ΤΟΠΙΚΑ

Εισαγγελική έρευνα για την «άδεια» της ΑΓΕΤ

εισαγγελική-έρευνα-για-την-άδεια-τη-851206

Την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, μετά τη αποκάλυψη από τον Συνήγορο του Πολίτη ότι η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ λειτουργεί χωρίς άδεια, παρήγγειλε χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Βόλου κ. Αχιλλέας Ζήσης.
Στην εισαγγελική παραγγελία θα ζητηθούν καταθέσεις από τον Αντινομάρχη Περιβάλλοντος και τους προϊσταμένους της αρμόδιας διεύθυνσης, ενώ ζητείται από το Συνήγορο του Πολίτη, το έγγραφο που αναφέρει ότι η τσιμεντοβιομηχανία λειτουργεί με σιωπηρή παράταση από το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε προς το Νομάρχη Μαγνησίας κ. Απόστολος Παπατόλιας την περασμένη Παρασκευή, η Βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη Χρύσα Χατζή και στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής, η μεγαλύτερη βιομηχανία στη Μαγνησία, η ΑΓΕΤ, λειτουργεί στην πράξη χωρίς νόμιμη άδεια λειτουργίας από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ο Συνήγορος ξεκαθάρισε ότι η σιωπηρή παράταση της άδειας λειτουργίας που έχει χορηγήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ αντίκειται στο νόμο. Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή χορηγήθηκε σιωπηρή παράταση λειτουργίας καθ’ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του υπουργείου.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ ωστόσο με έγγραφό του στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, υποστήριζε ότι η λειτουργία της βιομηχανίας παρατείνεται αυτοδικαίως. Τη νομιμότητα της πρακτικής του ΥΠΕΧΩΔΕ αμφισβήτησε ο Συνήγορος του Πολίτη, εξετάζοντας εκτενώς το θέμα στο πλαίσιο έρευνας για το πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Βόλο.
Σε ερώτηση, εάν μετά την επισήμανση του Συνηγόρου του Πολίτη, το γεγονός ότι η ΑΓΕΤ λειτουργεί χωρίς νόμιμη άδεια μπορεί να σταματήσει τη λειτουργία της τσιμεντοβιομηχανίας, ο κ. Παπατόλιας απάντησε:
«Για να έχουμε την αρμοδιότητα αυτή, πρέπει να αποφανθεί ο Συνήγορος του Πολίτη. Ας μας δώσει το έγγραφο ο Συνήγορος, με το οποίο θα λέει ότι η ΑΓΕΤ λειτουργεί χωρίς νόμιμη άδεια λειτουργίας και τότε θα έχετε τη δυνατότητα να διαπιστώσετε ποια μέτρα θα πάρει η νομαρχιακή αρχή. Αυτό δεν είναι απειλή προς την ΑΓΕΤ και το υπουργείο. Εφαρμογή του νόμου θα κάνουμε».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου