ΤΟΠΙΚΑ

Ιστορική ελληνική νίκη 0-1 στην Τουρκία σφραγίδα πρόκρισης στα τελικά του Euro 2008

ιστορική-ελληνική-νίκη-0-1-στην-τουρκία-851206

Μοτο Η Ελλάδα ήταν καταπληκτική και το 1-0 είναι πλασματικό
Ρεσιτάλ παρέδωσε η Εθνική στην Πόλη και με γκολ του Αμανατίδη νίκησε τους Τούρκους με 1-0 στο «καυτό» «Αλί Σαμι Γεν» κι εξασφάλισε την πρόκριση για την τελική φάση του Euro 2008.
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου που η Εθνική ομάδα εξασφαλίζει την πρόκριση σε δύο συνεχή Euro, ενώ αυτή ήταν η πρώτη νίκη επί των Τούρκων σε εθνικό επίπεδο ανδρών ύστερα από 55 ολόκληρα χρόνια!
Η Ελλάδα ήταν καταπληκτική και ήταν το 1-0 είναι πλασματικό. Θα μπορούσε κάλλιστα να πετύχει δύο – τρία γκολ περισσότερα, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως η εστία του Χαλκιά δεν απειλήθηκε καθόλου, με εξαίρεση ένα δοκάρι των Τούρκων στο 86’.
Μετά τα πρώτα αναγνωριστικά λεπτά η Εθνική μας χάνοντας σημαντικές ευκαιρίες με τους Γκέκα (16’), Τοροσίδη (35’, 45’), Αμανατίδη (44’) και Γκέκα (45’). Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστεί κανείς πως το σκορ στην ανάπαυλα θα μπορούσε να είναι ακόμα και 0-3, αν οι διεθνείς μας ήταν λίγο πιο συγκεντρωμένοι στο τελείωμα των φάσεων.
Η εικόνα της αναμέτρησης δεν άλλαξε στην επανάληψη. Η Εθνική μας έπαιξε την Τουρκία στην την «γάτα με το ποντίκι». Στο 48’ ο Γκέκας αστόχησε σε βολέ από πλεονεκτική θέση, ενώ το 58’ ο Χαριστέας, αφού πέρασε δυο Τούρκους αμυντικούς έστειλε την μπάλα… έξω από το «Αλί Σαμι Γεν». Στο 63’ ο Βολκάν απέκρουσε με γροθιές δυνατό σουτ του Καραγκούνη ενώ στο 66’ ο Σαμαράς, με πλασέ, έστειλε την μπάλα λίγο άουτ. Σε αυτό το διάστημα η Τουρκία ήταν σαν να μην υπήρχε στον αγωνιστικό χώρο, καθώς η ανωτερότητα της πρωταθλήτριας Ευρώπης ήταν συντριπτική.
Τελικά το «χρυσό» γκολ για την ιστορική νίκη της Εθνικής μας ήρθε στο 79’, όταν ο Αμανατίδης ύστερα από πάσα του Σαμαρά πλάσαρε ιδανικά τον Βολκάν και έριξε στο «καναβάτσο» τους Τούρκους (είχαν δοκάρι στο 86’ με τον Τουράν), δίνοντας παράλληλα το έναυσμα για την έναρξη των πανηγυρισμών στην πρωταθλήτρια Ευρώπης. Οι διεθνείς πανηγύρισαν στη σέντρα του γηπέδου, ενώ προς τιμήν τους οι Τούρκοι χειροκρότησαν θερμά τους Ελληνες διεθνείς κατά την αποχώρησή τους από τον αγωνιστικό χώρο.
Κίτρινες: Εμρέ – Τοροσίδης
ΤΟΥΡΚΙΑ: Βολκάν, Γκιοκχάν Ζαν, Τσετίν, Ουζουλμέζ, Ουμίτ Kαράν (46 Τουμέρ), Αουρέλιο, Εμρέ (71 Αρντά Τουράν), Χ. Αλτιντοπ, Τουντσάι, Καραντενίζ (64 Σουκούρ), Ουνάλ.
ΕΛΛΑΔΑ: Χαλκιάς, Σεϊταρίδης, Τοροσίδης, Δέλλας, Κυργιάκος, Αντζας, Μπασινάς, Καραγκούνης, Γκέκας (56 Λυμπερόπουλος), Αμανατίδης, Χαριστέας (59 Σαμαράς).
*Στο τέλος οι Τούρκοι φίλαθλοι χειροκρότησαν τους διεθνείς μας, ενώ μετά το γκολ πλην του Αουρέλιο και του Σουκούρ, όλοι οι υπόλοιποι παίκτες του Φατίχ Τερίμ αποδοκιμάστηκαν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου