ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκίνησε η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης

ξεκίνησε-η-διανομή-του-πετρελαίου-θέρ-851206

Στα 61 με 63 λεπτά το λίτρο διαμορφώθηκαν οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης στην Αττική χθες, πρώτη ημέρα διάθεσης του καυσίμου στην αγορά, ενώ στην περιφέρεια, ανάλογα με την απόσταση και το κόστος μεταφοράς, οι τιμές κλιμακώνονται μέχρι τα 67 λεπτά. Οι τιμές αυτές ισχύουν για παραγγελίες πάνω από 1.000 λίτρα, ενώ για μικρότερες ποσότητες επιβαρύνονται έως 4 – 5 λεπτά το λίτρο.
Η χθεσινή 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια δεν είχε ουσιαστικές επιπτώσεις στην αγορά, καθώς τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι πρατηριούχοι και οι εταιρίες εμπορίας έχουν αποθέματα από την προηγούμενη περίοδο θέρμανσης, ικανά να καλύψουν τις ανάγκες μιας ημέρας. Άλλωστε, σύμφωνα με πηγές των βενζινοπωλών (και παρά την απότομη πτώση της θερμοκρασίας), η ζήτηση σήμερα κινήθηκε σε φυσιολογικά επίπεδα.
Από χθες ξεκίνησαν και οι έλεγχοι του υπουργείου Ανάπτυξης και των νομαρχιών για τις ελλιπείς παραδόσεις πετρελαίου. Συνολικά βγήκαν στην αγορά 80 συνεργεία, τα οποία ελέγχουν αν υπάρχουν διαφορές στις ποσότητες πετρελαίου που δηλώνονται στα παραστατικά, με αυτές που υπάρχουν στα βυτία.
Ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος σε ερώτηση σχετική με την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είπε πως υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις για τις τιμές και αφού σημείωσε πως υπάρχει διεθνώς αύξηση στην τιμή του πετρελαίου, τόνισε πως αυτό που οφείλει να κάνει η ελληνική πολιτεία είναι εκτενείς ελέγχους στην αγορά και όταν υπάρχουν παραβάσεις οι παραβάτες να τιμωρούνται. Σε επόμενη ερώτηση για το αν θα δοθεί επίδομα θέρμανσης είπε: «Δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο».

ΚΚΕ
“Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης οδηγεί σε απόγνωση τις λαϊκές οικογένειες. Οι βασικές αιτίες για τη διαρκή και υπέρογκη αύξηση των καυσίμων είναι από τη μια η βαριά φορολογία που έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και, από την άλλη, τα τεράστια κέρδη των μονοπωλίων που ελέγχουν την παραγωγή, τη διύλιση και τη διακίνηση”, αναφέρει το Κομμουνιστικό Κόμμα σε ανακοίνωσή του.
“Να καταργηθούν τώρα όλοι οι έμμεσοι φόροι στα καύσιμα. Να δοθεί επίδομα θέρμανσης σε όλες τις λαϊκές οικογένειες. Πάλη για τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα ενέργειας, αποκλειστικά δημόσιου”, προσθέτει το ΚΚΕ.

ΣΥΝ
“Για την αλματώδη αύξηση των τιμών του πετρελαίου δεν ευθύνονται μόνο οι αυξημένες διεθνείς τιμές, αλλά και το κυβερνητικό «αλαλούμ» με το πετρέλαιο θέρμανσης, η αισχροκέρδεια, η κερδοσκοπία και η ανεξέλεγκτη διαμόρφωση των τιμών από τα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών”, αναφέρει σε δηλώσεις του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου