ΤΟΠΙΚΑ

Κίνητρο φοροδιαφυγής

κίνητρο-φοροδιαφυγής-851206

Θα επιμείνω σήμερα στο θέμα του ΦΠΑ κ. Πρόεδρε, με αφορμή μια δήλωση του προκατόχου σας στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Έβερτ. Όστις μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, με την πείρα που έχει ως διατελέσας υπουργός Οικονομικών αλλά και την μακρά πολιτική εμπειρία του, είπε μια απλή αλήθεια: «Όσο μεγαλύτερος είναι ο ΦΠΑ, τόσο περισσότερο θα μεγαλώσει και η φοροδιαφυγή».
Αν τώρα, π.χ. ο μάστορας που φτιάχνει το μπάνιο του σπιτιού σας, για μια εργασία 1.000 ευρώ σας λέει ότι σας συμφέρει να μην κόψει απόδειξη, γιατί το 1.000 θα γίνει 1.190, πόσο πιο… δελεαστικό θα είναι το επιχείρημά του, όταν αντί των 190 θα πρέπει να πληρώστε 210;
Θα σας πουν ενδεχομένως στελέχη του οικονομικού σας επιτελείου ότι υπάρχουν χώρες όπου το ποσοστό του ΦΠΑ είναι πολύ μεγαλύτερο, όπως για παράδειγμα στη Σουηδία, όπου φτάνει το 25%. Μόνο που ανάμεσα στη σουηδική και την ελληνική πραγματικότητα υπάρχουν κάποιες… μικροδιαφορές.
Ας ξεκινήσουμε από τον ίδιο τον ΦΠΑ. Όπου μπορεί μεν να ισχύει γενικώς το 25%, αλλά υπάρχει μια καθοριστική για την καθημερινότητα των πολιτών εξαίρεση: Σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης το ποσοστό αυτό κατεβαίνει στο 12%. Και στα είδη αυτά περιλαμβάνονται πρωτίστως όλα μα όλα τα είδη διατροφής. Από το ψωμί και το γάλα των παιδιών, ως ο,τιδήποτε χρειάζεται για την επιβίωση των πολιτών.
Μήπως θέλετε να υπενθυμίσουμε ότι στην ουσία ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας στην εκπαίδευση και την υγεία είναι ένα τεράστιο μηδενικό, αφού κανένας Σουηδός πολίτης δεν χρειάζεται να πληρώσει ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, φροντιστήρια, ιδιωτικά νοσηλευτήρια και γιατρούς;
Ας ασκήσουν οι κυβερνήσεις μας τέτοια πολιτική, ώστε πράγματι οι πολίτες να βλέπουν την ανταποδοτικότητα της φορολογίας και μετά ας αποτολμήσουν ένα τέτοιο μέτρο. Εδώ όχι μόνο δεν είμαστε Σουηδία, αλλά, όπως απέδειξε η έρευνα που παράγγειλε ο ίδιος ο κ. Αλογοσκούφης, τα δύο τρίτα των Ελλήνων αισθάνονται τόση ανασφάλεια, ώστε δεν αποκλείουν τον κίνδυνο να βρεθούν κάποια στιγμή στο δρόμο, άστεγοι και φτωχοί, αν χάσουν την δουλειά τους ή την υγεία τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου