ΤΟΠΙΚΑ

Νέος γύρος επαφών τον Ιανουάριο με την Π.Γ.Δ.Μ.

νέος-γύρος-επαφών-τον-ιανουάριο-με-την-851206

Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε το πρωί με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αλί Μπαμπατζάν.
Στη συνέχεια είχε συνάντηση με τον μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της Π.Γ.Δ.Μ. Μάθιου Νίμιτς, παρουσία της Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη και του Έλληνα πρέσβη στον ΟΗΕ Αδαμάντιου Βασιλάκη.
Η κα Μπακογιάννη τόνισε ότι η συμφωνία που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος, σε συναντήσεις που θα γίνουν στα Σκόπια και στην Αθήνα εντός του Ιανουαρίου.
Η ελληνική θέση, τόνισε η υπουργός Εξωτερικών, είναι σαφής και πρόσθεσε ότι “εμείς επιθυμούμε μία κοινά αποδεκτή λύση με τα Σκόπια, η οποία θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών. Η Αθήνα έχει στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την άλλη πλευρά. Από κεί και πέρα ελπίζουμε ότι τα Σκόπια θα εγκαταλείψουν τη βασική θέση αδιαλλαξίας και θα προσέλθουν με καλή πίστη σε αυτό τον διάλογο και σε αυτή την διαπραγμάτευση”.
Απαντώντας σε ερώτηση αν θα μεταβεί στα Σκόπια, στην περίπτωση που χρειασθεί, η κα Μπακογιάννη είπε ότι “δεν έχω κανένα πρόβλημα, εγώ ποτέ δεν έχω πρόβλημα να συναντώ ομολόγους μου ή να κάνω διάλογο, αλλά δεν είναι η ώρα αυτή τη στιγμή. Αυτή τη στιγμή ισχύει η διαδικασία που συμφωνήθηκε”.
Ο Μάθιου Νίμιτς τόνισε ότι οι θέσεις του κ. Κ. Καραμανλή είναι ξεκάθαρες σχετικά με την επιθυμία της κυβέρνησής του για την επίλυση του προβλήματος με δίκαιο τρόπο και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός τον ενθάρρυνε να ενταθούν οι συζητήσεις και να εξεταστούν οι πιθανές λύσεις.
Ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν αρνήθηκε να συζητήσει τις ιδέες που έχει καταθέσει, κάτι που θεωρεί θετικό, όπως και την αποδοχή της πρότασης να πραγματοποιηθεί συνάντηση στις αρχές του χρόνου, πρώτα στα Σκόπια και στη συνέχεια στην Αθήνα.
Τις εργασίες θα ανοίξουν οι υπουργοί Εξωτερικών, είπε ο κ. Νίμιτς, σημειώνοντας ότι “οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται να δώσουν λύση στο πρόβλημα, όπως επίσης και άλλες χώρες ενδιαφέρονται να δοθεί λύση. Ελπίζω να δημιουργηθεί μία ατμόσφαιρα που θα οδηγήσει σε λειτουργική λύση”.
Ο Έλληνας πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Αδαμάντιος Βασιλάκης, τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη και τώρα θα δούμε τα επόμενα βήματα σιγά-σιγά, από τις αρχές του νέου χρόνου.
-Η υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη απαντώντας σε ερώτηση αν ορίστηκε η ακριβής ημερομηνία του ταξιδιού του κ. Κ. Καραμανλή στην Άγκυρα, είπε “το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Άγκυρα θα ανακοινωθεί ταυτόχρονα και στις δύο πρωτεύουσες”.
Σε ό,τι αφορά την ημερομηνία είπε ότι “θα το δούμε πότε θα γίνει, αλλά είναι βέβαιο ότι θα ανακοινωθεί λίαν προσεχώς”.
Στη 13:00 ο κ. Καραμανλής είχε συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ στη συνέχεια συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ για τρέχοντα θέματα.
Το ΚΥΣΕΑ επέλεξε ομόφωνα ως Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος τον Αντιστράτηγο Αθανάσιο Κοντοκώστα, ο οποίος μέχρι σήμερα είναι Γενικός Επιθεωρητής των Υπηρεσιών Βορείου Ελλάδος.

Συναντήσεις με Γ. Παπανδρέου

Με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, συναντήθηκε χθες το πρωί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, λίγο πριν η υπουργός Εξωτερικών συναντηθεί με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για την Π.Γ.Δ.Μ. Μάθιου Νίμιτς.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η κυρία Μπακογιάννη ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της ονομασίας της Π.Γ.Δ.Μ., ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του ΠΑΣΟΚ γύρω από το θέμα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια συναντήθηκε με τον κ. Νίμιτς, ο οποίοος προέβη σε γενική ενημέρωση του κ. Παπανδρέου για το θέμα της ονομασίας της Π.Γ.Δ.Μ. Από τη μεριά του ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης διατύπωσε στον κ. Νίμιτς τις πάγιες θέσεις του ΠΑΣΟΚ, που “αποτελούν και μία διαπραγματευτική γραμμή, η οποία πρέπει να καταστεί σαφέστατη προς όλους και βεβαίως την πλευρά της Π.Γ.Δ.Μ..
Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για αντιφατική πολιτική ως προς τις πρώτες πρωτοβουλίες Νίμιτς το 2005, ενώ εκτιμά ότι βρισκόμαστε σε δυσμενέστερη θέση στο θέμα αυτό ιδιαίτερα μετά την αναγνώριση της Π.Γ.Δ.Μ. από τις ΗΠΑ το 2004.

Το ΚΚΕ

“Η επίσκεψη του Μάθιου Νίμιτς δεν έφερε τίποτα νέο στην κατεύθυνση μιας δίκαιης λύσης στο πρόβλημα του ονόματος της FYROM”, εκτιμά το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του και προσθέτει ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ “με τις παρεμβάσεις και τους ανταγωνισμούς τους δεν επιλύουν προβλήματα, αλλά δημιουργούν και οξύνουν, επιδιώκοντας να επιβάλουν την κυριαρχία τους διαμορφώνοντας ελεγχόμενα κράτη προτεκτοράτα. Αυτό έκαναν και αυτό συνεχίζουν να κάνουν και με το όνομα της FYROM”.
Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνουν διαρκώς μεγαλύτερες ευθύνες, καθώς αποφεύγουν να καταδικάσουν την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου. Αυτό σημαίνει, επισημαίνει το ΚΚΕ “επαναχάραξη των συνόρων, που φέρνει νέες επικίνδυνες περιπλοκές και αποσταθεροποιήσεις”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου