ΤΟΠΙΚΑ

Αιχμές και υπονοούμενα Ντίτορα για Χριστοδουλάκη

αιχμές-και-υπονοούμενα-ντίτορα-για-χρ-851206

Στο τέλος Νοεμβρίου η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας θα θέσει σε ευρεία και ανοιχτή σύσκεψη το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο πολεοδομικό συγκρότημα, ενώ από χθες νέα τροπή παίρνει η σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ του αντινομάρχη κ. Ντίτορα και του προέδρου του ΠΑΚΟΕ κ. Χριστοδουλάκη, με τον πρώτο να χρησιμοποιεί σκληρότατες εκφράσεις και τον δεύτερο να απειλεί με προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
Πρόσκληση συμμετοχής στη σύσκεψη θα λάβουν ο Συνήγορος του Πολίτη, περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς του νομού.
Τη σύσκεψη προανήγγειλε χθες ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας στη διάρκεια συνάντησης με τον εκπρόσωπο της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κ. Βολιώτη, η οποία έχει καταγγείλει «επικίνδυνους αεροψεκασμούς στο Βόλο».
Σύμφωνα με τον κ. Παπατόλια, η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση εστιάζει την προσοχή της σε ό,τι αφορά στα θέματα περιβάλλοντος σε δύο σημεία: την ολοκλήρωση της μελέτης για την αέρια ρύπανση και την εφαρμογή του Επιχειρησιακού Σχεδίου του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Σκληρή επίθεση
Στην ανοιχτή σύσκεψη φορέων παρουσία κλιμακίου του Συνηγόρου του Πολίτη θα δοθούν σαφείς και καθαρές απαντήσεις στους πολίτες της Μαγνησίας, είπε από την πλευρά του ο αντινομάρχης Περιβάλλοντος Ν. Ντίτορας. «Πιστεύουμε –πρόσθεσε- στην ελεύθερη και επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση για τα θέματα περιβάλλοντος, ενώ κάποιοι άλλοι προτείνουν γκεμπελικές μεθόδους και συκοφαντίες» και έδειξε τον πρόεδρο του ΠΑΚΟΕ Παν. Χριστοδουλάκη, εναντίον του οποίου εξαπέλυσε σκληρή κριτική για τις δημόσιες τοποθετήσεις του σχετικά με τη λειτουργία της ΑΓΕΤ.
«Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συμβιβαστούμε με τους κάθε λογής σαλτιμπάγκους και τους ελάχιστους συμμάχους τους. Χρέος μας είναι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτά με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, απομονώνοντας τις ανεύθυνες φωνές», ανέφερε ο κ. Ντίτορας και χαρακτήρισε τις απόψεις του κ. Χριστοδουλάκη «περιθωριακές, γραφικές, που αποτελούν εσκεμμένη παραπληροφόρηση».
Συγκεκριμένα, ο κ. Ντίτορας δήλωσε:
«Ο κ. Χριστοδουλάκης είχε προσκληθεί από τον κ. Νομάρχη, μετά από πρόταση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας στην συνάντηση της 31/01/07 στην οποία θα συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Βόλου και Ν. Ιωνίας καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες, με σκοπό την διατύπωση κοινών θέσεων και την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών απέναντι στις δραστηριότητες της ΑΓΕΤ και γενικότερα την προστασία του περιβάλλοντος.
Μετά την επίσκεψη στην ΑΓΕΤ στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος, αντί να υποβάλει τις απόψεις του όπως ήταν δεοντολογικά ορθό, στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, προτίμησε να κάνει δηλώσεις απευθείας στον τοπικό Τύπο. Μίλησε για την «φρικαλέα εικόνα ενός δράκου που άπλωσε το σώμα του στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής του Βόλου με τεράστια κέρδη σε βάρος της». Οι απόψεις του όπως έχουν καταγραφεί στον τοπικό Τύπο καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα, είναι εσκεμμένη παραπληροφόρηση. Είναι τελείως «περιθωριακές», θα λέγαμε «γραφικές», αφού στερούνται οποιουδήποτε επιστημονικού υποβάθρου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Χριστοδουλάκης έχει απέναντί του σύσσωμη την πανεπιστημιακή κοινότητα.
Παράλληλα δεν είναι τυχαίο ότι έχει πολλές εκκρεμότητες με την δικαιοσύνη (περίπτωση Δήμου Λάρισας, Κορίνθου κ.λ.π.).

«Είναι άσχετος»
Ο αντινομάρχης Περιβάλλοντος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα σημεία των δηλώσεων του κ. Χριστοδουλάκη σχετικά με την ΑΓΕΤ, όπως για το φυσικό αέριο, επισημαίνοντας ότι «είναι ενδεικτικό της ασχετοσύνης του οι θέσεις του για τη χρήση του φυσικού αερίου στην εν λόγω βιομηχανία».
«-Χρήση βιομάζας. Όταν ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση προτείναμε την χρήση βιομάζας στο εργοστάσιο σε αντικατάσταση μέρους του pet – coke δεν ακούσαμε καμία αντίδραση από τον εν λόγω κύριο.
– Έχει πλήρη άγνοια της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Προσπάθησε να πείσει τον κ. Νομάρχη ότι οι διατάξεις για τους κλιβάνους αποτέφρωσης έχουν εφαρμογή στην περίπτωση της ΑΓΕΤ.
-Δεν γνωρίζει ποιοι ρυπαντές πρέπει να μετριούνται στο εργοστάσιο σύμφωνα με την οδηγία I.P.P.C.
-Ισχυρίζεται ότι το εργοστάσιο πρέπει να κλείσει, γιατί στερείται έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Οι περιβαλλοντικοί όροι του εργοστασίου ισχύουν μέχρι να εκδοθεί νέα απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ».
Και κατέληξε με σοβαρές αιχμές για τη δράση του κ. Χριστοδουλάκη:
«Δεν παραλείπουμε να αναφέρουμε ότι η Μαγνησία μπήκε στο στόχαστρο του εν λόγω κυρίου όταν η προηγούμενη Νομαρχιακή Αρχή αρνήθηκε να του αναθέσει, μελέτη σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση ύψους 280.000 €, με απευθείας ανάθεση. Παρόμοια πρόταση που υποβλήθηκε στο Δήμο Βόλου δεν καρποφόρησε όταν του ζητήθηκε να καταθέσει πιστοποίηση του εργαστηρίου του καθώς και βιογραφικά της επιστημονικής του ομάδας.
Θα θέλαμε να έχουμε στα χέρια μας και ένα βιογραφικό του για την ειδίκευση του (αέρια απόβλητα, βιομηχανίες , υγρά απόβλητα που τέλος πάντων έχει ειδικευτεί)».

Δικαστική προσφυγή
Χθες το βράδυ ο πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ Παν. Χριστοδουλάκης δήλωσε: «Αφού έλαβα γνώση της αήθους, υβριστικής και συκοφαντικής επίθεσης του Βοηθού Νομάρχη Μαγνησίας κ. Ντίτορα, δηλώνω ότι θα απαντήσω αύριο (σήμερα) αναλυτικά και θα προσφύγω στα ποινικά και αστικά δικαστήρια για την αποκατάσταση της τιμής και υπόληψής μου προσωπικά, αλλά και του ΠΑΚΟΕ».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου