ΤΟΠΙΚΑ

Συνέδριο για τον «πράσινο χρυσό»

συνέδριο-για-τον-πράσινο-χρυσό-18643

Συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έδωσαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Ελληνική Στέβια που θα πραγματοποιηθεί 1-3 Μαρτίου στο Βόλο στο Ξενοδοχείο Valis Resort.

Πρόκειται για ένα Διεθνές Συνέδριο ιδιαίτερης σημασίας για την ανάπτυξη μέσω της επιχειρηματικότητας από τις νέες προοπτικές που προκύπτουν από την καλλιέργεια και την εμπορική εκμετάλλευση των προϊόντων με Στέβια.

Το 1ο Διεθνές Συνέδριο για την Ελληνική Στέβια διοργανώνεται από την Ελληνική Ένωση Στέβια (GRAST), το Επιμελητήριο Μαγνησίας και την εταιρία SweetFitness Ltd και τελεί υπό την Αιγίδα των υπουργείων Ανάπτυξης, Τουρισμού, της περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Βόλου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της Ελληνικής Λέσχης Αρχιμαγείρων και της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης μεταξύ άλλων υπογράμμισε: ότι μόνο θετικά θα μπορούσε να ανταποκριθεί το Επιμελητήριο Μαγνησίας στη διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Ελληνική Στέβια για τις προοπτικές καλλιέργειάς της στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

Για πρώτη φορά, όπως είπε, πραγματοποιείται στην Ελλάδα και ειδικότερα στην πόλη του Βόλου Διεθνές Συνέδριο για την Στέβια, ένα κατοχυρωμένο και πολλά υποσχόμενο προϊόν που ήδη χρησιμοποιείται σε προϊόντα μεγάλων ελληνικών και ξένων εταιριών στο χώρο των Τροφίμων και των Ποτών.

Σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τα στοιχεία που δείχνουν μία νέα διέξοδο για τους αγρότες και τους επιχειρηματίες από την καλλιέργεια της Στέβιας στη χώρα μας.

Είναι, πρόσθεσε ο κ. Μπασδάνης, μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα για να δηλώσει την παρουσία της σε μια συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά, που τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει τεράστια άνοδο σε όλο τον κόσμο.

Ακόμη καταλήγοντας ο κ. Μπασδάνης είπε ότι θα έχουν την ευκαιρία οι επιχειρηματίες – μέλη του Επιμελητηρίου Μαγνησίας να ενημερωθούν για τις πολλές ιδιότητες της Στέβια. Η βιομηχανία τροφίμων παγκοσμίως το θεωρεί ένα μαγικό φυτό, είναι κατά 300 φορές πιο γλυκό από την κοινή ζάχαρη, ενώ η Στέβια, δεν παχαίνει. Να σημειωθεί πως πάνω από 150 εκ. άνθρωποι στον κόσμο χρησιμοποιούν τη Στέβια και τα παράγωγά της.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Στέβια κ. Ηλίας Τσαμπαρδούκας και πρώην Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας από την πλευρά του τόνισε ότι «η στέβια, που χαρακτηρίζεται από πολλούς το φυτό της νέας χιλιετίας, παράγει μια γλυκαντική ουσία με μηδέν θερμίδες, που, όπως όλα δείχνουν, σύντομα θα αντικαταστήσει τη ζάχαρη. Είναι ένα τροπικό, ποώδες φυτό, που καλλιεργείται, όπως υπογράμμισε, σε τεράστιες εκτάσεις στη Λατινική Αμερική και η κρυσταλλική ουσία που παράγει είναι έως και 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, με μηδενική περιεκτικότητα σε θερμίδες και υπόσχεται να αντικαταστήσει καλλιέργειες που φθίνουν, και κυρίως τον καπνό αλλά και το ζαχαρότευτλο. Μάλιστα η καλλιέργειά του αποδεικνύεται όχι μόνο πιο οικονομική, αλλά εξασφαλίζει και μεγαλύτερα κέρδη για τους αγρότες», ενώ όπως είπε στο Διεθνές Συνέδριο θα παρουσιαστεί το 2ο Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας που αφορά στον καθαρισμό του σπόρου, ενώ χαρακτήρισε τη στέβια «φυτό της χιλιετίας», « πράσινο χρυσό» και « θαύμα του Θεού». Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της SweetFitness κ. Γιάννης Μπουρούνης σημείωσε:

«Χαίρομαι που η Εταιρεία Ελληνικών συμφερόντων Sweet Fitness, διαχειρίστρια με αποκλειστικά συμβόλαια για τέσσερα από τα δέκα εργοστάσια παραγωγής Στέβια στην Κίνα, συμμετέχει σε αυτήν την πολύ σημαντική διοργάνωση για τη Μαγνησία και την Ελλάδα».

Τέλος, από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Παναγιώτης Μίλης δήλωσε: «Με πολύ κόπο μια μικρή ομάδα εξειδικευμένων ατόμων κατάφερε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να διοργανώσει ένα γεγονός τέτοιου μεγέθους. Είναι μεγάλη τιμή για την πόλη μας που φιλοξενεί ένα Διεθνές Συνέδριο με σημαντικό επιστημονικό αλλά και εμπορικό σχετικά με το προϊόν ενδιαφέρον».

Σύμφωνα με τους οργανωτές την έναρξη του Συνεδρίου θα κηρύξει ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Μεταξύ των επιβεβαιωμένων ομιλητών είναι ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Σερβίας στην Ελλάδα κ. Dragan Zupanjevac, o Υφυπουργός Γεωργίας της Αλβανίας, κ. Thomaj Tokli, ο Ευρωβουλευτής κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Διεθνούς Ένωσης Στέβια κα Maria Teresa Scardigli, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Βουλγαρίας καθ. Dimitar Dimitrov, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης, ο Πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου κ. Κωνσταντίνος Γιαννίδης, ο Διευθυντής Ε.Σ.Υ. και μέλος Δ.Σ. της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας κ. Ιωάννης Κυριαζής, ο Διευθυντής Δ/νσης Εργαστηριακών Ελέγχων (ΕΦΕΤ) κ. Κωνσταντίνος Μπαρμπέρης κ.α.

Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν εταιρίες που ήδη δραστηριοποιούνται με έτοιμα προϊόντα Στέβια, επιστήμονες διεθνούς κύρους, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις σχετικές τους μελέτες σε διαφορετικούς τομείς, επαγγελματικοί φορείς και κλαδικές ενώσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, βιομηχανίες παραγωγής Στέβια και ξένοι προσκεκλημένοι, μέσω των οποίων θα επιδιωχθεί η σύναψη διεθνών επιχειρηματικών συμφωνιών.

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

(Φώτο: Ηλίας Καράτσαλος)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου