ΤΟΠΙΚΑ

Κατάργηση επιδομάτων στην ΑΓΕΤ

κατάργηση-επιδομάτων-στην-αγετ-18557

Σοκ στην ΑΓΕΤ. Η Λαφάρζ χωρίς δεύτερη κουβέντα και στη λογική του «αποφασίζω και διατάζω» τίναξε χθες την έναρξη των διαπραγματεύσεων στον αέρα, ανακοινώνοντας μονομερή αναστολή όλων των έκτακτων επιδομάτων των εργαζομένων.

Με ασφαλιστικά μέτρα μέσω της Επιθεώρησης Εργασίας αλλά και πολυήμερες απεργίες θα απαντήσουν τα σωματεία μετά το πλήρες αδιέξοδο με το «καλημέρα».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Σε ναυάγιο με αποκλειστική ευθύνη της εταιρίας κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις με τα σωματεία του Ομίλου της ΑΓΕΤ Ηρακλής πριν καλά – καλά ξεκινήσουν.

Η χθεσινή συνάντηση ήταν προγραμματισμένη στην Αθήνα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Συμμετείχαν τα Δ.Σ. όλων των σωματείων και εκ μέρους της εταιρίας ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Ντελαπλάν, ο υπεύθυνος βιομηχανιών κ. Μεριέν, η υπεύθυνη ανθρωπίνων πόρων Ε. Μαραγκουδάκη και ο οικονομικός διευθυντής κ. Μιχελής.

Η εταιρία έδειξε αμέσως τις προθέσεις της, αφού χωρίς περιστροφές και αφού ολοκληρώθηκε η παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων, ο κ. Ντελαπλάν ανακοίνωσε ορθά – κοφτά ότι από σήμερα αναστέλλονται όλα τα έκτακτα επιδόματα του προσωπικού, γεγονός που σημαίνει απώλειες μέχρι και 200 ευρώ το μήνα για τους περισσότερους εργαζόμενους.

Σήμερα μάλιστα, όπως προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, θα αποσταλεί και το σχετικό έγγραφο που θα πιστοποιεί αυτή την απόφαση της εταιρίας που θα έχει ισχύ αμέσως και μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και υπογραφεί νέα επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας.

Το «τελεσίγραφο» Ντελαπλάν πάγωσε τους εκπροσώπους των σωματείων που αντιμετώπισαν σύμφωνα με τα όσα επισήμαναν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για πρώτη φορά ένα τόσο «εχθρικό» κλίμα και μάλιστα στην έναρξη των διαπραγματεύσεων και όταν υποτίθεται οι συζητήσεις που γίνονται είναι πάντα διερευνητικές στην προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή και μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις να υπάρξει συμφωνία.

Αντ’ αυτού οι εκπρόσωποι του Ομίλου της ΑΓΕΤ Ηρακλής εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να ξεκαθαρίσουν το τοπίο ως προς τις προθέσεις τους και όπως ήταν φυσικό η συνάντηση «θεωρήθηκε λήξασα» με τα σωματεία να αποχωρούν και το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών να έχει μετατραπεί σε «ψυχροπολεμικό».

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Προσωπικού Τσιμέντων Βάιου Κουκλουμπέρη που ρωτήθηκε από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Με τη στάση της εταιρίας τορπιλίστηκε κάθε έννοια διαλόγου. Τέτοια τελεσίγραφα εκφυλίζουν και ντροπιάζουν κάθε έννοια διαλόγου. Οι εργαζόμενοι έχουμε μάθει να διαβουλευόμαστε σεβόμενοι το διάλογο και όχι σε συνθήκες φόβου και τελεσίγραφων. Η στάση της εταιρίας ήταν επιεικώς απαράδεκτη και κυνική».

Πολυήμερες απεργίες…

Το ναυάγιο αμέσως ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των σωματείων του Ομίλου που πραγματοποίησαν έκτακτη σύσκεψη προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Από σήμερα κιόλας και εφόσον η εταιρία αποστείλει το έγγραφο για την αναστολή των έκτακτων επιδομάτων τα σωματεία αναμένεται να κινηθούν νομικά, προσβάλλοντας την μονομερή απόφαση της ΑΓΕΤ στην Επιθεώρηση και στα δικαστήρια.

Παράλληλα, όπως αποφασίστηκε, την ερχόμενη Τετάρτη σε όλα τα εργοστάσια και τους χώρους δουλειάς του Ομίλου θα πραγματοποιηθούν έκτακτες γενικές συνελεύσεις προκειμένου να ενημερωθεί το σύνολο του προσωπικού για τις εξελίξεις.

Η πρόταση των σωματείων στις γενικές συνελεύσεις θα είναι να πραγματοποιηθούν άμεσα τρεις 24ωρες απεργίες και τρεις 48ωρες στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ως απάντηση στην απόφαση της εταιρίας.

Τα σωματεία θα εξουσιοδοτηθούν ουσιαστικά όποτε κρίνουν να προκηρύξουν τις παραπάνω κινητοποιήσεις προκειμένου να πιέσουν την εταιρία να πάρει πίσω την αναστολή των επιδομάτων και να συζητήσει επί της ουσίας για την επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας.

Τα σωματεία εκτιμούν ότι η απόφαση για την αναστολή των έκτακτων επιδομάτων έχει ουσιαστικά «διλημματικό χαρακτήρα» προκειμένου να πιεστούν τα σωματεία και να αποδεχτούν πιθανότατα τις μειώσεις που σχεδιάζει η εταιρία να επιβάλλει επικαλούμενη το μειωμένο τζίρο και την ανάγκη -όπως υποστηρίζει- για μείωση του εργατικού κόστους κατά 16 εκ. ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου