ΤΟΠΙΚΑ

Οι μαθητικές παρελάσεις

οι-μαθητικές-παρελάσεις-851206

Με θεατρικά δρώμενα και με ποιήματα επικού, κατά το μάλλον ή ήττον, χαρακτήρα, γιόρτασαν χθες οι μαθητές σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια την αυριανή εθνική επέτειο, που θα κορυφωθεί με τη μεγάλη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση σε όλες τις πόλεις της χώρας από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη.
Τα τελευταία χρόνια ωστόσο γίνεται μεγάλη συζήτηση για την απροθυμία που επιδεικνύουν οι μαθητές να συμμετάσχουν στις παρελάσεις, οι οποίες για όσους δεν το γνωρίζουν δεν είναι υποχρεωτικές για τους μαθητές. Το γεγονός επιβεβαιώνουν καθηγητές και μαθητές από ολόκληρη την Ελλάδα. Αναφέρεται μάλιστα χαρακτηριστικά η περίπτωση μαθήτριας σε κεντρικό Λύκειο του Βόλου, η οποία ορίστηκε από το σχολείο της σημαιοφόρος για την αυριανή μαθητική παρέλαση και η τελευταία αρνήθηκε ευγενικά να πάρει μέρος σε αυτή. Τι συμβαίνει λοιπόν; Υπάρχει άραγε παθητικοποίηση εκ μέρους των μαθητών, έλλειψη εθνικής συνείδησης και απουσία ιστορικής μνήμης εκ μέρους τους, όπως διατείνονται οι πάσης μορφής… Κασσάνδρες, που προαναγγέλλουν κατά καιρούς τον αφανισμό του Ελληνικού Έθνος από προσώπου γης;
Όχι. Απλά μία σημαντική μερίδα παιδιών, που ξεχωρίζει για τη γενικότερη παιδεία του, μέσα και έξω από το σχολείο, επιθυμεί να κρατεί αποστάσεις από τα γεγονότα και να τα εντάσσει σε ένα ευρύτερο διεθνές περιβάλλον, όπου οι αγώνες δεν δίδονται πλέον με τις ξιφολόγχες αλλά με άλλους τρόπους και με άλλα μέσα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συνειδητοποιούν την αξία και την σπουδαιότητα της αξίας της κοινής καταγωγής, γλώσσας και θρησκείας, που αποτελούν τα διαχρονικά και καταλυτικά στοιχεία επιβίωσης των ανθρώπων σε αυτή τη γωνιά της ελληνικής γης. Και γι΄ αυτό η νεότερη ελληνική γενιά δεν χρειάζεται τα κηρύγματα ούτε του Ψωμιάδη ούτε του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου. Είναι πολύ πιο ώριμη από τη δική μας γενιά και πολύ πιο πολυπολιτισμική, χωρίς τα ελληνοφοβικά σύνδρομα από τα οποία διακατέχονται όλες οι γενιές του εμφυλίου και της επτάχρονης χούντας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου