ΤΟΠΙΚΑ

Τετραπλασιάζονται τα πρόστιμα στις περιβαλλοντικές παραβάσεις

τετραπλασιάζονται-τα-πρόστιμα-στις-π-851206

Τον τετραπλασιασμό των ανώτατων ορίων προστίμων που επιβάλλονται σε περιπτώσεις περιβαλλοντικών παραβάσεων, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σουφλιάς, τονίζοντας παράλληλα ότι όσες βιομηχανίες «συλλαμβάνονται» από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος να είναι υπότροπες θα αντιμετωπίζουν ακόμη και το κλείσιμο.
Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε ότι η τροπολογία για τον τετραπλασιασμό των προστίμων που θα μπορούν πλέον να φτάσουν τα 2 εκατ. ευρώ από 500.000 ευρώ, που είναι το ανώτατο όριο σήμερα, θα ενσωματωθεί στο σχέδιο νόμου, του ΥΠΕΧΩΔΕ που αφορά στην κύρωση της σύμβασης παραχώρησης για την Βορειοδυτική Οδό Πελοποννήσου.
Σύμφωνα με τον κ. Σουφλιά, η αύξηση των προστίμων κρίνεται αναγκαία ώστε να λειτουργεί αποτρεπτικά.
Παράλληλα, αναφερόμενος στον πρόβλημα της ρύπανσης του Ασωπού, της λίμνης Κορώνειας και άλλων περιοχών, τόνισε πως δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου να ελέγχει τα πάντα καθώς αρμόδιοι είναι οι Νομαρχιακές και οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις. Απαντώντας σε δηλώσεις του νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, ότι η Νομαρχία δεν έχει πόρους, ο κ. Σουφλιάς τόνισε ότι υπάρχουν νόμοι στην Ελλάδα που προβλέπουν τον τρόπο χρηματοδότησης των νομαρχιών.
Αναφερόμενος στη λίμνη Κορώνεια υπογράμμισε πως από τον Σεπτέμβριο, κατόπιν δικής του εντολής διενεργούνται εντατικοί έλεγχοι από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος σε βιομηχανίες και δήμους.
Από τις 25 βιομηχανίες που ελέχθησαν, σε όλες εντοπίστηκαν παραβάσεις μη τήρησης περιβαλλοντικών όρων. Επιπλέον, δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες άδειες για τις γεωτρήσεις.
Αναφορικά με τους δήμους της περιοχής, ο κ. Σουφλιάς τόνισε πως δεν διαθέτουν την απαιτούμενη υποδομή σε αποχετευτικά δίκτυα και εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων. Ο βιολογικός καθαρισμός του δήμου Λαγκαδά, ο οποίος έχει κατασκευαστεί από το 2001, ουδέποτε λειτούργησε λόγω της μη ολοκλήρωσης των έργων σύνδεσής του με το αποχετευτικό δίκτυο.
Ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε την επιβολή προστίμου συνολικού ύψους 392.000 ευρώ σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη Μήλο για περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Ο υπουργός αναφερόμενος σε δημοσιεύματα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε προδικαστική διαδικασία για τις συνθήκες λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής, ανέφερε ότι το υπουργείο καθορίζει μόνο τους περιβαλλοντικούς όρους και αρμόδια για τον κάθε ΧΥΤΑ είναι η αντίστοιχη περιφέρεια.
Για το πρόστιμο, τέλος, που επιβλήθηκε στην ΔΕΗ ανέφερε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ και οι επιθεωρητές περιβάλλοντος διαπίστωσαν παραβάσεις γεγονός που δεν αμφισβήτησε ούτε η ίδια η ΔΕΗ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου