ΤΟΠΙΚΑ

Σε εκνευρισμό ελαιοπαραγωγοί

σε-εκνευρισμό-ελαιοπαραγωγοί-74317

Το αδιαχώρητο παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στα ελαιοτριβεία του Νοτίου Πηλίου, αφού ο Δεκέμβριος είναι κατεξοχήν ο μήνας που οι ελαιοπαραγωγοί συγκεντρώνουν τον καρπό και παράγουν το λάδι. Ωστόσο, λόγω της μεγάλης παραγωγής φέτος, δημιουργούνται πολλές φορές εντάσεις και εκνευρισμοί μεταξύ των ελαιοπαραγωγών και των ιδιοκτητών, αφού ακυρώνονται ή αλλάζουν προγραμματισμένες ώρες των ραντεβού που είχαν οριστεί μεταξύ τους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Φέτος όλα σχεδόν τα ελαιόδεντρα είναι φορτωμένα με καρπό, ο οποίος είναι καλής ποιότητας, αφού δεν έχει μολυνθεί από τον δάκο, με αποτέλεσμα όλοι όσοι σχετίζονται με τον κλάδο να δουλεύουν πυρετωδώς και ασταμάτητα. Το ίδιο ισχύει και για τα ελαιοτριβεία, των οποίων οι μηχανές δουλεύουν τις τελευταίες ημέρες στο φουλ.

Ωστόσο δεν λείπουν και τα παράπονα από δυσαρεστημένους ελαιοπαραγωγούς που αναφέρουν ότι χρειάστηκαν να πάνε στα ελαιοτριβεία τρεις και τέσσερις φορές μέχρι να έρθει η σειρά τους για να πατήσουν την παραγωγή τους.

Όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ελαιοπαραγωγός της Αργαλαστής είχε κλείσει ραντεβού σε ελαιοτριβείο της περιοχής 1 Δεκεμβρίου και κατέληξε να πατήσει τις ελιές την περασμένη Κυριακή 9 Δεκεμβρίου. «Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει πολλή δουλειά φέτος για τα ελαιοτριβεία, ωστόσο είναι άδικο προς τους παραγωγούς να υφίστανται τέτοια ταλαιπωρία. Προσωπικά μού ακύρωσαν τρεις φορές το ραντεβού που είχα κλείσει, ενώ την ημέρα που πήγα να «πατήσω» χρειάστηκε να μείνω στο ελαιοτριβείο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα».
Περιστατικά μεγάλης καθυστέρησης στα ελαιοτριβεία σημειώνονται και από άλλους ελαιοπαραγωγούς, ωστόσο οι ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων αναφέρουν ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στη μεγάλες παραγωγή.

Χαμηλές τιμές λαδιού

Στο μεταξύ δυσαρέσκεια υπάρχει στους ελαιοπαραγωγούς σχετικά με τις τιμές που διαμορφώνονται στο ελαιόλαδο, που δεν ξεπερνούν τα 2,30 ευρώ. Αυτό έχει δυσαρεστήσει αρκετά τους ελαιοπαραγωγούς που ευελπιστούσαν πως με την πώληση κάποιων κιλών σε ικανοποιητική τιμή θα κάλυπταν κάποια από τα έξοδά τους. Δυστυχώς όμως οι προσδοκίες τους δεν επαληθεύτηκαν και έτσι τώρα, όπως λένε, θα αρκεστούν στις τιμές που έχουν διαμορφωθεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου