ΤΟΠΙΚΑ

Στηρίζουν τους δικούς τους “εκλεκτούς”

στηρίζουν-τους-δικούς-τους-εκλεκτού-851206

Τους δικούς τους «εκλεκτούς» ιεράρχες προκρίνουν Μέγαρο Μαξίμου, Χαριλάου Τρικούπη και Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς είναι γενική η εκτίμηση ότι μέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται να ανοίξει η διαδικασία της διαδοχής του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.
Καλή «πνευματική σχέση» με το μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαο, που θεωρείται από τις «νέες δυνάμεις» στην Ιεραρχία, διατηρεί, ο υπουργός Επικρατείας Θοδωρής Ρουσόπουλος.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκκλησιαστικών παραγόντων, ο κ. Ρουσόπουλος «μετράει» παρασκηνιακά στους συσχετισμούς υπέρ του κ. Νικόλαου, ειδικά σε περίπτωση που η επιλογή της Εκκλησίας της Ελλάδος θα είναι η εκλογή ενός νέου σε ηλικία μητροπολίτη για τη θέση του Αρχιεπισκόπου.
Ερωτηθείς πάντως, χθες, για την εμπλοκή υπουργών και βουλευτών της ΝΔ στις κινήσεις που γίνονται για τη διαδοχή του Αρχιεπισκόπου, ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως δεν μπορεί να μιλήσει εξ ονόματος υπουργών ή βουλευτών. Τόνισε πως πρόκειται για δημοσιεύματα που δεν σημαίνει ότι ισχύουν. «Υπάρχει Αρχιεπίσκοπος και του ευχόμαστε να γίνει σύντομα καλά και να γυρίσει κοντά μας. Οποιαδήποτε συζήτηση είναι αδόκιμη και άκαιρη. Δεν είναι θέμα της κυβέρνησης. Ας αφήσουμε τα της Εκκλησίας στην Εκκλησία».
Στενή επαφή με το περιβάλλον του κ. Χριστόδουλου διατηρεί ο νέος υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος ωστόσο προέρχεται από την «πατριαρχική» Μητρόπολη Μαρωνείας και Κορώνης, που είναι μία από τις 36 συνολικά μητροπόλεις των λεγόμενων Νέων Χωρών που ελέγχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Την ίδια ώρα, εκκλησιαστικές πηγές εκτιμούν ότι, σε περίπτωση που τεθεί θέμα αντικατάστασης του Αρχιεπισκόπου, το ΠΑΣΟΚ δεν θα παρακολουθήσειι αμέτοχο τις εξελίξεις στην κούρσα διαδοχής.
Στελέχη του Κινήματος, που ανέκαθεν διατηρούν δεσμούς με την Εκκλησία, όπως οι Πέτρος Ευθυμίου, Ανδρέας Λοβέρδος, Χάρης Καστανίδης, αλλά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, θα επιχειρήσουν, ανάλογα και με το αποτέλεσμα της εκλογής αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, να αποκαταστήσουν την κρίση που υπήρξε στις σχέσεις ΠΑΣΟΚ – Εκκλησίας για το θέμα των ταυτοτήτων.
Από την πλευρά του, το Φανάρι δεν επιθυμεί να φανεί ότι αναμειγνύεται στα εσωτερικά της Εκκλησίας της Ελλάδος και ιδιαίτερα σε σενάρια διαδοχής, ειδικά από τη στιγμή που ο Αρχιεπίσκοπος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Είναι ωστόσο βέβαιο ότι το Πατριαρχείο θα επιθυμούσε έναν Αρχιεπίσκοπο που δεν θα δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις του με την Εκκλησία της Ελλάδος, όπως είχε πολλές φορές τα τελευταία εννέα χρόνια.
Ο ίδιος ο κ. Χριστόδουλος είχε την ευκαιρία να πάρει μια πρώτη γεύση για τα τεκταινόμενα στο χώρο της Ιεραρχίας, αλλά και τις κινήσεις των επίδοξων διαδόχων του, λίγες ώρες μετά την έξοδό από το νοσοκομείο «Τζάκσον Μεμόριαλ».
Όπως σημειώνει η εφημερίδα Ελευθεροτυπία, ο Αρχιεπίσκοπος είχε την ευκαιρία για πρώτη φορά, αν και ήταν ταλαιπωρημένος και χωρίς καλή διάθεση, να παρακολούθησει τα δελτία ειδήσεων και να πάρει μια ιδέα για το τι συμβαίνει και τι λέγεται σχετικά με το πρόσωπό του, αλλά και για τα σενάρια, τις διαρροές που ρίχνουν στη μάχη της διαδοχής του οι επίδοξοι αντικαταστάτες του.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου