ΤΟΠΙΚΑ

Μονόδρομος η συγχώνευση των ταμείων

μονόδρομος-η-συγχώνευση-των-ταμείων-851206

Είναι αυτονόητο ότι θα γίνουν συγχωνεύσεις ταμείων, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών χθες. Για τη δυνατότητα του ΙΚΑ να απορροφήσει και άλλα ταμεία δήλωσε χαρακτηριστικά πως οι «δυνατότητες δημιουργούνται και διευρύνονται, ώστε η ασφάλιση να ενισχυθεί και όχι να απορυθμιστεί».
Για την καθυστέρηση καταβολής εισφορών στο ΙΚΑ με την ανοχή της κυβέρνησης, θέμα για το οποίο έχει κατηγορηθεί η ΝΔ, ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε πως πρόκειται για παράταση, που αφορά κυρίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και πως δίνεται ακριβώς για να μην οδηγηθούν σε λουκέτο.
«Ότι θα γίνουν συγχωνεύσεις, θα γίνουν» είπε συγκεκριμένα ο κ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε πως υπάρχουν 175 ταμεία τα οποία πρέπει να συγχωνευτούν, σημειώνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση προτίθεται να μπει στο διάλογο για το ασφαλιστικό, ακούγοντας τις απόψεις όλων πριν προχωρήσει.
Σε ερώτηση αν οι συγχωνεύσεις θα οδηγήσουν και σε μειώσεις συντάξεων σε κάποιες περιπτώσεις, αφού επεσήμανε πως το ασφαλιστικό δεν είναι καθόλου εύκολο θέμα και πως η κυβέρνηση το επεξεργάζεται ενώ ανοίγει ο διάλογος, τόνισε πως λαμβάνονται υπόψη όλες οι απόψεις, ώστε να βρεθούν οι καλύτερες λύσεις.
Ερωτηθείς για τη δυνατότητα του ΙΚΑ να δεχθεί και άλλα ταμεία, ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε πως οι δυνατότητες δημιουργούνται και διευρύνονται ώστε η ασφάλιση να ενισχυθεί και όχι να απορυθμιστεί.
«Αυτό πρέπει να κάνει κάθε κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της. Το ασφαλιστικό είναι ζωντανό θέμα που κάθε χώρα το αντιμετωπίζει ανά 15ετία. Παρήλθαν 15 χρόνια από την τελευταία φορά που έγιναν κάποιες ρυθμίσεις χωρίς να μειώνω την οποιαδήποτε αξία είχαν – γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση τελικά έβαλε πολύ νερό στο κρασί της – οι αλλαγές το 2001», συμπλήρωσε.
Για το αν η συζήτηση για τις συγχωνεύσεις θα γίνει από μηδενική βάση ή με βάση το νόμο Ρέππα, είπε ότι δεν θέλει να μπει σε λεπτομέρειες.
Σε ότι αφορά το αν είναι πιλότος το ασφαλιστικό των τραπεζών, όπως δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως η κυβέρνηση έχει πει τι θα γίνει και τι δεν θα γίνει και ανέφερε πως όλοι συμφωνούν ότι δεν είναι λογικό ένας εργαζόμενος να παίρνει σύνταξη στα 35 χρόνια.
Σε ερώτηση για το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση ενόψει του διαλόγου για το ασφαλιστικό, με την παράταση που δίνεται για καταβολή εισφορών στο ΙΚΑ, ο κ. Ρουσόπουλος αφού τόνισε πως όντως πρόκειται για παράταση, διευκρίνισε πως γίνεται για διάφορους λόγους, κυρίως αφορά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους και πως «η ανοχή που υπάρχει είναι για να μην οδηγηθούν αυτές οι επιχειρήσεις στο λουκέτο και οι εργαζόμενοι στο δρόμο».
Για το αν η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το νόμο και θα καταβάλει όσα οφείλει στο ΙΚΑ, τόνισε πως οι οφειλές πρέπει να δίνονται στη λογική της ενίσχυσης του συστήματος, ώστε να μπορούν να αντληθούν χρήματα από την οικονομία.
«Υπάρχουν συσσωρευμένα προβλήματα από το παρελθόν. Σκύψαμε με ευαισθησία στο θέμα και με την ίδια ευαισθησία θα σκύψουμε και γενικότερα στο ασφαλιστικό», τόνισε, ενώ σε άλλη ερώτηση αν θα καταβάλλει στο ΙΚΑ το 1% του ΑΕΠ η κυβέρνηση, είπε «αυτή είναι η πρόθεση και η προσπάθεια. Η κυβέρνηση σε όλους τους τομείς έχει αποτυπώσει με ξεκάθαρο λόγο τις προθέσεις της».
Εντωμεταξύ, σε προσπάθεια κατευνασμού των πνευμάτων και του κλίματος έντασης, που έχει δημιουργηθεί για το θέμα του ασφαλιστικού στο εσωτερικό της ΝΔ, ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης, ερωτηθείς για το αν υπάρχουν διαφοροποιήσεις βουλευτών τόνισε πως «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τους βουλευτές της ΝΔ».
Υπενθύμισε δε, ότι «και οι 152 βουλευτές ψήφισαν πρόσφατα τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης».
Τέλος, σε ερώτηση εάν ο πρωθυπουργός θα έχει κατ ιδίαν συναντήσεις με βουλευτές ο κ. Ζαγορίτης δήλωσε ότι υπήρχαν και υπάρχουν συναντήσεις και επαφές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου