ΤΟΠΙΚΑ

Συνέχεια στο σήριαλ της Αργαλαστής

συνέχεια-στο-σήριαλ-της-αργαλαστής-851206

Συνέπεια συνέστησε και πάλι στον δήμαρχο Αργαλαστής Μιλτ. Γαϊτανά ο νομαρχιακός σύμβουλος, αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας, Χαρ. Τσαμπάζης, καθώς το «σίριαλ» γύρω από το μέγεθος των ζημιών σε περιοχές του Νοτίου Πηλίου από την καταιγίδα της περασμένης Παρασκευής και τις ευθύνες για τα ρέματα και τους χειμάρρους συνεχίστηκε.

Ο κ. Τσαμπάζης επανέλαβε ότι μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε στις περιοχές διαπίστωσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για ολική καταστροφή». Στα Ποτιστικά, όπως είπε, πλημμύρισαν τέσσερα σπίτια και ένα κατάστημα και το πρόβλημα προκάλεσε η γέφυρα στο τέλος του χειμάρρου, που δεν είχε καθαριστεί, με αποτέλεσμα τα σκουπίδια και οι φερτές ύλες που συγκεντρώθηκαν να κόψουν τη ροή των νερών.
Επανέλαβε ότι ο καθαρισμός του χειμάρρου Ξινόβρυσης είναι αποκλειστικής ευθύνης του δήμου.
Μέσα στο χείμαρρο έχει κατασκευαστεί τσιμεντένιος διάδρομος για να υπάρχει πρόσβαση σε εξοχικές κατοικίες, ενώ υπήρξε παράνομο τοιχίο ιδιώτη, το οποίο γκρεμίστηκε από τα ορμητικά νερά, καθώς δεν είχε τα απαραίτητα στηρίγματα.
Αιτία της πλημμύρας, σύμφωνα με τον κ. Τσαμπάζη, ήταν τα ακαθάριστα ρέματα, ο δρόμος και το τοιχίο μέσα στο χείμαρρο, καθώς και ένα γερανοφόρο μηχάνημα, που έπεσε μέσα στο χείμαρρο, στενεύοντας την κοίτη του ποταμού και εκτρέποντας τη ροή των βρόχινων νερών, που πλημμύρισαν τη γύρω περιοχή. Ταυτόχρονα, πρόβλημα δημιούργησαν οι φερτές ύλες που μεταφέρθηκαν από την καμένη περιοχή.
Κατολισθήσεις, σύμφωνα με τον κ. Τσαμπάζη, δεν υπήρξαν στην έκταση που περιγράφει ο δήμαρχος Αργαλαστής.
Ο κ. Τσαμπάζης συνομίλησε τηλεφωνικά το μεσημέρι του Σαββάτου με τον κ. Γαϊτανά, ο οποίος εκείνη την ώρα βρισκόταν στη γενική συνέλευση της ΤΕΔΚ. Κανένας από τη δημοτική αρχή δεν συνόδεψε τον νομαρχιακό σύμβουλο στην αυτοψία.
«Αν είχαμε πλημμύρες καταστροφής, τότε ο δήμαρχος θα έπρεπε να ήταν παρών στην αυτοψία. Όμως, οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν ότι κανείς από τη δημοτική αρχή δεν βρέθηκε στις περιοχές τους», ανέφερε ο κ. Τσαμπάζης.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι χρειάζεται συνέπεια σε παρόμοιες καταστάσεις και παρατήρησε ότι τη μία ημέρα ο δήμαρχος Αργαλαστής μιλούσε για διευθέτηση χειμάρρων, ενώ την επομένη για οριοθέτηση. «Φαίνεται ότι ούτε τις διαδικασίες δεν γνωρίζει ο δήμαρχος. Εδώ χρειάζονται μελέτες και δουλειά και όχι κατηγορίες και μετάθεση ευθυνών», σχολίασε.
Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Γαϊτανά περί κομματικής εμπάθειας από τη ΝΑΜ του υπενθύμισε ότι το καλοκαίρι, μετά την πυρκαγιά, διατέθηκαν στο δήμο μηχανήματα της ΝΑΜ και ιδιωτών για διευθέτηση της αγροτικής οδοποιίας και πρόσθεσε ότι «ο δήμαρχος τυγχάνει της συμπαράστασης της ΝΑΜ και του τμήματος ΠΣΕΑ σε πολλά ζητήματα».
Πάντως, παραδέχθηκε ότι τα κορμοπλέγματα και τα κορμοφράγματα φάνηκε ότι δεν μπόρεσαν να κρατήσουν την ορμητική πορεία των νερών και ότι χρειάζεται διευθέτησή τους.

Σύσκεψη στις Αφέτες
Στο μεταξύ, σύσκεψη προκειμένου να εξεταστούν προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την καταιγίδα της περασμένης Παρασκευής στο δήμο Αφετών πραγματοποιήθηκε προχθές στο Νεοχώρι με τον δήμαρχο Θ. Κουτσοφλίνη και αντιδημάρχους.
Προβλήματα δημιουργήθηκαν στην αγροτική οδοποιία, σε μήκος 37 χιλιομέτρων περίπου, ενώ από την Κυριακή μηχάνημα της Νομαρχίας ξεκίνησε τις εργασίες αποκατάστασής τους.

Καθαρισμός Ξηριά
Σε ό,τι αφορά τον Ξηριά, ο κ. Τσαμπάζης ενημέρωσε χθες ότι έχει καθαριστεί σε ποσοστό 97%, σε σημεία που κρίθηκε ότι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα σε έντονη βροχόπτωση.
Χθες έγινε αυτοψία στην εκβολή του χειμάρρου στη γέφυρα της Μπουρμπουλήθρας και διαπιστώθηκε ότι για την απομάκρυνση των καλαμιών, των φερτών υλών και των σκουπιδιών που έχουν συγκεντρωθεί χρειάζεται ειδικό μηχάνημα.
Το μηχάνημα θα μεταφερθεί σήμερα από την Καρδίτσα και οι εργασίες θα ξεκινήσουν αύριο. Θα χρειαστούν επτά εργάσιμες ημέρες για την ολοκλήρωσή τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου