ΤΟΠΙΚΑ

Στο προσκήνιο το Διεθνές Φεστιβάλ Βόλου

στο-προσκήνιο-το-διεθνές-φεστιβάλ-βόλ-851206

Νέος κύκλος δράσης ανοίγει για το Διεθνές Φεστιβάλ Βόλου, το οποίο επανέρχεται στο προσκήνιο μετά από απουσία ενός χρόνου, στο διάστημα μεταξύ 15ης Δεκεμβρίου και 27ης Ιανουαρίου, φιλοδοξώντας να θέσει την περιοχή στο επίκεντρο του πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος. Ο θεσμός που διέγραψε δεκαετή πορεία, τίθεται σε νέες βάσεις διατηρώντας τον διεθνή του χαρακτήρα, αλλά και δίνοντας παράλληλο πεδίο δράσης στις τοπικές καλλιτεχνικές δυνάμεις. Το φιλόδοξο εγχείρημα, οι κατευθυντήριοι άξονες δράσεις και οι οργανωτικές λεπτομέρειες αναπτύχθηκαν από τους ιθύνοντες του Διεθνούς Φεστιβάλ Βόλου – Μουσική και Παραστατικές Τέχνες, σύμφωνα με τον ακριβή τίτλο, στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης τύπου, όπου υπογραμμίστηκαν από κοινού τα πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν. Ο δήμαρχος Βόλου κ. Βούλγαρης ανέφερε κατ αρχάς ότι “μετά από δέκα χρόνια ανοίγει ένας νέος κύκλος, που έχει ως στόχο να θέσει τον Βόλο στο επίκεντρο των πολιτιστικών δράσεων με νέους θεσμούς και με τοπικό περιεχόμενο στην δομή του Διεθνούς Φεστιβάλ, που έχει καταστεί πλέον θεσμός”. Ο δήμαρχος Βόλου αναφέρθηκε στην έμφαση που δίνεται τόσο στο ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό, όσο και την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται η ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου, αλλά και η δημιουργία νέου πολιτιστικού πυρήνα στον χώρο του Τελωνείου. “Μέσα από τον πολιτισμό, είπε ο κ. Βούλγαρης, ανοίγουμε νέους δρόμους για τον Βόλο, την Ευρώπη, την Μεσόγειο διότι βασικός στόχος είναι μέσα από την “Πολιτιστική Μεσογειάδα” να αναδείξουμε τον πολιτισμό της περιοχής μας, μαζί με τον πολιτισμό των υπολοίπων χωρών που μετέχουν στους Μεσογειακούς”.
Παίρνοντας ακολούθως τον λόγο ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Φοινικόπουλος τόνισε ότι “για πρώτη φορά το Διεθνές Φεστιβάλ Βόλου, εμπεριέχει δύο κύκλους, τον διεθνή αλλά και τον τοπικό που είναι αφιερωμένος στα σχήματα που δραστηριοποιούνται πολιτιστικά στην περιοχή. Είναι χρέος του Δήμου Βόλου, είπε ο κ. Φοινικόπουλος, να στηρίζει τις αυτές τις προσπάθειες”. Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού αναφέρθηκε παράλληλα στην προβολή που γίνεται μέσω διαδικτύου, αλλά και την επίτευξη του στόχου που πήρε “σάρκα και οστά” μέσα από αντίξοες συνθήκες λέγοντας χαρακτηριστικά “αντιμετωπίσαμε τεράστια προβλήματα τα οποία ξεπεράστηκαν και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να πραγματοποιούμε το Φεστιβάλ, όπου πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να βάλουμε άλλες βάσεις”.

Αποτέλεσμα συνεργασίας
Το Φεστιβάλ είναι καρπός συνεργασίας των τοπικών φορέων και όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΟΔΒ κ. Τσαμπρινός “ο ΚΟΔΒ έχει την κύρια την ευθύνη μαζί με τους άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς το ΚΕΜΘ, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και την Συμφωνική Ορχήστρα. Ξεκινούμε, συνέχισε, με χρήματα που εκταμιεύονται από το Υπουργείο Εσωτερικών και πρέπει να ευχαριστήσουμε τον συμπολίτη Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Νάκο, για την συμβολή του, τον μεγάλο χορηγό μας, την “ΑΓΕΤ”, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα προέρχονται από ίδια έσοδα και από συμμετοχή όλων των Πολιτιστικών Οργανισμών και φυσικά του Δήμου για να φέρουμε σε πέρας αυτό το Φεστιβάλ”. Παράλληλα, τόνισε ότι βασικός στόχος είναι “η μεγιστοποίηση της ενεργούς σχέσης των πολιτών με την τέχνη και τον πολιτισμό” ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις οφειλές του Υπουργείου Πολιτισμού προς τους Οργανισμούς του Δήμου Βόλου που ασχολούνται με τον πολιτισμό. Οπως είπε ο κ. Τσαμπρινός “από προηγούμενες προγραμματικές συμβάσεις που έληξαν το 2004, τα οφειλόμενα ποσά ανέρχονται στις 175.000 ευρώ για τον ΚΟΔΒ, 800.000 ευρώ για την Συμφωνική Ορχήστρα και περίπου 200.000 ευρώ για το ΚΕΜΘ”, τονίζοντας την ανάγκη “σωστής αξιολόγησης και ανάλογης αντιμετώπισης του πολιτιστικού έργου που παράγεται στο Βόλο” από τους ιθύνοντες του ΥΠΠΟ.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Μαραγκόπουλος, ανέλυσε από την πλευρά του το πρόγραμμα του Φεστιβάλ που “είναι κάτι καινούργιο καθώς επικεντρώνεται στα συνδυαστικά θεάματα, τα οποία είναι η κυρίαρχη τάση σε όλη την Ευρώπη”. Ο κ. Μαραγκόπουλος τόνισε ότι “το Διεθνές Φεστιβάλ αυξάνει σε διάρκεια ξεκινώντας από τις 15 Δεκεμβρίου και φθάνει μέχρι τις 27 Ιανουαρίου, δίνοντας ειδική βαρύτητα στο ντόπιο δυναμικό διότι πολλοί Βολιώτες καλλιτέχνες ήδη κινούνται στην κατεύθυνση των συνδυαστικών θεαμάτων”. Στο σημείο αυτό ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τους συμμετέχοντες “Νίκο Παρθένη, την “Εστία Θεάτρου Ερινεώς” του Γιάννη Τράντα, καθώς και την Δημοτική Σχολή Χορού, την Συμφωνικής Νέων και την Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Βόλου που θα παρουσιάσουν από κοινού ένα μουσικό παραμύθι” για να αναλύσει στην συνέχεια το πρόγραμμα του Φεστιβάλ που έχει ήδη κινήσει το ενδιαφέρον των φίλων του πολιτισμού ανά την Ελλάδα και απηχεί την γενικότερη φιλοσοφία της δημοτικής αρχής.

Το πρόγραμμα
Η αυλαία του Φεστιβάλ ανοίγει το διήμερο 15 και 16 Δεκεμβρίου με τον “Ζορμπά” από το μπαλέτο της Εθνικής Οπερας της Σόφιας, στις 21 και 22 Δεκεμβρίου ακολουθούν οι Αυστριακοί “Liquid Loft”, στις 25 και 26 Δεκεμβρίου ο Αμερικανός “Wolf Bowart”, στις 28 και 29 Δεκεμβρίου τα μέλη της ομάδας του Γάλλου “Dominique Bouvin, επίσης στις 29 Δεκεμβρίου οι Γαλλικές ομάδες “ Beau Geste” και “ Non de Nom” και στις 3 και 4 Ιανουαρίου το πολωνέζικο “Teatre PIEZN KOSLA” .
Η παρουσία του Βόλου περιλαμβάνει την σύμπραξη Συμφωνικής Νέων, Δημοτικής Σχολής Χορού και Χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου Βόλου στις 23 Δεκεμβρίου, την παραγωγή της Εστλίας Θεάτρου “Ερινεώς” “IMAGINE”-”Τοπίο του είναι” στις 16 Ιανουαρίου και “Τα μυστικά της θάλασσας” με τους Νίκο Παρθένη-Ζαφείρη Κουκουσέλη στις 19, 20, 26 και 27 Ιανουαρίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου