ΤΟΠΙΚΑ

Eλάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όλους

eλάχιστο-εγγυημένο-εισόδημα-για-όλους-851206

Σημαίνουσα παρέμβαση για το Ασφαλιστικό έκανε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ζητώντας ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους.
Ο κ. Παπούλιας μίλησε στην ευρωμεσογειακή σύνοδο κορυφής 2007 των Οικονομικών και Κοινωνικών Επιτροπών που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
Κατά την ομιλία του τόνισε ότι «καμία στρατηγική ανάπτυξης δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα εάν δεν είναι ανθρωποκεντρική», ενώ αναφέρθηκε και στο διεθνές φαινόμενο των μεγάλων επιχειρήσεων, που, παρά την ραγδαία αύξηση των κερδών τους, προβαίνουν σε δραστική μείωση του προσωπικού τους.
«Όσο οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος για τη συνοχή του κοινωνικού ιστού» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος δεν είναι η πρώτη φορά που παρεμβαίνει με ευαισθησία σε ένα τόσο σημαντικό κοινωνικό ζήτημα όπως είναι η κοινωνική ασφάλιση και το εισόδημα των εργαζομένων.
Η παρέμβαση του κ. Παπούλια είναι προς την κατεύθυνση μίας αναδιανεμητικής πολιτικής, η οποία δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα τους ασφαλισμένους με δυσμενείς αλλαγές στα όρια ηλικίας και το ύψος των συντάξεων, ενώ την ίδια ώρα η κερδοφορία των εταιρειών εκτινάσσεται στα ύψη.
Ο κ. Παπούλιας επισήμανε ότι στην Ελλάδα αυξάνεται ο διαθέσιμος πλούτος, συνεπώς «πρέπει να υπάρχει και η δυνατότητα ενίσχυσης των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Η δυνατότητα δικαιότερης κατανομής, ώστε να ικανοποιηθεί το εύλογο αίτημα για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους.»
Ο κ. Παπούλιας κατέληξε, αναφερόμενος στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, όπως η ανεργία και ειδικότερα η ανεργία των νέων, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, ότι «καμία κοινωνία δεν μπορεί να ευημερήσει πραγματικά όταν υπάρχουν εκρηκτικές οικονομικές ανισότητες που δυναμιτίζουν την κοινωνική συνοχή».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου