ΤΟΠΙΚΑ

Κανείς δεν θα σας το συγχωρήσει

κανείς-δεν-θα-σας-το-συγχωρήσει-851206

Ελπίζω, κ. Πρόεδρε, να αποδειχθούν αναξιόπιστοι όσοι επιμένουν ότι η… μαγική συνταγή του κ. Αλογοσκούφη για την βελτίωση των δημοσίων οικονομικών περνάει από την αύξηση του ΦΠΑ και μάλιστα κατά δύο μονάδες.
Αυτή η εξυπνάδα του τύπου «αν πάρω από κάθε Έλληνα τόσο…» ανήκει σε παλιούς και φαύλους χρόνους.
Σε καιρούς κατά τους οποίους αυξάνεται εφιαλτικά το ποσοστό των νεόπτωχων, η χειρότερη μορφή άγριας φορολογικής επιδρομής είναι η αύξηση των φόρων εκείνων που πέφτουν επί δικαίων και αδίκων.
Ό,τι αθλιότερο θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς αυτή την ώρα, είναι ακριβώς αυτό: Να κληθούν οι πενόμενοι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι ημιαπασχολούμενοι και η «γενιά των επτακοσίων ευρώ» να πληρώνουν καθημερινά μεγαλύτερο φόρο για το ψωμί, το γάλα, το νερό, το λογαριασμό της ΔΕΗ, τις πιο βασικές ανάγκες τους.
Θα είναι μια τραγική ομολογία του οικονομικού επιτελείου σας ότι δεν μπορεί να τα βάλει με τα γομάρια της φοροδιαφυγής, ώστε να μπορέσει να καταρτίσει έναν βιώσιμο προϋπολογισμό και καταφεύγει στα αιώνια σαμάρια.
Ελπίζω να μη σας μεθάει η κατάντια μιας αντιπολίτευσης, της οποίας η ηγεσία αποδεικνύεται ανίκανη να δει και να ομολογήσει τα δικά της λάθη. Γιατί κάποια στιγμή οι λαοί αναγκάζονται να καταφύγουν στο «φέρτε μας ένα βασιλιά και ας είναι και ξύλινος». Και «βασιλιάς» θα καταστεί εκείνος που θα σηκώσει τα λάβαρα εναντίον μιας τόσο άδικης φορολογικής πολιτικής, η οποία δεν θα χτυπήσει μόνο τους πενόμενους, αλλά και ολόκληρο τον παραγωγικό ιστό της χώρας.
Ένα τέτοιο μέτρο θα έχει ανυπολόγιστες παρενέργειες. Από το ότι θα κάνει ακριβότερη την Ελλάδα για τους τουρίστες, ως το ότι θα οδηγήσει όλο και περισσότερους «μη έχοντες», ως καταναλωτές, στα πανέρια και τα καταστήματα της κινέζικης εισβολής, κτυπώντας ανελέητα την ραχοκοκαλιά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Μακάρι να αποδειχθούν αναξιόπιστοι όσοι θεωρούν βέβαιη μια τέτοια επιλογή. Διαφορετικά θα χρεωθείτε το κόστος της αναξιοπιστίας, καθώς πριν από τις εκλογές διαβεβαιώνατε τους πολίτες ότι αποκλείεται να καταφύγετε στην αύξηση του ΦΠΑ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου