ΤΟΠΙΚΑ

Νέο σενάριο για εκλογές το Μάρτιο

νέο-σενάριο-για-εκλογές-το-μάρτιο-851206

Νέα σενάρια πρόωρων εκλογών βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Το Βήμα της Κυριακής, το Μέγαρο Μαξίμου μελετά το ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού, το Μάρτιο, με αφορμή το Σκοπιανό και αιτία τους «αντάρτες» της ΝΔ.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, υπό τη σκιά των αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και τους «αντάρτες» βουλευτές να απειλούν ανοιχτά την αυτοδυναμία της κυβέρνησης, η συζήτηση για νέες κάλπες εντός του 2008, δεν είναι πλέον θεωρητική.
Τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός γίνεται δέκτης εισηγήσεων κορυφαίων στελεχών της ΝΔ για εκλογές την άνοιξη. Οι συνομιλητές του πρωθυπουργού προτείνουν να προχωρήσει άμεσα η αλλαγή εκλογικού νόμου και να στηθούν κάλπες με λίστα.
Υπουργοί επισημαίνουν ότι η πορεία του κυβερνητικού έργου θα είναι ακανθώδης και δύσκολη με την οριακή αυτοδυναμία των 152 βουλευτών, εκ των οποίων ορισμένοι ήδη έχουν εκφράσει αντιρρήσεις και επιφυλάξεις για κορυφαίες επιλογές της κυβέρνησης.
Έπιπλέον, τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ τονίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι δεν θα ξεπεράσει γρήγορα την κρίση στην οποία έχει περιέλθει κι έτσι ένας εκλογικός αιφνιδιασμός θα δώσει σημαντικό πλεονέκτημα στη ΝΔ.
Υπό αυτό το πρίσμα, το επιτελείο του πρωθυπουργού αναζητεί τρόπους παράκαμψης των περιορισμών που θέτει το Σύνταγμα. Σύμφωνα με το άρθρο 41, η επόμενη εκλογική αναμέτρηση μπορεί να διεξαχθεί το Σεπτέμβριο του 2008, εκτός και αν η κυβέρνηση παραιτηθεί ή καταψηφιστεί από τη Βουλή δύο φορές.
Το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και οι κρίσιμες αποφάσεις που θα κληθεί σύντομα να λάβει η κυβέρνηση δημιουργούν τη σοβαρή αιτία που αναζητεί ο πρωθυπουργός για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, ο κ. Καραμανλής μπορεί να καταθέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αρνούμενος να σηκώσει το βάρος της αποδοχής μιας νέας πρότασης του ΟΗΕ για σύνθετη ονομασία της ΠΓΔΜ, ζητώντας από το λαό να αποφασίσει.
Το χρονικό περιθώριο που έχει ο πρωθυπουργός είναι έως τον Απρίλιο του 2008, όταν η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ θα κρίνει εάν θα αποδεχθεί την ένταξη των Σκοπίων. Η Ελλάδα θα πρέπει τότε είτε να αποδεχθεί την ονομασία με την οποία θα εισέλθει η ΠΓΔΜ στη Συμμαχία, είτε να θέσει βέτο.

Μ. Εβερτ

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ, ο οποίος έχει εκφράσει την αντίθεσή του σε σύνθετη ονομασία για την επίλυση του Σκοπιανού, προτείνει τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, προκειμένου να ληφθεί εκ νέου (όπως είχε γίνει το 1992) κοινή απόφαση για το ζήτημα. Εκτιμά δε, ότι η κυβέρνηση θα χειριστεί το θέμα με τρόπο τέτοιο, ώστε δεν χρειαστεί η προσφυγή στις κάλπες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου