ΤΟΠΙΚΑ

Κλέφτες και αστυνόμοι για τις κορύνες…

κλέφτες-και-αστυνόμοι-για-τις-κορύνες-851206

Στο πλέον κομβικό της σημείο βρίσκεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στους καταστηματάρχες και τη Δημοτική Αρχή του Βόλου με αφορμή το θέμα της τοποθέτησης κορυνών στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Μετά την προχθεσινοβραδινή απόφαση που πήραν στο Εργατικό Κέντρο Βόλου δεκάδες καταστηματάρχες για τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήριο που διοργανώνεται την ερχόμενη Δευτέρα, με ταυτόχρονο κλείσιμο των καταστημάτων στους συγκεκριμένους δρόμους και πορεία μέχρι το Δημαρχείο του Βόλου, χθες είχαμε νέα… επεισόδια ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Ο ι χθεσινές εξελίξεις ξεκίνησαν νωρίς το πρωί, όταν συνεργείο του Δήμου προχώρησε στην κοπή ενός δέντρου στην οδό Κ. Καρτάλη, λίγο πριν τη διασταύρωση με την οδό Κωνσταντά, προκειμένου στη συνέχεια να κατασκευαστεί ειδική εσοχή για την προσωρινή στάση και στάθμευση δύο αυτοκινήτων για την εξυπηρέτηση και των επαγγελματιών της συγκεκριμένης οδικής αρτηρίας. Η παρουσία του συνεργείου του Δήμου προκάλεσε τις διαμαρτυρίες των επαγγελματιών, ενώ στην περιοχή έφθασαν και μέλη της Παρέμβασης Πολιτών καθώς και της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας, που εμπόδισαν τις εργασίες του συνεργείου, το οποίο αποχώρησε λίγη ώρα αργότερα, αφήνοντας ημιτελείς τις εργασίες του. Λίγες ώρες αργότερα ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιάννης Στάμος, σχολιάζοντας το περιστατικό, έκανε λόγο «για υπερευαισθησία από ορισμένους που κινητοποιούνται για την κοπή ενός δέντρου, τη στιγμή που κάθε χρόνο ο Δήμος φυτεύει χιλιάδες δέντρα σε ολόκληρη την πόλη», για να προσθέσει ότι «οι εργασίες για την κατασκευή της εσοχής στα πλαίσια των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Δημοτική Αρχή απέναντι στον Εμπορικό Σύλλογο και το Επιμελητήριο θα συνεχιστούν σήμερα».

Απόφαση κινητοποιήσεων
Σε χθεσινές δηλώσεις τους εξάλλου ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου Αλέξανδρος Μαγαλιός επανέλαβε ότι «οι κινητοποιήσεις των θιγομένων συναδέλφων είναι μονόδρομος, καθώς υπάρχει μεγάλη οικονομική ζημιά από τους εμπόρους που δραστηριοποιούνται στους συγκεκριμένους δρόμους», ενώ από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κ. Βολιώτης μίλησε για λογικές «αποφασίζομεν και δατάσσομεν» εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής και επανέλαβε την πρόταση των οικολόγων για την ανάγκη διαλόγου και επανεξέτασης του όλου ζητήματος που έχει προκαλέσει αναστάτωση στον εμπορικό κόσμο».

Καμία υπαναχώρηση
Οι προχθεσινές και χθεσινές εξελίξεις οδήγησαν τον Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Γιάννης Στάμο – ο Δήμαρχος Αλέκος Βούλγαρης ως γνωστόν είναι από προχθές στην Πεσκάρα για τη σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία για τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013 – να καλέσει χθες το μεσημέρι τους δημοσιογράφους στο Δημαρχείο, προκειμένου να στηλιτεύσει τις έκνομες ενέργειες στις οποίες προβαίνουν, όπως σημείωσε, πολλοί έμποροι της Κ. Καρτάλη και Αναλήψεως, που επιχειρούν όπως πρόσθεσε, να επιβάλλουν ετσιθελικά τις απόψεις τους.
Ο κ. Στάμος ενημερώνοντας τους εκπροσώπους του τοπικού Τύπου είπε ότι ο Δήμος κατέθεσε χθες το πρωί στην Εισαγγελία «μήνυση κατ΄ αγνώστων για φθορά δημόσιας υπηρεσίας και για παρακώλυση της κυκλοφορίας». Η μήνυση του Δήμου προκλήθηκε μετά τις έκνομες ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί τις τρεις τελευταίες μέρες, προφανώς επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην Κ. Καρτάλη και στην οδό Αναλήψεως, οι οποίοι έχουν κόψει 33 κορύνες, από τις οποίες οι δώδεκα ήταν μόνον χθες. Οι κορύνες, είπε ο κ. Στάμος, αντικαταστάθηκαν, αλλά όπως πρόσθεσε αυτό δεν μπορεί να γίνεται εσαεί. Σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι συγκεκριμένοι επαγγελματίες της Καρτάλη έχουν ομολογήσει ότι διαπράττουν τη συγκεκριμένη πράξη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εφαρμογή του μέτρου, ο κ. Στάμος ήταν προσεκτικός στο να προσάψει κατηγορίες σε βάρος συγκεκριμένων συμπολιτών- εμπόρων , διευκρίνισε ωστόσο ότι «ο Εισαγγελέας ζήτησε από το Δήμο συμπληρωματικά στοιχεία για τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούντα στους συγκεκριμένους δρόμους».

Οι εσοχές
Ο κ. Στάμος επανάλαβε ότι εφαρμόζεται μία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορά στην κυκλοφορία σε βασικούς δρόμους της πόλης, όπου απαγορεύεται ούτως ή άλλως, όπως υπενθύμισε, η στάση και η στάθμευση. Προσπαθούμε, πρόσθεσε, χωρίς να αναιρούμε το μέτρο, να βρούμε τρόπους άμβλυνσης των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί σε ορισμένους συμπολίτες και τα οποία σταδιακά εκτιμούμε ότι θα αμβλυνθούν σε συνδυασμό με τα διορθωτικά μέτρα που υλοποιούμε. Τα μέτρα αυτά, όπως είπε ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, είναι:

1. Στις γωνίες των καθέτων στην Κ. Καρτάλη και στην Ιωλκού οδών όπως η Γαλλίας, η Γαζή, η Κωνσταντά, η Ρήγα Φεραίου, η Μαγνήτων και η Δημάρχου Γεωργιάδου, θα διαμορφωθούν δύο θέσεις για προσωρινή στάση και στάθμευση για την εξυπηρέτηση των εμπόρων και των καταναλωτών. Οι θέσεις αυτές θα αστυνομεύονται από τη Δημοτική Αστυνομία, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται αποκλειστικά οι έμποροι και οι καταναλωτές των γύρω καταστημάτων.
2. Προχωρά η διαμόρφωση εσοχών. Δύο στην οδό Λαμπράκη, στο πάρκο και στην Πλατεία Παλαιού Λιμεναρχείου και άλλες δύο στην οδό Κ. Καρτάλη, η μία στο ύψος του Πνευματικού Κέντρου της Μητρόπολης και άλλη στο ύψος με την οδό Κωνσταντά.

Οι κορύνες στην Ιάσονος
Τέλος ο κ. Στάμος σημείωσε ότι ο κύκλος με την τοποθέτηση κορυνών θα κλείσει με την υλοποίηση της απόφασης για επέκταση των κορυνών και στην οδό Ιάσονος, από την οδό Μπόρελ μέχρι την οδό Αγίου Νικολάου.
Στο Δήμο εκτιμούν ότι οι πιέσεις των θιγομένων θα κορυφωθούν τις επόμενες μέρες, κάτι που διεμήνυσαν άλλωστε και στην προχθεσινή τους συγκέντρωση οι εκπρόσωποι τόσο του Επιμελητηρίου, όσο και του Εμπορικού Συλλόγου. Από την πλευρά του ωστόσο ο Δήμος δεν είναι διατεθειμένος να αποστεί από την αρχική του απόφαση, καθώς οι οδηγοί αλλά και οι λεωφορειούχοι του Αστικού ΚΤΕΛ υπογραμμίζουν ότι από τη μέρα εφαρμογής του μέτρου έχουν εξοικονομηθεί λόγω της βελτίωσης της κυκλοφοριακής ροής των οχημάτων δεκαπέντε περίπου λεπτά στα δρομολόγια των λεωφορείων που κινούνται στη γραμμή Βόλος – Νέα Ιωνία – Βόλος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου