ΤΟΠΙΚΑ

Mικρή συμμετοχή στο φοιτητικό συλλαλητήριο

mικρή-συμμετοχή-στο-φοιτητικό-συλλαλη-851206

Με μικρή συμμετοχή η πρώτη για το νέο ακαδημαϊκό έτος φοιτητική πορεία χθες το μεσημέρι στο Βόλο.
Μικρός αριθμός φοιτητών ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για τη χθεσινή πορεία διαμαρτυρίας, στην οποία συμμετείχαν έπειτα από αποφάσεις γενικών συνελεύσεων οι φοιτητικοί σύλλογοι της πλειοψηφίας των τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο παραλιακό πανεπιστημιακό συγκρότημα, από όπου ξεκίνησε στις 12.30 το μεσημέρι η πορεία. Με πανό και συνθήματα διαμαρτυρίας διέσχισαν κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ στην πλατεία Ελευθερίας ακολούθησαν εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ, που είχαν λίγο νωρίτερα συγκεντρωθεί στο σημείο.
Με πέρασμα από τη Νομαρχία Μαγνησίας, η πορεία των φοιτητών κατέληξε στο Παπαστράτου.
Οι φοιτητές ζητούν την κατάργηση του νόμου-πλαισίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και την απόσυρση των νομοσχεδίων για την έρευνα και τα μεταπτυχιακά, ενώ αντιτίθεται στην εξίσωση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών και των ΙΕΚ με τα ΑΕΙ, που θα οδηγεί, όπως λένε, σε υποβάθμιση των σπουδών τους.
Μέρα-σταθμό για την παιδεία χαρακτήρισε τη χθεσινή η φοιτήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Νατάσσα Σωτηρίου, αναφέροντας ότι στο Βόλο, όπως και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, έγινε η έναρξη των φοιτητικών κινητοποιήσεων.
«Οι φοιτητικοί σύλλογοι, με συλλογικές αποφάσεις, βγαίνουν στο δρόμο για να διεκδικήσουν πραγματικά δημόσια και δωρεάν παιδεία», ανέφερε. Οι φοιτητές ρίχνουν το βάρος στην προθεσμία που λήγει τις επόμενες δύο ημέρες «για την εξίσωση των πτυχίων των ΑΕΙ και ΤΕΙ με τα πτυχία των ψευτοκολεγίων τύπου ΚΕΣ και ΙΕΚ, πράγμα που σημαίνει, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του νέου νόμου-πλαισίου, ότι θα προχωρούν στην κατεύθυνση να σπουδάζουν οι φοιτητές σύμφωνα με την τσέπη τους», ανέφερε η φοιτήτρια.
Η ίδια πρόσθεσε ότι «οι φοιτητές το θεωρούν εντελώς άδικο και διεκδικούν παιδεία πραγματικά δημόσια και δωρεάν. Γι’ αυτό βγαίνουμε στους δρόμους, ζητώντας να έχουν τα πτυχία μας αξία».
Ο φοιτητής και μέλος της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας Θοδωρής Βλαχάκης πρόσθεσε από την πλευρά του ότι με τις κινητοποιήσεις τους οι φοιτητές στέλνουν μήνυμα στην κυβέρνηση ότι «δεν θα δεχθούν άλλες επιθέσεις στο χώρο της Παιδείας».
Οι κινητοποιήσεις, όπως είπε, θα συνεχιστούν και οι αντιδράσεις θα ενταθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. «Αυτές τις ημέρες θα ψηφιστεί η οδηγία από την Ε.Ε. που θα εξισώσει τα Πανεπιστήμιά μας με τα διάφορα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών. Εμείς δίνουμε από σήμερα ότι θα είμαστε και αυτή τη φορά στους δρόμους, θα αγωνιστούμε και δεν θα σταματήσουμε μέχρι η Παιδεία να είναι πραγματικά δημόσια και δωρεάν», είπε.
Για την ερχόμενη εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί νέες γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων, ενώ έχουν προγραμματιστεί παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων και στη συνεδρίαση της Συγκλήτου στις 26 Οκτωβρίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου