ΤΟΠΙΚΑ

Σε νευρική κρίση η ΔΕΥΑΜΒ

σε-νευρική-κρίση-η-δευαμβ-18529

Την επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ολοκλήρωση των διαγωνισμών για τα έργα αποχέτευσης Αγίου Στεφάνου και Σέσκλου, και κατά συνέπεια η υλοποίηση του έργου «Αποχέτευση ακαθάρτων παραλιακού μετώπου Βόλου» στο σύνολό του, επισημαίνει ο Δήμαρχος Βόλου και Πρόεδρος Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ Πάνος Σκοτινιώτης σε έγγραφό του προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ Ευ. Λιβιεράτο, τον Αναπληρωτή Υπουργό Στ. Καλαφάτη και τον Γενικό Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ Σ. Αλεξιάδη.

Εκφράζοντας την ανησυχία για τον κίνδυνο απένταξης των δυο έργων, λόγω υπερδεσμεύσεων του ΕΠΠΕΡΑΑ, όπως προκύπτει από σχετικό έγγραφο του υπουργείου, ο κ. Σκοτινιώτης υπογραμμίζει ότι «είναι πραγματικά εξωφρενικό, σε μια εποχή όπου γίνεται πραγματικός “αγώνας δρόμου” για την απορρόφηση πιστώσεων του ΕΣΠΑ, να κινδυνεύουν με απένταξη έργα μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας, τα οποία βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης». Το έγγραφο κοινοποιείται επίσης στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠΠΕΡΑΑ, στους βουλευτές Μαγνησίας, στη Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Π. Γερακούδη και στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό, από τους οποίους ζητείται να στηρίξουν την προσπάθεια του Δήμου και της ΔΕΥΑΜΒ, προκειμένου να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΥΑΜΒ, από 31.10.2011 το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, γνωστοποίησε στην Επιχείρηση την ένταξη της πράξης «Αποχέτευση ακαθάρτων παραλιακού μετώπου Βόλου», προϋπολογισμού 15.089.072,84 €, στον Άξονα Προτεραιότητας «02 – Προστασία και Διαχείριση Υδατικών Πόρων» του Ε.Π. «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη». Η ως άνω πράξη αφορά την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών σε δίκτυα αποχέτευσης στους οικισμούς Ιωλκού, Αγίου Στεφάνου και Σέσκλου του Καλλικρατικού Δήμου Βόλου και μεταφοράς λυμάτων στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων της ΔΕΥΑΜΒ, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των επιφανειακών νερών και των νερών των ακτών κολύμβησης της περιοχής του Δήμου Βόλου και την περιβαλλοντική θωράκιση του Παγασητικού Κόλπου.

Στην εν λόγω πράξη περιλαμβάνονται, εκτός των άλλων, και τα υποέργα «Δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων Αγίου Στεφάνου Δήμου Βόλου», προϋπολογισμού 4.920.000 €, και «Σύνδεση δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων Σέσκλου Δήμου Βόλου με τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων της ΔΕΥΑΜΒ», προϋπολογισμού 560.880 €, που αφορούν περιοχές του Δήμου Βόλου. Για τα δυο αυτά υποέργα, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠΠΕΡΑΑ έδωσε προέγκριση δημοπράτησης με τα αριθμ. Πρωτ. Οικ. 123450/25.09.2012 και 123449/25.09.2012 έγγραφα αντιστοίχως, ενώ οι ημερομηνίες δημοπράτησης των συγκεκριμένων έργων έχουν ορισθεί για τις 9.4.2013 και τις 23.4.2013 αντιστοίχως.

Αιφνιδίως όμως και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί για τα δύο συγκεκριμένα υποέργα, με το έγγραφο αρ. πρωτ. Οικ.100975/30.01.2013 της ίδιας υπηρεσίας, γνωστοποιήθηκε στη ΔΕΥΑΜΒ ότι θα τροποποιηθεί η απόφαση ένταξης του έργου «Αποχέτευση ακαθάρτων παραλιακού μετώπου Βόλου», όπως και γενικότερα οι αποφάσεις ένταξης για τα έργα που δεν αφορούν οικισμούς Γ΄ προτεραιότητας, δεδομένου ότι τα έργα αυτά δεν είναι απαραίτητα με βάση τις ανελαστικές υποχρεώσεις της χώρας στον τομέα του περιβάλλοντος, σύμφωνα με την Οδηγία 91/271/ΕΟΚ. Η απόφαση τροποποίησης, όπως αναφέρεται στο ανωτέρω έγγραφο, υπαγορεύεται ουσιαστικά από την απόφαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΠΠΕΡΑΑ (12.11.2012), σύμφωνα με την οποία «βασικός στόχος του Προγράμματος είναι η συνδρομή του στην εφαρμογή της Κοινοτικής και Εθνικής Περιβαλλοντικής Πολιτικής και εξ αυτού στην κάλυψη των ανελαστικών υποχρεώσεων της χώρας με βάση το εθνικό και κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο για το περιβάλλον». Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, η εξέλιξη αυτή κρίνεται αναγκαία με σκοπό την ορθολογική διαχείριση των υπερδεσμεύσεων και την εξυγίανση του Προγράμματος ώστε να μην επιβαρυνθεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Χώρας με αμιγώς εθνικούς πόρους.

Ο κ. Σκοτινώτης ζητεί την παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος απένταξης των δυο έργων, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η κατασκευή του έργου «Αποχέτευση ακαθάρτων παραλιακού μετώπου Βόλου» στο σύνολό του θεωρείται απολύτως αναγκαία και απολύτου προτεραιότητας, διότι:

  • το έργο αφορά την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου και την επεξεργασία των λυμάτων της Δημοτικής Ενότητας Ιωλκού που είναι οικισμός Γ’ προτεραιότητας (>2.000 κάτοικοι), του δυναμικά αναπτυσσόμενου παραθαλάσσιου οικισμού Αγίου Στεφάνου της Δημοτικής Ενότητας Βόλου, και της Τοπικής Κοινότητας Σέσκλου της Δημοτικής Ενότητας Αισωνίας σημαντικό τμήμα της οποίας διαθέτει μεν αποχετευτικό δίκτυο, που δεν είναι όμως συνδεδεμένο με τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων της ΔΕΥΑΜΒ
  • τα αναμενόμενα οφέλη από την υλοποίηση του έργου είναι πολλαπλά, καθώς προστατεύεται το ευαίσθητο θαλάσσιο περιβάλλον του Παγασητικού Κόλπου και ο υδροφόρος ορίζοντας από την ανεξέλεγκτη διάθεση ανεπεξέργαστων λυμάτων. Επισημαίνεται ότι ο Παγασητικός είναι ένας μεσοτροφικός, κλειστός κόλπος, με αργή ανανέωση νερών, ο οποίος έχει εκδηλώσει στο παρελθόν σοβαρά ευτροφικά επεισόδια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου