ΤΟΠΙΚΑ

Μνήμη ολοκαυτώματος

μνήμη-ολοκαυτώματος-35550

Εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος διοργανώνονται την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής στις 11.15 το πρωί θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Ολοκαυτώματος, που βρίσκεται στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Η εκδήλωση θα συνεχιστεί στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας.

Μετά το συμβολικό άναμμα κεριών στην μνήμη των 6.000.000 Εβραίων του Ολοκαυτώματος, θα ακολουθήσουν οι εισηγήσεις των ομιλητών. Συγκεκριμένα θα μιλήσουν ο Κωνσταντίνος Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και ο Μαρσέλ Σολομών, πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Κωνσταντίνος Λούλης, επίτιμος Πρόξενος Ολλανδίας Κεντρικής Ελλάδας. Θα ακολουθήσει η απονομή τιμητικών διακρίσεων σε Δημάρχους της περιοχής μας, για την ανεκτίμητη προσφορά των κατοίκων των χωριών, που περιέθαλψαν Εβραίους κατά την διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής.

«Πολλοί Εβραίοι κατέφυγαν σε χωριά και τους έκρυψαν Χριστιανοί συμπολίτες μας στην περίοδο του Β Παγκοσμίου Πολέμου, προσφέροντάς τους καταφύγιο στην Κερασιά, το Λαύκο, το Προμύρι, το Κεραμίδι, το Μούρεσι, την Ζαγορά, την Γλώσσα και σε άλλα χωριά, τα οποία έχουν ενταχθεί πλέον στους Καλλικρατικούς Δήμους. Στην διάρκεια της εκδήλωσης θα αναφερθούν τα χωριά και οι Δήμοι στους οποίους ανήκουν και θα τιμηθεί συμβολικά ο Δήμαρχος της κάθε περιοχής» υπογραμμίζει ο κ. Μαρσέλ Σολομών.

Στην συνέχεια «Οι Μάρτυρες… μαρτυρούν το Ολοκαύτωμα» μέσω της συμμετοχής των μαθητών και μαθητριών της Χορωδίας Ελληνικής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Βόλου, με υπεύθυνες καθηγήτριες τις Κερασία Σιάρα και Ιωάννα Χατζάκη. Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βόλου θα ερμηνεύσουν έργα Ξαρχάκου, Θεοδωράκη, Λοΐζου, Λεοντή και Μικρούτσικου και στο πιάνο συνοδεύουν οι καθηγήτριες Ευφροσύνη Παναγιωτακοπούλου και Κερασία Σιάρα. Η διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Βόλου, Αρετή Τζανετοπούλου, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων «είναι μεγάλη μας τιμή να συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις για την εθνική ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. Η συμμετοχή αυτή αποτελεί το καλύτερο μάθημα ιστορίας, ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και προσφοράς για τους μαθητές μας αλλά και η καλύτερη υπενθύμιση προβληματισμού, συλλογικής και ατομικής ευθύνης και ενεργούς δράσης για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για μας τους μεγάλους».

Άξιο αναφοράς είναι παράλληλα το γεγονός ότι θα δοθεί οικονομική ενίσχυση σε φορείς που συνδράμουν απόρους με πρωτοβουλία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων μνήμης για τα θύματα του ολοκαυτώματος. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν 900 συνολικά ευρώ, σε ισόποσα μέρη (από 300 ευρώ δηλαδή) στην τοπική Εκκλησία για την στήριξη των κέντρων σίτισης απόρων, στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Βόλου και στην κουζίνα αλληλεγγύης, που αποτελεί πρωτοβουλία συμπολιτών. Όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο κ. Μαρσέλ Σολομών, πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου «φέτος δεν θα πραγματοποιήσουμε δεξίωση στο πλαίσιο της καθιερωμένης εκδήλωσης μνήμης και το ποσό που επρόκειτο να διαθέσουμε για τον συγκεκριμένο σκοπό, προσθέτει ο ίδιος, θα δοθεί για την στήριξη απόρων συμπολιτών μας, στην μνήμη όλων των θυμάτων του ολοκαυτώματος».

Παράλληλα, θα δοθούν 500 επιπλέον ευρώ για τα παιδιά, τους μαθητές σχολείων της περιοχής μας, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υποσιτισμού. «Αντί δώρου στα παιδιά της χορωδίας του Μουσικού Σχολείου Βόλου, τα οποία συμμετέχουν στην εκδήλωση, θα δοθεί συμβολικά το αντίστοιχο ποσό σε μαθητές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υποσιτισμού» καταλήγει ο κ. Σολομών.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου