ΤΟΠΙΚΑ

Ο Κ. Κανάρης τελικά δήμαρχος Φερών

ο-κ-κανάρης-τελικά-δήμαρχος-φερών-851206

Και το μαγικό χαρτάκι της κληρωτίδας έδειξε δήμαρχο Φερών τον Κωνσταντίνο Κανάρη. Η χθεσινή πρωτόγνωρη διαδικασία στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου για την ανάδειξη μετά από κλήρωση του δημάρχου Φερών συγκέντρωσε πλήθους κόσμου, κυρίως δημοτικών συμβούλων και κατοίκων της περιοχής. Η αγωνία στο κατακόρυφο, καθώς από το γυάλινο μπολ που περιείχε δύο χαρτάκια θα δινόταν τέλος σε μια διαδικασία που διήρκησε ένα και πλέον χρόνο.
Η διαδικασία ξεκίνησε στις 5 χθες το απόγευμα με παρούσα την κ. Ελένη Λαΐτσου, απόντα όμως τον κ. Κανάρη. Πριν ξεκινήσει η κλήρωση, ο ένας εκ των δικηγόρων του κ. Κανάρη, ο κ. Γιώργος Σινέλης, ζήτησε να απομακρυνθούν οι τηλεοπτικές κάμερες από την αίθουσα του δικαστηρίου, ενώ ακόμη τέθηκε το ερώτημα προς το δικαστήριο, αν το χαρτάκι που θα επιλεγεί κατά την κλήρωση, θα αναφέρει το συνδυασμό που θα ανακηρυχθεί ο νικητής των εκλογών.
Στη συνέχεια δημοτικός σύμβουλος από το συνδυασμό της κ. Λαΐτσου, ζήτησε να αγγίξει τα δύο χαρτάκια, προκειμένου να αισθανθεί την θερμοκρασία τους(!)
Μετά από όλα τα παραπάνω η πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε να προσέλθει κάποιος από το ακροατήριο στην έδρα, προκειμένου να πραγματοποιήσει την κλήρωση και ενώ κανένας δεν ανελάμβανε το βαρύ φορτίο, προσήλθε νεαρή δικηγόρος. Μετά από μερικά δευτερόλεπτα σιγής, η δικηγόρος τράβηξε το χαρτάκι, το παρέδωσε στην πρόεδρο, η οποία διάβασε ότι νικητής των εκλογών της 15ης Οκτωβρίου του 2006 ανακηρύσσεται ο συνδυασμός του κ. Κανάρη.
Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με την πρώτη απόφαση του Εκλογοδικείου ο συνδυασμός του κ. Κων. Κανάρη στο β’ γύρο των δημοτικών εκλογών στις 22 Οκτωβρίου 2006 στο Δήμο Φερών έλαβε 2.454 ψήφους, ενώ ο συνδυασμός της ανθυποψηφίας του κ. Ελένης Λαΐτσου έλαβε 2.453 ψήφους. Ετσι Δήμαρχος Φερών ανακηρύχθηκε ο κ. Κανάρης. Όμως μετά από την απόφαση του Γ’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας έγινε επανεξέταση της απόφασης, όπου το δικαστήριο έκανε δεκτή την ένσταση της κ. Λαΐτσου ότι ένα ψηφοδέλτιο κατακυρώθηκε στον κ. Κανάρη, ενώ ήταν άκυρο, χωρίς να γίνει μνεία στο βιβλίο διαλογής. Ωστόσο δεν έγινε δεκτή η ένσταση για τέσσερα ακόμη ψηφοδέλτια, που έφεραν σταυρό στον ίδιο υποψήφιο τοπικού συμβουλίου. Ετσι οι δύο συνδυασμοί ισοψήφησαν με 2.453 σταυρούς.
Σύμφωνα με το άρθρο 57 της 19ης εγκυκλίου για τη διενέργεια των εκλογών της 15ης Οκτωβρίου 2006 για την ανάδειξη Δημοτικών και Νομαρχιακών Αρχών, «αν έχουν ανακηρυχθεί δύο μόνο συνδυασμοί και ισοψηφήσουν, το πρωτοδικείο ή το ειρηνοδικείο ενεργεί κλήρωση για ανάδειξη του επιτυχόντος συνδυασμού. Οι έδρες των συμβούλων στην περίπτωση αυτή κατανέμονται κατά τα τρία πέμπτα (3/5) στον επιτυχόντα συνδυασμό και κατά τα δυο πέμπτα (2/5) στον επιλαχόντα συνδυασμό.
Η ίδια εγκύκλιος αναφέρει επίσης ότι «οι ενστάσεις εκδικάζονται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο, στην περιφέρεια του οποίου έχει την έδρα του ο οικείος Δήμος ή η Κοινότητα. Δηλαδή δεν προβλέπεται άσκηση έφεσης κατά των αποφάσεων των Τριμελών Διοικητικών Πρωτοδικείων, παρά μόνο αίτηση αναίρεσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.»

Δηλώσεις
Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ο νικητής της κληρωτίδας και νυν δήμαρχος Φερών κ. Κων. Κανάρης συγκινημένος ανέφερε: «Πραγματικά μας δικαίωσε η ζωή. Γιατί εμείς για αυτόν το τόπο έχουμε ένα όραμα το οποίο υπηρετούμε. Εμείς δεν διεκδικούμε καρέκλες, αλλά ένα όνειρο που έχουμε. Να προσφέρουμε υπηρεσία σε αυτό τον τόπο. Να αλλάξουμε δομές, για να προσφέρουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Αυτό είναι ένα όραμα, ένα όνειρο που υπηρετώ τόσο εγώ, όσο και οι άνθρωποι που μας στηρίζουν και οι συνεργάτες μου. Περάσαμε μια δοκιμασία. Πραγματικά το αποτελέσματα της κάλπης επιχειρήθηκε να αλλοιωθεί από μια κλήρωση. Εμείς τα ανεχθήκαμε όλα και προχωρήσαμε και ήμασταν υπερβέβαιοι ότι θα μας δικαιώσει η ζωή και μόνο. Διότι εμείς αγωνιστήκαμε πραγματικά πεντακάθαρα, χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς συμφωνίες, χωρίς υποσχέσεις για θέσεις έμμισθες και μας δικαίωσε η τοπική κοινωνία του Δήμου Φερών. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όλους. Οτι εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε όπως και πρώτα, ότι θα είμαι ο δήμαρχος όλων των κατοίκων, όπως ήμουν για 13 ολόκληρα χρόνια, ότι θα κάνω το καλύτερο δυνατό, προκειμένου μέσα από ενέργειες και έργα να προσφέρουμε μια καλύτερη υπηρεσία και μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Θα είμαι δήμαρχος όλων, χωρίς προτιμήσεις, ιδιαιτερότητες και αποκλεισμούς, και θα κάνω το παν να είμαι ωφέλιμος και όχι αρεστός.»
Η άτυχη της διαδικασίας κ. Ελένη Λαΐτσου σε δήλωσή της τόνισε ότι «μετά από μια τέτοια διαδικασία δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι στη συνείδηση όλων των πολιτών του Δήμου Φερών. Είμαστε οι νικητές αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, γιατί εμείς στηριχθήκαμε αποκλειστικά κι μόνο στις δικές μας δυνάμεις και στους συμπολίτες μας. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια που κάνουμε εδώ και ένα χρόνο για συνεχή έλεγχο και ανάδειξη των προβλημάτων, που δυστυχώς είναι πολλά και μαστίζουν την περιοχή μας.»
Ο αντιδήμαρχος του Δήμου Φερών κ. Δημήτρης Γάτος είπε πως «αποδείχθηκε ότι ο Θεός δεν κάνει λάθη, δεν είναι δικαιοσύνη, γιατί η δικαιοσύνη χωρίς να το θέλει καμία φορά κάνει λάθη, Πιστεύω ότι το αίσιο τέλος που υπήρχε για μας, σημαίνει ότι από αύριο δουλειά, γιατί αυτή η κατάσταση ήταν ψυχοφθόρα. Μας καθυστέρησε πάρα πολύ και πρέπει να ξεκινήσουμε από σήμερα την δουλειά.»
Ο έτερος αντιδήμαρχος κ. Χαράλαμπος Πάσχος επεσήμανε ότι «σήμερα η θεά τύχη ήταν με το μέρος του Δημάρχου, θα έλεγα ίσως με το μέρος και το αίσθημα του κοινού δικαίου, γιατί για τον απλό πολίτη του Βελεστίνου νικητής των εκλογών ήταν ο κ. Κανάρης. Σήμερα έλαβε τέλος η ομηρία ενός έτους που υπήρχε με τις δικαστικές διαμάχες και πιστεύω ότι μπορούμε απρόσκοπτα να συνεχίσουμε το δημιουργικό έργο και στην τέταρτη τετραετία του κ. δημάρχου».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φερών Γιώργος Παπαδάμ δήλωσε ότι «σεβόμαστε την ετυμηγορία των δικαστών, όπως σεβαστήκαμε και την ετυμηγορία των πολιτών του Δήμου Φερών. Θα συνεχίσουμε το δημιουργικό μας έργο με το συνδυασμό μας και όλους τους συναδέλφους, με Δήμαρχο τον κ. Κανάρη. Πιστεύουμε ότι οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις να βοηθήσουν στην διεκπεραίωση των έργων, καθώς αυτή τη στιγμή εξελίσσονται μεγάλα έργα στο Δήμο και να βοηθήσουν για την όσο δυνατόν καλύτερη ανάπτυξή του.
Τέλος ο δικηγόρος του κ. Κανάρη κ. Γιώργος Σινέλης ευχήθηκε στον δήμαρχο Φερών καλή επιτυχία στα δημαρχιακά του καθήκοντα, όπως και ο δικηγόρος κ. Σπύρος Μαρδέλης, ενώ ο δικηγόρος κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος είπε χαρακτηριστικά ότι «ο μεγάλος Θεός απέδωσε το δίκαιο εκεί που υπάρχει. Και πραγματικά ο Κ. Κανάρης θα είναι αυτός που ήταν μια ζωή.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου