ΤΟΠΙΚΑ

Οι 38 «σύντροφοι» στου Ροκά το μαγαζί

οι-38-σύντροφοι-στου-ροκά-το-μαγαζί-851206

…Τα χρήματα βρέθηκαν και προκαταβλήθηκαν στο Ροκά κατά την συμφωνία που είχαν μαζί του οι τρεις οργανωτές εκείνης της πρώτης συγκέντρωσης του ΠΑΣΟΚ, από την οποία θα δημιουργούνταν ο πρώτος πυρήνας του κινήματος στη Μαγνησία.
Οι τρεις πρωτεργάτες νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου που είχε ορισθεί για εκείνη την ιστορική συγκέντρωση, βρέθηκαν μέσα στο μικρό οινομαγειρείο του Ροκά, που βρίσκονταν απέναντι από το Ξενία του Βόλου και με φαινομενική ψύχραιμα φρόντιζαν για την διαρρύθμιση του χώρου.
Η ώρα περνούσε και οι τρεις παρέμεναν τρεις με ζωγραφισμένη την αγωνία στα πρόσωπα τους.
Στο μεταξύ όσο πλησίαζε η ορισμένοι ώρα και νύχτωνε, τόσο πλήθαιναν οι περαστικοί στο δρόμο μπροστά από του Ροκά το μαγαζί, οι οποίοι πήγαιναν μέχρι το νοσοκομείο, το μουσείο- τον Αναυρο- και επέστρεφαν, περνούσαν μπροστά από το χώρο του οινομαγειρείου του Ροκά, πήγαιναν μέχρι τον Ραδιοφωνικό Σταθμό του Βόλου και γύριζαν πάλι πίσω, επαναλαμβάνοντας διαρκώς την αυτή διαδρομή.
Νομίζω ότι ποτέ άλλοτε ο δρόμος μπροστά από του Ροκά το μαγαζί δεν είχε τόση μεγάλη κίνηση όση εκείνο το βράδυ.
Πολλοί από τους περαστικούς ήταν οι γνωστοί ρουφιάνοι, που έδρασαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, ασφαλίτες με πολιτικά με τα κουμπούρια στη μέση, αλλά και πολλοί πολίτες που δεν τολμούσαν να περάσουν το κατώφλι του οινομαγειρείου του Ροκά, γιατί φαίνονταν από μακριά ότι «βρωμούσε μπαρούτι».
Ήταν ζωσμένος ο χώρος κατάλληλα, ώστε να δημιουργεί ανασφάλεια, αφού ένστολοι και ασφαλίτες με πολιτικά βρίσκονταν στο χώρο γύρω από το οινομαγειρείο του Ροκά, ώστε να αποτρέπεται κάθε σκέψη συμμετοχής στην συγκέντρωση.
Ο αξιωματικός της τότε χωροφυλακής που ήλθε στο χώρο ειρηνικά, με πολύ – πολύ μεγάλη ευγένεια γνωστοποίησε στους τρεις οργανωτές ότι η προγραμματισμένη συγκέντρωση με εντολή της Διοίκησης Χωροφυλακής ετύγχανε κατά το νόμο αστυνομικής προστασίας, ενώ επίσης ειρηνικά και με πολύ- πολύ επίσης ευγένεια από τους τρεις πρωτεργάτες έγινε γνωστό προς το εν λόγω αξιωματικό ότι δεν ζητήθηκε αστυνομική προστασία, ούτε απαιτείται, ενώ υπεβλήθη ειρηνική επίσης και πολύ ευγενική παράκληση να απομακρυνθούν από το χώρο όλοι οι θεσμικοί και μη απρόσκλητοι φρουροί της σε κλειστό χώρο προγραμματισμένης συγκέντρωσης του κινήματος.
Δύσκολη βραδιά βέβαια, η οποία κανείς δεν γνώριζε πώς θα ξημέρωνε, αφού βρισκόμασταν δύο περίπου μήνες μετά την «πτώση» της δικτατορίας και η κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας» παρέπαιε, χωρίς τίποτε να έχει ξεκαθαρίσει στον πολιτικό ορίζοντα της χώρας μας και μία επίθεση «αγανακτισμένων πολιτών» εναντίων των συγκεντρωμένων φίλων του νεοσύστατου ΠΑΣΟΚ δεν ήταν καθόλου απίθανη.
Είναι γεγονός ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου με τη δημιουργία του ΠΑΣΟΚ τάραξε δυνατά τα νερά και έφερε τρικυμία στο θολό πολιτικό σκηνικό εκείνης της δύσκολης εποχής, ποτέ κανένας δεν γνώριζε τι, πού, και πώς θα ξημέρωνε.
Οι αστυνομικοί απομακρύνθηκαν από το χώρο και αν θυμάμαι καλά πήγαν μέσα στην αυλή του Ξενία και δεδομένου ότι είχε νυχτώσει είχαν καταστεί αθέατοι.
Οι τρεις οργανωτές που παρέμεναν μέχρι εκείνη την ώρα τρεις, ξεθάρρεψαν, βγήκαν έξω από το οινομαγειρείο του Ροκά και οι περαστικοί, που στο σύνολο τους σχεδόν αποτελούσαν γνωστά σ΄ αυτούς μέλη των προδικτατορικών νεολαιών της άλλοτε κραταιάς Ένωσης Κέντρου, Ο.Ν.Ε.Κ.(Οργάνωση Νέων Ένωσης Κέντρου) και κατόπιν Ε.ΔΗ.Ν (Ελληνική Δημοκρατική Νεολαία) με αρχηγό τον Γέρο της Δημοκρατίας, τον αείμνηστο Γεώργιο Παπανδρέου, ως εκ θαύματος, με την απομάκρυνση της αυτόκλητης «αστυνομικής προστασίας» άρχισαν να ξεθαρρεύουν.
Κατ αρχήν συγκεντρώνονταν σε ομάδες τριών – τεσσάρων ατόμων στο πεζοδρόμιο, σε κάποια απόσταση έξω από το οινομαγειρείο του Ροκά, ώστε σε περίπτωση εμφανίσεως επίθεσης «αγανακτισμένων πολιτών» να μπορούσαν να διαφύγουν αναίμακτα προς το Ενυδρείο, το νοσοκομείο και την Αγία Τριάδα.
Στη συνέχεια πλησίαζαν προς την οργανωτική τριάδα, που στέκονταν στην είσοδο του οινομαγειρείου για περισσότερες πληροφορίες περί του κινήματος, του ιδρυτικού πυρήνα, της διακήρυξης της 3ης του Σεπτέ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου