ΤΟΠΙΚΑ

Επιστρέφει ο «εφιάλτης» των πλημμυρών

επιστρέφει-ο-εφιάλτης-των-πλημμυρώ-851206

«Συναγερμό» διαρκούς και αυξημένης ετοιμότητας έχουν σημάνει οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για εκδήλωση επικίνδυνων καιρικών φαινόμενων το επόμενο τριήμερο.
Σε επιφυλακή έχουν τεθεί Νομαρχία, δήμοι της Μαγνησίας και εμπλεκόμενες υπηρεσίες, για την αντιμετώπιση τυχόν εκτάκτων αναγκών από έντονες βροχοπτώσεις και πλημμυρικά φαινόμενα.
Οι ισχυρές καταιγίδες και οι θυελλώδεις άνεμοι που προβλέπεται ότι θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες δημιουργούν ιδιαίτερη ανησυχία για τις πυρόπληκτες περιοχές του Νοτίου Πηλίου, στις οποίες δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα ως προς τη λήψη άμεσων μέτρων.
Στην τελευταία συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου οι δήμοι της Μαγνησίας ενημερώθηκαν για όλα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και συμφώνησαν απόλυτα με την αναγκαιότητά τους.
Καθαρισμός ρεμάτων, απαγόρευση αμμοληψιών από ποτάμια, άμεσος ορισμός τόπου, όπου θα λειτουργήσει το ΣΝΟ σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη και ενημέρωση των κατοίκων και ειδικά των ευπαθών ομάδων είναι μερικές από τις υποχρεώσεις των ΟΤΑ.
Χθες, συντονιστική σύσκεψη με θέμα τη λήψη προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Φώτη Γκούπα, ο οποίος ζήτησε από όλους «συντονισμένη προσπάθεια, έγκαιρο προγραμματισμό και ψυχραιμία».
Στη σύσκεψη συμμετείχε ο εντεταλμένος νομαρχιακός σύμβουλος για θέματα Πολιτικής Προστασίας Χαρ. Τσαμπάζης και η αναπληρώτρια προϊσταμένη του Τμήματος ΠΣΕΑ της Νομαρχίας.
Αντίστοιχη εκπροσώπηση υπήρξε από όλους τους νομούς της Θεσσαλίας, ενώ συμμετείχαν επικεφαλής των πυροσβεστικών και αστυνομικών δυνάμεων, του ΕΚΑΒ και των αρμοδίων υπηρεσιών.

Επικίνδυνες περιοχές
Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης κλήθηκαν να προχωρήσουν στον άμεσο έλεγχο και συντήρηση όλων των αντιπλημμυρικών έργων αρμοδιότητάς τους και να αποκαταστήσουν τυχόν δυσλειτουργίες τους, καθώς επίσης στον άμεσο έλεγχο και προληπτικό καθαρισμό των κοιτών των ρεμάτων. Σαφής κατεύθυνση ήταν να δοθεί προτεραιότητα σε περιοχές που θεωρούνται επικίνδυνες για πρόκληση ζημιών από πλημμύρες, όπως σε περιοχές που έχουν πληγεί από δασικές πυρκαγιές.
Οι δήμοι κλήθηκαν επιπλέον για τον άμεσο έλεγχο και τη συντήρηση του δικτύου ομβρίων υδάτων των οδών και την απομάκρυνση όλων των απορριμμάτων και φερτών υλών από δρόμους και κοινόχρηστους χώρους.
Από τις Δασικές Υπηρεσίες ζητήθηκε η εκπόνηση μελετών αντιπλημμυρικής προστασίας και συγκράτησης εδαφών σε περιοχές που η φυσική βλάστηση έχει πρόσφατα καταστραφεί, εξαιτίας πυρκαγιών και είναι απαραίτητη η εκτέλεση έργων τους προσεχείς μήνες, ενώ η ΔΕΚΕ κλήθηκε για άμεσο έλεγχο των αντιπλημμυρικών έργων.
«Ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών είναι εξαιρετικά σημαντικός για να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε πιθανά ακραία καιρικά φαινόμενα που εμφανίζονται αυτή την εποχή», δήλωσε ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Φ. Γκούπας. Η φετινή χρονιά, πρόσθεσε, λόγω των καλοκαιρινών πυρκαγιών, θεωρείται ως άκρως επικίνδυνη «και συνεπώς φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, θα πρέπει να ληφθούν έγκαιρα όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα πλημμυρικών φαινομένων, αλλά και να προβούμε στη δραστική και αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους, εφόσον προκύψουν».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου