ΤΟΠΙΚΑ

Στο ίδιο τραπέζι Παπατόλιας – Γκούπας

στο-ίδιο-τραπέζι-παπατόλιας-γκούπας-851206

Εργα στο «κόκκινο», Περιφερειακός Βόλου, αντιπλημμυρικά έργα, αποκατάσταση ζημιών στο λιμάνι Αλοννήσου, φράγμα Παναγιώτικο… Όλα τα ανοιχτά για τη Μαγνησία έργα απασχόλησαν τη συνάντηση που είχαν προχθές στην Αθήνα ο Νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας και ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Θεσσαλίας Φ. Γκούπας με τον υφυπουργό Εσωτερικών Θαν. Νάκο.
Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε άκρως εποικοδομητική από τον νομάρχη, με πολύ θετικά αποτελέσματα, ενώ «λύθηκαν οι παρεξηγήσεις του παρελθόντος και επιβεβαιώθηκε η κοινή θέληση να υλοποιηθούν μια σειρά από έργα που έχει ανάγκη η Μαγνησία».
Περιφερειακός: Αποφασίστηκε να υπάρξει κοινή στάση για το θέμα της ολοκλήρωσης του Περιφερειακού δρόμου του Βόλου και προς την κατεύθυνση αυτή προγραμματίζεται για την προσεχή Δευτέρα συνάντηση των Απ. Παπατόλια και Φ. Γκούπα, με την προϊσταμένη της Ε΄ Εφορίας Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Ιντζεσίλογλου.
Η σύσκεψη με την υπηρεσία της αρχαιολογίας, τη Δευτέρα στη Λάρισα, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί προκειμένου, μετά την παρέμβαση του κ. Νάκου στο Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού κ. Ζαχόπουλο, να δοθεί τέλος στην εκκρεμότητα του Περιφερειακού, με δεδομένο ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ καλύπτει τη δαπάνη της μελέτης.
Αντιπλημμυρικά. Για την ερχόμενη Δευτέρα, στο μεταξύ, προγραμματίζεται κοινή συνάντηση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας με τους Νομάρχες της Θεσσαλίας και αναμένεται να ανακοινωθεί η κατανομή των ποσών που χορηγεί το υπουργείο Εσωτερικών, με στόχο την εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων στη Μαγνησία, για τα οποία θα συναφθούν προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας και δήμων.
Με πρόταση του Νομάρχη αποφασίστηκε να προχωρήσει ο καθαρισμός των ρεμάτων και η διευθέτηση των πρανών στους Δήμους Αργαλαστής, Σηπιάδας, Αφετών, Αισωνίας και Αγριάς. Για το σκοπό αυτό, όπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση, οι Δήμαρχοι θα ζητήσουν την χρηματοδότηση των έργων από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Εργα ΠΕΠ: Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του υφυπουργού Εσωτερικών, διευκρινίστηκε, αρχικά, ότι δεν είναι δυνατή η παράταση του Γ’ ΚΠΣ για τη Μαγνησία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως, δεν υπάρχει κίνδυνος για όσα έργα δεν ολοκληρωθούν στις προθεσμίες που προβλέπονται από το Γ’ ΚΠΣ, γιατί είτε θα ενταχθούν στο Δ’ ΚΠΣ είτε έχουν χαρακτηριστεί ως έργα-γέφυρες είτε θα αποπληρωθούν για το ανεκτέλεστο τμήμα τους από Εθνικούς πόρους.
Μακρά συζήτηση έγινε και για τον τρόπο και τη μεθοδολογία προετοιμασίας, σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του Δ’ ΚΠΣ.
Λιμάνι Αλοννήσου: Δόθηκε λύση στο θέμα των έργων αποκατάστασης των ζημιών στο λιμάνι της Αλοννήσου. Τα έργα θα επιχορηγηθούν με 200.000 ευρώ από το Υπουργείο και με αντίστοιχο ποσό, από τους ίδιους πόρους της ΝΑΜ. Για την επιχορήγηση των έργων και από τη ΝΑΜ, ο Νομάρχης δήλωσε πως ήταν υποχρέωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, αφού έδειξε καλή θέληση η κεντρική διοίκηση.
Παναγιώτικο: Για το θέμα του Παναγιώτικου επισημάνθηκε ότι δεν απαιτείται η ίδρυση φορέα διαχείρισης, αφού το νερό του φράγματος δεν θα χρησιμοποιηθεί για αρδευτικούς σκοπούς.
Επίσης, συζητήθηκε η πορεία του έργου Χάνια-Κισσός και ο Νομάρχης ενημέρωσε ότι οι εργασίες προχωρούν κανονικά, αφού υπάρχει συναίνεση των ιδιοκτητών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας των απαλλοτριώσεων.
Αποφασίστηκε, τέλος, να μελετηθούν τα έργα αποκατάστασης του δρόμου Αγριόλευκες-Άγιος Λαυρέντιος. Τέλος, έγινε εκτενής αναφορά στην πορεία και τις ενέργειες που απομένουν να γίνουν, προκειμένου το ερχόμενο Σάββατο, στη Πεσκάρα της Ιταλίας, να ανακηρυχθεί η περιοχή μας διοργανώτρια των Μεσογειακών του 2013.

Δήλωση Θ. Νάκου
Μετά το τέλος της σύσκεψης ο υφυπουργός Θανάσης Νάκος δήλωσε: «Ήταν μία πάρα πολύ χρήσιμη συνάντηση, που έγινε με πρωτοβουλία μας. Ήταν χρήσιμη γιατί μπήκαν όλα τα σημαντικά θέματα στο τραπέζι, βρέθηκαν λύσεις για πολλά, δρομολογήθηκαν ενέργειες και πρωτοβουλίες για ακόμη περισσότερα. Το κλίμα της συνάντησης ήταν ανάλογο της σπουδαιότητας των θεμάτων και χαρακτηρίστηκε από την κοινή προσπάθεια και αγωνία για την ανάπτυξη της

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου