ΤΟΠΙΚΑ

Mάστιγα η παχυσαρκία

mάστιγα-η-παχυσαρκία-851206

Δεν είναι μόνο το μεγάλο ποσοστό των ατόμων με αυξημένο και υπερβολικό σωματικό βάρος, δήλωσε ο Καθηγητής. «Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι το ποσοστό αυξάνει συνεχώς και η χώρα μας κατατάσσεται σε μία από τις πρώτες θέσεις της Ευρώπης».
Ο κ. Κατσιλάμπρος υπογράμμισε ότι το πρόβλημα έχει ως αφετηρία όχι μόνο την ποσοτική, αλλά και την ποιοτική διατροφή, ενώ «παζλ» του σοβαρού προβλήματος αποτελεί η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα για τα παιδιά.
«Δεν είναι όπως παλαιότερα, που τρέχανε στις αλάνες και βρίσκονταν σε διαρκή κίνηση. Σήμερα τα παιδιά κάθονται επί ατελείωτες ώρες μπροστά στην τηλεόραση και στο κομπιούτερ. Την ίδια στιγμή οι γονείς έχουν φοβερές απαιτήσεις από τα παιδιά για εκμάθηση ξένων γλωσσών, μουσική, φροντιστήρια, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην έχουν φυσική δραστηριότητα, αλλά να αγχώνονται και αντιδραστικά να τρώνε», ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά στην κατανάλωση φαρμάκων, τα οποία είτε κόβουν την όρεξη είτε προκαλούν μειωμένη απορρόφηση του λίπους από το έντερο, επισήμανε ότι πρέπει να δίνονται μόνο από γιατρούς και «όχι να τρέχουν κυρίως νέες στα φαρμακεία για να τα προμηθεύονται χωρίς συνταγή και ιατρική καθοδήγηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι απαγορεύονται, αλλά πρέπει να δίνονται με οδηγίες γιατρού», είπε.
Ο Καθηγητής υπογράμμισε ότι οι εγχειρήσεις αφορούν μόνο εξαιρετικά παχύσαρκα άτομα, με ιατρική αυστηρά ένδειξη και με συνεργασία διαφόρων ειδικοτήτων.
Ωστόσο πρόσθεσε ότι υπάρχει μία μειονότητα χειρουργών, «που ίσως παραβαίνουν το νόμο του Ιπποκράτη και χειρουργούν νέες γυναίκες, ελαφρώς παχύσαρκες, που δεν έχουν πραγματική ιατρική ένδειξη να χειρουργηθούν».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου