ΤΟΠΙΚΑ

Καμπανάκι του Δήμου στους πενταμηνίτες

καμπανάκι-του-δήμου-στους-πενταμηνίτ-47265

Εργαζόμενοι στα πεντάμηνα συνέχισαν και χθες για τέταρτη ημέρα την κατάληψη του Δημαρχείου Βόλου διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση στην πληρωμή τους, ενώ αντιπροσωπεία τους μετέβη στη Λάρισα στο ΙΝΕ/ΓΣΕΕ προκειμένου να αναζητήσει ενημέρωση για το χρόνο πληρωμής. Την ίδια ώρα ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Θανάσης Νάκος ανακοίνωνε ότι ο υφυπουργός Εργασίας κ. Παναγιωτόπουλος τον ενημέρωσε ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται στην πληρωμή των απασχολούμενων στο Νομό Μαγνησίας οφείλεται στα προβλήματα που αρχικά είχαν προκύψει με τα δικαιολογητικά, σε ό,τι αφορά το καθεστώς της αυτεπιστασίας, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει δικαιολογημένα η Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων να αποστείλει τους πίνακες των δικαιούχων στη Διεύθυνση Οικονομικών του Υπουργείου Εργασίας, κάτι που έγινε χθες . Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί ο έλεγχος από την υπόλογο του έργου και θα δρομολογηθεί η πληρωμή τους.

Χθες πάντως η Αντιδήμαρχος Βόλου Νατάσσα Οικονόμου με γραπτή δήλωσή της κάλεσε τους πενταμηνίτες να λήξουν την κατάληψη, διότι εμποδίζεται η λειτουργία του Δήμου. Η κ. Οικονόμου παράλληλα υπογραμμίζει ότι οι πενταμηνίτες κινδυνεύουν πλέον να υποστούν τις οδυνηρές συνέπειες που περιλαμβάνονται στη σύμβαση που έχουν αποδεχτεί, ενώ επίσης σημειώνει ότι οι πιέσεις προς το αρμόδιο υπουργείο είναι καθημερινές για να επισπευστεί η διαδικασία πληρωμής.

Καμπανάκι από Δήμο Βόλου
Η Αντιδήμαρχος Βόλου Νατάσσα Οικονόμου χθες με μία γραπτή δήλωση κάλεσε τους εργαζόμενους στα πεντάμηνα να σταματήσουν την κατάληψη, διότι δημιουργούνται προβλήματα στη λειτουργία του Δήμου. Στη δήλωσή της επισημαίνει ότι ο Βόλος, όπως και όλοι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας, συμμετέχει ως συμπράττων φορέας, απασχολώντας προσωπικό με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας (πενταμηνίτες), παρά τις επιφυλάξεις που είχε εξαρχής διατυπώσει για την περιορισμένη χρονική διάρκεια του προγράμματος και τους όρους των σχετικών συμβάσεων, επέλεξε όμως τη συμμετοχή εξαιτίας της όξυνσης της ανεργίας. «Οι προσληφθέντες είναι αρκετές εκατοντάδες, οι οποίοι και αποδέχτηκαν τις θέσεις, έχοντας πλήρη γνώση των όρων πρόσληψης από τον, βάσει του προγράμματος εργοδότη τους, που είναι το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ» σημειώνει η κ. Οικονόμου υπογραμμίζοντας επίσης ότι ο Δήμος όλο αυτό το διάστημα καθημερινά προς το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας για την άμεση προώθηση των διαδικασιών πληρωμής των δικαιούχων, οι οποίες, ωστόσο, επειδή αφορούν σε κοινοτικό πρόγραμμα, είναι ιδιαιτέρως γραφειοκρατικές και χρονοβόρες.

Η Αντιδήμαρχος Βόλου κάνει επίσης λόγο για επιλεκτική στοχοποίηση του Δήμου Βόλου και συνεχίζοντας σημειώνει: «Είναι προφανές ότι μία μερίδα δικαιούχων, με τον, εδώ και επί τέσσερις μέρες, αποκλεισμό του Δημαρχείου Βόλου και μόνο -ενώ εργαζόμενοι στο πρόγραμμα απασχολούνται σε όλους τους Δήμους του Νομού και στην Περιφέρεια- προβαίνουν σε μία επιλεκτική στοχοποίηση του Δήμου, επιδιώκοντας να τον εμφανίσουν «συνένοχο» και να δημιουργήσουν εντυπώσεις για ευθύνες -για το υπαρκτό, κατά τα άλλα, πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι- που δεν του ανήκουν».

Τέλος τους καλεί να σταματήσουν την κατάληψη, υπογραμμίζοντας: «Σεβόμενοι το δίκαιο αίτημα και τη δυσχερή κατάσταση των συγκεκριμένων εργαζομένων, έχουμε δείξει μεγάλη κατανόηση στον αδιέξοδο τρόπο αντίδρασής τους. Αλλά δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί η διάλυση του Δήμου και κυρίως η ανάσχεση της λειτουργίας της πιο νευραλγικής του Υπηρεσίας, της Οικονομικής, μετά μάλιστα και τα προβλήματα του προηγούμενου διμήνου των κινητοποιήσεων στο χώρο της Τ.Α., διακινδυνεύοντας την ίδια τη λειτουργία του, την εξυπηρέτηση των δημοτών από τη μη απρόσκοπτη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών, τη λειτουργία των κοινωνικών του δομών, αλλά και την πληρωμή των υπαλλήλων του Δήμου και των νομικών του προσώπων. Και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πεντάμηνης διάρκειας θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι κινδυνεύουν πλέον να υποστούν τις οδυνηρές συνέπειες που περιλαμβάνονται στη σύμβαση που έχουν αποδεχτεί».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου