ΤΟΠΙΚΑ

Φως στο τούνελ του Περιφερειακού με το άνοιγμα της σήραγγας

φως-στο-τούνελ-του-περιφερειακού-με-το-851206

Ο κ. Κατσιγιάννης υποσχέθηκε ότι ο Περιφερειακός θα είναι διελεύσιμος σε μήκος 13 χιλιομέτρων σε ενάμισι χρόνο από σήμερα

Το τελευταίο μέτρο της σήραγγας της Γορίτσας, του δυσκολότερου τεχνικά έργου του Περιφερειακού Βόλου, έριξε χθες ο «δράκος» -το εκσκαπτικό μηχάνημα-της αναδόχου εταιρείας ΜΕΛΚΑ Α.Ε.- σε κλίμα πανηγυρικό.
Η σήραγγα άνοιξε παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ Δημοσθένη Κατσιγιάννη, ο οποίος μετέφερε σημαντικές δεσμεύσεις: τη διακήρυξη τις αμέσως επόμενες ημέρες του τελευταίου τμήματος του Περιφερειακού, μήκους 700 μέτρων, από την Αγριά, την παράδοση σε κυκλοφορία πριν από τον ερχόμενο Αύγουστο του ενός τουλάχιστον κλάδου που θα συνδέει το πρώτο με το δεύτερο τμήμα και την πλήρη λειτουργία του Περιφερειακού στο σύνολο των 13 χιλιομέτρων έως το τέλος του 2008!
Ο κ. Κατσιγιάννης ανακοίνωσε επιπλέον τη διακήρυξη της μελέτης πεδινής χάραξης για την παράκαμψη Λεχωνίων έως το τέλος Δεκεμβρίου, με χρονικό ορίζοντα παράδοσης ενός έτους.
Η σημερινή κυβέρνηση εξασφάλισε τα χρήματα για «να γίνουν τα όνειρά μας πραγματικότητα», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θαν. Νάκος, ενώ ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας ανέφερε ότι οι «Κασσάνδρες διαψεύστηκαν» και κάλεσε όλους να συγχαρούν την κυβέρνηση της Ν.Δ. Βέβαιος ότι στο σύνολό του ο Περιφερειακός θα είναι λειτουργικός σε 1,5 χρόνο εμφανίστηκε ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας Φ. Γκούπας.
Ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας επισήμανε ότι η ταλαιπωρία που επί δεκαετία και πλέον έχουν υποστεί οι κάτοικοι του πολεοδομικού συγκροτήματος δεν δικαιολογεί πανηγυρισμούς, ενώ ο δήμαρχος Βόλου Αλ. Βούλγαρης μίλησε για μεγαλύτερη δραστηριοποίηση όλων ενόψει των Μεσογειακών Αγώνων.

Φως στο τούνελ
Με το παρατεταμένο χειροκρότημα πολυπληθούς κοινού και δύο σαμπάνιες που έσπαγαν στο τελευταίο κομμάτι που χώριζε τη δυτική με την ανατολική πλευρά της σήραγγας, στις 12:10 χθες το μεσημέρι μπήκε φως στο τούνελ…
Σε ειδική εκδήλωση της κατασκευάστριας εταιρίας ΜΕΛΚΑ πολιτικοί, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων, εργαζόμενοι και πλήθος κόσμου παρακολούθησαν τις τελευταίες κινήσεις του «δράκου» που έριχνε το μοναδικό τοιχίο-εμπόδιο προς την έξοδο της σήραγγας.
Μισή ώρα αργότερα, οι εκατοντάδες που παρακολούθησαν τις τελευταίες εργασίες διάνοιξης και οι οποίοι είχαν ήδη διανύσει περπατώντας τα 400 πρώτα μέτρα της σήραγγας, συνέχισαν την πορεία τους διανύοντας και τα τελευταία 200 μέτρα. Το σημείο εξόδου πρόσφερε πανοραμική θέα στο έργο της κοιλαδογέφυρας, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ακολούθησε η τέλεση αγιασμού από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, ενώ η εταιρεία δεξιώθηκε τους προσκεκλημένους της στο χώρο της σήραγγας.
Τις τελευταίες εργασίες διάνοιξης της σήραγγας παρακολούθησε ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ Δημ. Κατσιγιάννης.
«Θα ακουστούν πολλά και θα ειπωθούν ακόμη περισσότερα», ανέφερε ο κ. Κατσιγιάννης, λέγοντας ότι εκείνο που ήθελε να επισημάνει ήταν ότι η εξέλιξη των εργασιών της παράκαμψης Βόλου «οφείλεται στο ενδιαφέρον και στην επιμονή του Γ. Σουφλιά».
Για το τρίτο τμήμα του Περιφερειακού, κόστους 31 εκ. ευρώ ο Γ.Γ. του ΥΠΕΧΩΔΕ εκτίμησε ότι θα ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο, ίσως και λιγότερο.
Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι το τελευταίο κομμάτι της παράκαμψης, μήκους περίπου 700 μέτρων, από το τέλος της εργολαβίας της ΜΕΛΚΑ, θα διακηρυχθεί τις επόμενες ημέρες και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2008.

«Τέλος» σε 1,5 χρόνο
«Είμαστε σε θέση να πούμε καθαρά ότι σε ένα με ενάμισι χρόνο το πολύ από σήμερα η παράκαμψη του Βόλου θα είναι λειτουργική στο σύνολο των 13 χιλιομέτρων.
Νωρίτερα από ένα χρόνο και το πιθανότερο μέσα στο καλοκαίρι και πριν από τον Αύγουστο, θα έχουμε ολοκληρώσει τουλάχιστον τον ένα κλάδο από την εργολαβία σκούπα για να μπορέσει να γεφυρωθεί επιτέλους η σύνδεση των δύο πρώτων κομματιών», δήλωσε και σημείωσε ότι για τις εργασίες σύνδεσης του πρώτου με το δεύτερο τμήμα του περιφερειακού το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει προβλέψει ειδικό πριμ επιτάχυνσης. Οι εργασίες, όπως είπε, θα ξεκινήσουν άμεσα μόλις ολοκληρωθεί η υποστήλωση του μυκηναϊκού τάφου.
Σχετικά με την παράκαμψη Λεχωνίων, ο κ. Κατσιγιάννης ανακοίνωσε ότι πριν το τέλος του 2007 θα έχει διακηρυχθεί η μελέτη της πεδινής χάραξης.
Το υπουργείο, όπως ανέφερε, μελέτησε όλες τις λύσεις που είχαν κατατεθεί και οι υπηρεσίες του κατέληξαν στην «πιο ώριμη, αυτή που υπέδειξαν οι μελετητές, που είχε μεγαλύτερη ασφάλεια και μικρότερο κόστος. Η ημιορεινή χάραξη, την οποία την είδαμε αναλυτικά είχε φτωχά γεωμετρικά χαρακτηριστικά, μεγαλύτερο μήκος, τετραπλάσιο περίπου κόστος και βεβαίως έντονες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις». Η μελέτη, σύμφωνα με τον κ. Κατσιγιάννη, θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2008.
Δηλώσεις από το χώρο της σήραγγας έγιναν από τον υφυπουργό Εσωτερικών Θαν. Νάκο, τον Γ.Γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας Φ. Γκούπα, τον Αντιπρόεδρο της Βουλής Γ. Σούρλα, τον νομάρχη Μαγνησίας Απ. Παπατόλια και τον δήμαρχο Βόλου Αλ. Βούλγαρη.

Θαν. Νάκος
«Με μεγάλη χαρά είδαμε σήμερα τη διάνοιξη της σήραγγας. Φτάσαμε στο άλλο άκρο της σήραγγας και είδαμε ότι ετοιμάζεται η κοιλαδογέφυρα, ένα όνειρο, που τουλάχιστον σε μένα διαρκεί μια 20ετία τουλάχιστον.
Ένα έργο πνοής για την περιοχή μας, ένα έργο που έχει απρόσκοπτη χρηματοδότηση. Θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου να συγχαρώ τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, γιατί από την πρώτη στιγμή ενέταξε αυτό το ζωτικής σημασίας έργο.
Μαζί με την εργολαβία-σκούπα, με τις εργασίες για την προστασία του τάφου, μαζί με την εργολαβία για τον κόμβο της Αγριάς και μαζί με όλα αυτά που θα γίνουν, η περιοχή μας μπαίνει σε μία άλλη αναπτυξιακή τροχιά.
Αυτό το έργο, συνδυαζόμενο με τα έργα που θα γίνουν για τους Μεσογειακούς του 2013, θα φέρουν ανάπτυξη για την περιοχή μας και πρέπει να ομολογηθεί από όλους τους καλόπιστους ότι είναι έργα που ήταν όνειρο δεκαετιών για μας. Και αυτή η κυβέρνηση βρήκε και τα χρήματα και το κουράγιο να παρακάμψει όλες τις δυσκολίες και να γίνουν τα όνειρά μας πραγματικότητα.»

Γ. Σούρλας
«Πρόκειται για έργο ιστορικής σημασίας, μετά από τις πρωτοβουλίες του Γ. Σουφλιά. Γνωρίζετε ότι οι δικές μου οι σχέσεις με τους εργολάβους δεν είναι καλές ή μάλλον τις αποφεύγω. Ωστόσο, σήμερα ρώτησα τον εργολάβο αν έχει συμβεί το παραμικρό και μου είπε «εδώ δεν μάτωσε νύχι». Πρέπει λοιπόν να συγχαρούμε και τον εργολάβο και τους εργαζόμενους.
Καλά είναι πολλές φορές να αποφεύγουμε τις προβλέψεις, γιατί οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν. Τα όσα έχει ακούσει αυτή εδώ η σήραγγα και η περιοχή, δεν έχουν ακουστεί δεκαετίες. Χρειάζεται να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί εμείς οι πολιτικοί και να συμβάλλουμε όλοι με ένα μέτωπο ενιαίο να προχωρούν τα έργα στο νομό μας και όποιος τα επιτελεί να τον συγχαρούμε. Στην προκειμένη περίπτωση οφείλουμε να συγχαρούμε την κυβέρνηση της Ν.Δ. Και θα το περίμενα αυτό και από εκείνους που δεν ανήκουν στην παράταξή μας.»

Φ. Γκούπας
«Διαχρονικά η Ελληνική Πολιτεία έδωσε μέχρι σήμερα πάνω από 130 εκατ. ευρώ για να γίνει αυτό το έργο. Θυμίζω ότι χρειάστηκε γενναία χρηματοδότηση που αποφασίστηκε από το Γ. Σουφλιά και θεωρούμε όλοι υποχρέωση να του πούμε ευχαριστώ, διότι δίχως αυτή τη στήριξη το έργο θα καρκινοβατούσε.
Χωρίς άλλο προβληματισμό, το όλο έργο σε 1-1,5 χρόνο θα είναι πλήρως λειτουργικό. Συγχρόνως προχωράμε τις μελέτες να ολοκληρωθεί το έργο μέχρι την παράκαμψη Λεχωνίων, ώστε στη νέα προγραμματική περίοδο να παραδοθεί στο σύνολό του λειτουργικό.»

Απ. Παπατόλιας
«Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση για την ολοκλήρωση ενός σημαντικού έργου, που δίνει διέξοδο στον Περιφερειακό.
Παρά το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε ένα μεγάλης σημασίας έργο, δεν είναι η ώρα για πανηγυρισμούς, διότι η ταλαιπωρία που έχουν υποστεί οι πολίτες εδώ και δέκα έτη περίπου, δεν δικαιολογεί μια τέτοια στάση.
Πρέπει όμως να συγχαρούμε και την εργολήπτρια εταιρία και την επιβλέπουσα υπηρεσία για την ολοκλήρωση του έργου.
Είναι ιδιαίτερα θετική εξέλιξη ότι οι απαλλοτριώσεις για τη συνέχιση του έργου από Γορίτσα έως Αγριά θα επαναπροκηρυχθούν μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου, όπως και η διαβεβαίωση ότι το κομμάτι του βόρειου κλάδου του Περιφερειακού θα μπορέσει να δοθεί σε κυκλοφορία μέχρι το καλοκαίρι.
Παρόλα αυτά πιστεύω ότι δεν είναι η ώρα για πανηγυρισμούς, αλλά είναι η ώρα της εγρήγορσης. Είναι η ώρα να συντονίσουν όλοι οι φορείς τις δυνάμεις τους, ώστε και ενόψει των Μεσογειακών του 2013 να έχουμε επιτέλους έναν ολοκληρωμένο Περιφερειακό δρόμο από τις Αλυκές μέχρι το Μαλάκι.»

Αλ. Βούλγαρης
«Ο Περιφερειακός είχε χαρακτηριστεί ως το γεφύρι της Άρτας. Σήμερα βρισκόμαστε σε ευχάριστη θέση, γιατί το δυσκολότερο κομμάτι κατασκευάστηκε και απομένει λίγος χρόνος για να δοθεί στην κυκλοφορία.
Ο Περιφερειακός θα δώσει κυκλοφοριακή ανάσα σε ένα πολεοδομικό συγκρότημα, όπου το κυκλοφοριακό καταγράφεται ως το πρώτο και δυσκολότερο πρόβλημα.
Θέλω να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους της κυβέρνησης για την εγρήγορση και τη δραστηριότητα που έδειξαν τα τελευταία χρόνια για να ολοκληρωθεί ο Περιφερειακός. Στην προοπτική των Μεσογειακών πρέπει να δραστηριοποιηθούμε όλοι για την ολοκλήρωσή του, ώστε να εξυπηρετήσει τις αθλητικές εγκαταστάσεις και το Μεσογειακό Χωριό.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου