξύ ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης, κατέθεσε και άλλη τροπολογία που αφορά στη λειτουργία των καμερών. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, στην τροπολογία «αποσαφηνίζονται τα όρια και οι προϋποθέσεις της λειτουργίας των καμερών σε δημόσιους χώρους, είτε όταν είναι απλώς ανοικτές χωρίς να καταγράφουν, είτε για τις περιπτώσεις καταγραφής έκνομων ενεργειών από άτομα που παρεισφρέουν σε πορείες-διαδηλώσεις και διαπράττουν αξιόποινες πράξεις (εμπρησμοί, καταστροφές καταστημάτων και κτιρίων, κλοπές κ.λ.π.) με δύο υποχρεωτικές προϋποθέσεις: τη συνεχή εποπτεία από εισαγγελείς και τη χρήση της καταγραφής μόνο για δικαστικό σκοπό.»
Στην ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης προστίθεται: «Η τροπολογία αυτή, όπως τονίζεται στην εισηγητική έκθεση, αποτελεί συμπλήρωση της εθνικής νομοθεσίας με βάση την Κοινοτική Οδηγία του 1995 και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία του ατόμου από την αυτοματοποιημένη επεξεργασία πληροφοριών, στις οποίες προβλέπονται εξαιρέσεις σε περιπτώσεις επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όταν συντρέχουν πράγματι σοβαροί λόγοι προστασίας της δημόσιας ασφάλειας και καταστολής ποινικών παραβάσεων.»

Αντιδρά
η αντιπολίτευση
Ανακοινώσεις εξέδωσαν για την τροπολογία αυτή ο Ντίνος Ρόβλιας από το ΠΑΣΟΚ και ο Φώτης Κουβέλης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Ρόβλιας τόνισε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ επιδίδεται συστηματικά στην ακύρωση τόσο των κοινωνικών όσο και των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών. Αφού πρώτα, κατήργησε στην πράξη και εξανάγκασε σε παραίτηση την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, έρχεται να ολοκληρώσει τον αντισυνταγματικό σχεδιασμό της, επιτρέποντας με τροπολογία της νύχτας την παρακολούθηση και καταγραφή των δημοσίων εκδηλώσεων μέσω των καμερών.
«Η κυβέρνηση σπεύδει και νομοθετικά πλέον να παρακάμψει την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και να προκαταλάβει ακόμη και το ΣτΕ η απόφαση του οποίου για το θέμα αυτό εκκρεμεί» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Κουβέλης. «Η προστασία των προσωπικών δεδομένων, ως στοιχείο της ατομικής ελευθερίας, βάλλεται», τόνισε ολοκληρώνοντας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου