ΤΟΠΙΚΑ

Αρχισε ο διάλογος για το ασφαλιστικό

αρχισε-ο-διάλογος-για-το-ασφαλιστικό-851206

Ολοκληρώθηκε στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η “πρεμιέρα” της συζήτησης για το διάλογο του ασφαλιστικού συστήματος. Η χθεσινή συζήτηση δεν εστιάσθηκε στην ουσία του ασφαλιστικού προβλήματος, αλλά στην ατζέντα των θεμάτων, την οποία ανέπτυξαν οι δύο παριστάμενοι υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης, καθώς και στα διαδικαστικά θέματα, με την ανταλλαγή απόψεων για καλύτερη οργάνωση του διαλόγου που θα γίνει στο άμεσο μέλλον. Η έναρξη του διαλόγου σημαδεύτηκε από την μη συμμετοχή του ΚΚΕ στη συνεδρίαση, την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και την παραμονή, από πλευράς αντιπολίτευσης, μόνο των βουλευτών του ΛΑΟΣ, ενώ εκπροσωπήθηκαν όλοι οι κοινωνικοί φορείς.
Η κυβέρνηση, δια στόματος τόσο του Γ. Αλογοσκούφη όσο και του Β. Μαγγίνα, διαβεβαίωσε ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί όσο χρειάζεται και ότι οι όποιες λύσεις και αλλαγές γίνουν, θα είναι βασισμένες «στις αντοχές της κοινωνίας».
Από την πλευρά τους, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κοινωνικοί φορείς, έθεσαν, ως προϋπόθεση για την συνέχιση του διαλόγου, την κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης για το θέμα της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και αναλογιστική μελέτη για την οικονομική τους κατάσταση.
Στην αρχή της συνεδρίασης, ο υπουργός Απασχόλησης Βασίλης Μαγγίνας έθεσε τη βάση του διαλόγου, που θα γίνει σε τρεις κύκλους. Η πρώτη ενότητα θα αφορά την οικονομική πλευρά του ασφαλιστικού συστήματος, όπως χρηματοδότηση, αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και καταβολή των οφειλών του Δημοσίου.
Η δεύτερη ενότητα θα αφορά την ενοποίηση των ταμείων και τον διοικητικό τους εκσυγχρονισμό, ενώ ο τρίτος κύκλος θα αφορά ειδικά ζητήματα, ανάμεσα τους επανεξέταση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και των αναπηρικών συντάξεων, καθώς και μέτρα για ενίσχυση της μητρότητας.
Από την πλευρά του, ο εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Θόδωρος Πάγκαλος έθεσε τρεις προϋποθέσεις για την συμμετοχή του κόμματός του στον διάλογο: Να υπάρχει σαφής εικόνα της οικονομικής κατάστασης των ασφαλιστικών ταμείων, να κατατεθεί αναλογιστική μελέτη, αλλά και γραπτή, σαφής και συγκεκριμένη πρόταση από την κυβέρνηση για το ασφαλιστικό.
«Αρνούμαι να συμμετάσχω σε ένα διάλογο που γίνεται κάτω από την ασφυκτική αντίληψη μιας διαδικασίας. Πρέπει να προηγηθεί η δημοσιονομική κατάσταση των ταμείων. Το ασφαλιστικό είναι κυρίως θέμα αναλογιστικό, γι αυτό μας χρειάζεται και αναλογιστική μελέτη. Διάλογο επικοινωνιακό ή για τα Μέσα Ενημέρωσης δεν θα έχετε ούτε εσείς, ούτε η κυβερνητική πλειοψηφία», δήλωσε ο κ Πάγκαλος.
Οι υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης, καθώς και ο εισηγητής της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, χαρακτήρισαν προσχηματική τη στάση του ΠΑΣΟΚ λόγω, όπως είπαν, ανυπαρξίας θέσεων.
«Είναι απόλυτα δική του ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και θα τους κρίνει η κοινωνία», ανέφερε ο υπουργός Απασχόλησης Β. Μαγγίνας ενώ ο εισηγητής της ΝΔ Π Παναγιωτόπουλος σημείωσε: «Είναι προσχηματική η αποχώρηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για να κρύψει την ανυπαρξία θέσεων της. Τα εσωτερικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία υποχρέωση να τα πληρώσει ο ελληνικός λαός».
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπονομεύει το ασφαλιστικό σύστημα, πρόσθεσε: «Εμείς δεν βλέπουμε ουσιαστικό διάλογο, αλλά μια ανούσια διαδικασία, την οποία δεν θέλουμε να νομιμοποιήσουμε, γι αυτό θα αποχωρήσουμε».
«Αν τώρα δεν παρέμβουμε ως Πολιτεία, η ανατροπή θα προκύψει και θα είναι βίαιη. Αντίθετα, είναι προτιμότερο, είναι απολύτως αναγκαίο και θα ωφελήσει όλους, ιδιαίτερα τους νέους, αν όλοι μαζί, επιδιώκοντας την ευρύτερη κοινωνική αποδοχή, προχωρήσουμε στις παρεμβάσεις εκείνες που σταδιακά, χωρίς τριγμούς και ανατροπές, θα μας οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα», τόνισε ο υπουργός Απασχόλησης και πρόσθεσε: «Θέλω να επαναλάβω τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει μεθοδικά και χωρίς αιφνιδιασμούς. Με προσοχή αλλά και αποφασιστικότητα. Με σύνεση και αποτελεσματικότητα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου