ΤΟΠΙΚΑ

Πλανάται στον αέρα η απειλή της εισβολής

πλανάται-στον-αέρα-η-απειλή-της-εισβολ-851206

Στο προσκήνιο κρατά η Τουρκία την απειλή εισβολής στο Βόρειο Ιράκ αν και ο Ταγίπ Ερντογάν διασαφηνίζει ότι η άδεια του Κοινοβουλίου -σχετική πρόταση ψηφίζεται εντός της εβδομάδας- δεν σημαίνει απαραίτητα ότι επίκειται άμεσα στρατιωτική επιχείρηση. Επείγουσες διαβουλεύσεις ζητά η ιρακινή κυβέρνηση.
«Ειλικρινά ελπίζω ότι αυτή η απόφαση δεν θα εφαρμοστεί ποτέ. Η ψήφιση αυτής της πρότασης δεν σημαίνει ότι θα ακολουθήσει άμεσα επιχείρηση» δήλωσε ο Ερντογάν στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Ανάλογη δήλωση έχει κάνει ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος Τζεμίλ Τσιτσέκ.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε εκ νέου την ιρακινή κυβέρνηση και τους Κούρδους του Ιράκ να αναλάβουν δράση κατά των ανταρτών του PKK για να αποφύγουν τις συνέπειες μιας τουρκικής επιχείρησης.
Η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε επισήμως προχθές την εξουσιοδότηση της Εθνοσυνέλευσης για διεξαγωγή διασυνοριακής επιχείρησης κόντρα στους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες του PKK που διατηρούν βάσεις στο έδαφος του Βόρειου Ιράκ. Σε κάθε περίπτωση, αναλυτές εκτιμούν πως ακόμη και εάν διεξαχθεί η επιχείρηση δεν θα είναι μεγάλης κλίμακας.
Επείγουσες συνομιλίες ζητά το Ιράκ
Η ανησυχία που επικρατεί στο Ιράκ αντικατοπτρίζεται στην έκτακτη κυβερνητική συνεδρίαση που συγκάλεσε το πρωί χθες ο πρωθυπουργός Νουρί αλ-Μαλίκι, καλώντας μετά το πέρας αυτής την τουρκική κυβέρνηση σε επείγουσες διαβουλεύσεις.
Το τουρκικό πυροβολικό έβαλε το περασμένο Σάββατο εναντίον περιοχών στο έδαφος του Βορείου Ιράκ. Τα τουρκικά πυρά δεν προκάλεσαν θύματα, όμως οι κάτοικοι των περιοχών αυτών έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τα χώρια τους φοβούμενοι στρατιωτική επιχείρηση.
Τις ιρακινές ανησυχίες και τις αντιδράσεις έναντι οποιασδήποτε μορφής εισβολή στην τουρκική επικράτεια μεταφέρει χθες στην Αγκυρα ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Ταρέκ αλ-Χασεμί.
Σε επίπεδο ΕΕ, η Κομισιόν καταδίκασε χθες τη συνεχιζόμενη βία του PKK στη νοτιοανατολική Τουρκία, καλώντας ταυτόχρονα την Αγκυρα να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ.

Τούρκος στρατιώτης νεκρός
Εν τω μεταξύ, ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε χθες από την έκρηξη νάρκης που είχαν τοποθετήσει Κούρδοι αυτονομιστές αντάρτες στη νοτιοανατολική Τουρκία, δήλωσαν πηγές των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας.
Το επεισόδιο σημειώθηκε ενώ μια μονάδα στρατιωτών διεξήγε επιχειρήσεις στην ορεινή ζώνη της επαρχίας Μπινγκόλ, όπου δρουν οι αντάρτες του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν. Το PKK χρησιμοποιεί τακτικά νάρκες πυροδοτούμενες με τηλεχειρισμό στις επιχειρήσεις του εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.

Απειλεί με αντίμετρα τις ΗΠΑ
Εξάλλου, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε χθες τις ΗΠΑ με αντίμετρα εάν η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίσει κείμενο που αναγνωρίζει ως Γενοκτονία τις σφαγές των Αρμενίων. Μέτρα κατά της Αρμενίας πρέπει να λάβει η Αγκυρα, προτείνει σύμβουλος του Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν ανέφερε ποια αντίμετρα εξετάζονται εναντίον των ΗΠΑ. «Φτάσαμε στο σημείο να εξετάζουμε νέες οδούς και μεθόδους. Τα όρια της ανοχής μας έχουν ξεπεραστεί» δήλωσε.
Από την άλλη μεριά, σύμβουλος του Τούρκου προέδρου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ότι η Αγκυρα δεν θα πρέπει να τιμωρήσει την κυβέρνηση Μπους για την απόφαση επιτροπής του Κογκρέσου, αλλά αντίθετα θα πρέπει να επιβάλλει κυρώσεις στην Αρμενία επειδή στήριξε το ψήφισμα.
Αν και τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας είναι κλειστά, αναλυτές θεωρούν ότι η Αγκυρα θα μπορούσε να ζητήσει την ακύρωση πτήσεων ανάμεσα στην Κωνσταντινούπολη και το Γερβάν, καθώς και άλλες πτήσεις με ενδιάμεσο σταθμό την Αρμενία, καθώς και να εμποδίσει περίπου 4.000 φορτηγά να μεταφέρουν αγαθά από τη Γεωργία.
Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι η Τουρκία θα μειώσει την παροχή καυσίμων και άλλων εφοδίων σε Αμερικανικές βάσεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου