ΤΟΠΙΚΑ

Οριστικά 26 τα κρουαζιερόπλοια

οριστικά-26-τα-κρουαζιερόπλοια-18434

Οριστικά 26 θα είναι οι αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων που θα καταπλεύσουν στο λιμάνι του Βόλου μέσα στο 2013, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 30% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο αριθμό που κατέπλευσε στην περιοχή μας τη χρονιά που μας πέρασε, αφού το 2012 προσορμίστηκαν μόλις 21 κρουαζιερόπλοια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΛΒ που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, το πρώτο κρουαζιερόπλοιο που θα καταπλεύσει στο λιμάνι του Βόλου στις 19 Μαρτίου είναι το FTI BERLIN, ενώ οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι θα ολοκληρωθούν στις 11 Νοεμβρίου 2013, με την άφιξη και την αναχώρηση του κρουαζιερόπλοιου ROTTERDAM.

Βεβαιότητα

για το 2014

Εν τω μεταξύ στο λιμάνι του Βόλου δεν κρύβουν τη βεβαιότητά τους ότι το 2014 θα είναι η χρονιά – σταθμός για την κρουαζιέρα στην περιοχή μας, αφού επιμένουν ότι οι αφίξεις τόσο του 2012, όσο και του 2013, είχαν προγραμματιστεί δύο – τρία χρόνια νωρίτερα.

Εμείς, σημειώνουν τα στελέχη του ΟΛΒ, από το 2012 ως περιοχή έχουμε λειτουργήσει συντονισμένα στον τομέα της κρουαζιέρας, με αποτέλεσμα να περιμένουμε, όπως σημειώνει, και τα ανάλογα αποτελέσματα. Είναι χαρακτηριστικό πως και φέτος το λιμάνι του Βόλου θα συμμετάσχει στην έκθεση SEA TRADE που πραγματοποιείται στο Μαϊάμι των ΗΠΑ από 11 έως 14 Μαρτίου και στο οποίο δίνουν ραντεβού οι εκπρόσωποι από όλες τις μεγάλες εταιρίες του κόσμου που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κρουαζιέρας. Η συμμετοχή του ΟΛΒ στην έκθεση γίνεται σε συνεργασία με τον ΕΟΤ Νέας Υόρκης που θα έχει δικό του περίπτερο στην έκθεση σε συνεργασία με την Ένωση Λιμένων Ελλάδος ( EΛΙΜΕ). Στην έκθεση, εκτός από το λιμάνι του Βόλου, θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι από τα λιμάνια του Πειραιά, του Ηρακλείου της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, της Κέρκυρας, της Ηγουμενίτσας της Σούδας και της Μήλου.

Στο Μαϊάμι οι άνθρωποι του Βόλου δηλώνουν πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι από πέρυσι που ήταν η πρώτη φορά, καθώς στο περιθώριο της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με εκπροσώπους των εταιριών, ενώ θα έχουν στη διάθεσή τους ενημερωτικό και οπτικοακουστικό υλικό για το προφίλ που έχει το λιμάνι μας.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα τιμολόγια που έχει θεσπίσει ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου και τα οποία θεωρούνται από τα πλέον φθηνά, κάθε κρουαζιερόπλοιο καταβάλει στον ΟΛΒ μόλις 0,32 ευρώ για κάθε επιβάτη, ενώ τα τέλη προσόρμισης, παραβολής και πρόσδεσής του είναι ανάλογα με το μήκος του πλοίου, τη χωρητικότητά του σε κόρους κ.α. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το κρουαζιερόπλοιο AIDA που τα τελευταία χρόνια επισκέπτεται το Βόλο κατέβαλε στο λιμάνι για τέλη προσόρμισης και παραβολής μόλις 500 ευρώ. Τα κρουαζιερόπλοια δεν τα βλέπουμε σαν πηγή εσόδων για το λιμάνι. Οι ενέργειες που κάνουμε εστιάζονται στο γεγονός ότι η άφιξη ενός κρουαζιερόπλοιου με τους χιλιάδες επιβάτες που μεταφέρει, συμβάλλουν σημαντικά στην τόνωση του τοπικού Ακαθάριστου Τοπικού Προϊόντος, δεν παύει να επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ο Πρόεδρος του ΟΛΒ Γιάννης Πρίγκος.

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου