ΤΟΠΙΚΑ

Αλληλεγγύη ζητά η Αθήνα

αλληλεγγύη-ζητά-η-αθήνα-851206

Εχοντας στείλει ήδη το μήνυμα στην ΠΓΔΜ για «σύνθετη ονομασία ή βέτο» η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη έθεσε το ζήτημα της ονομασίας στις συναντήσεις που είχε την Τρίτη με τον Χαβιέρ Σολάνα, στο περιθώριο συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο. Κυβερνητική Επιτροπή για τα εξωτερικά θέματα στις 11:00 το πρωί της Τρίτης.
Μετά το πέρας της συνάντησής του με την υπουργό Εξωτερικών, ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ) είπε ότι βρισκόμαστε σε μία κατάσταση, στην οποία ο ίδιος θεωρεί «πως ήλθε η ώρα να βρεθεί λύση». Εξέφρασε την άποψη ότι θα υπάρξουν εξελίξεις το επόμενο διάστημα και ότι πρέπει να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.
Σημείωσε, επίσης, ότι θα είναι σε επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη και τον ειδικό μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς για το θέμα. Επισήμανε ότι θα συζητήσει το ζήτημα της ονομασίας και με την ΠΓΔΜ με «τρόπο ξεκάθαρο» προκειμένου, όπως είπε, «να καταστήσει σαφή την κατάσταση, τον επείγοντα χαρακτήρα της, καθώς και το χρονοδιάγραμμα που έχουμε υπόψη μας».
Η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε από πλευράς της ότι κατά τη συνάντηση παρουσίασε στον Χαβιέρ Σολάνα τις «πολύ καθαρές» ελληνικές θέσεις, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα πως «όλες οι προσπάθειες από την πλευρά της ΕΕ και του κ. Σολάνα θα γίνουν έτσι ώστε να υπάρξει λύση του προβλήματος που υπάρχει με τα Σκόπια».
Η υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ακόμη ότι «η Ελλάδα βασίζεται στην κοινοτική αλληλεγγύη».
Απαντώντας στις αιτιάσεις της ΠΓΔΜ διά του υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι περί επίδειξης δύναμης της Ελλάδας και ανάγκης αλλαγής στάσης της Αθήνας, η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «η Αθήνα δεν σχολιάζει», επισημαίνοντας πως «τα μηνύματα της χώρας μας προς κάθε κατεύθυνση είναι θετικά».
Σχετικά με τις δηλώσεις Μιλόσοσκι κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών σχολίαζαν από το Λουξεμβούργο πως «ό,τι είχαμε να πούμε το έχουμε πει».
Η υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε επίσης στο περιθώριο του Συμβουλίου με το Βούλγαρο ομόλογό της Ιβάιλο Κάλφιν. Αργότερα, η Ντόρα Μπακογιάννη, συναντήθηκε με τον αρμόδιο για τη Διεύρυνση Επίτροπο της ΕΕ Όλι Ρεν.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι κατά τη συνάντηση η κ. Μπακογιάννη είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στον κοινοτικό Επίτροπο «τις ελληνικές απόψεις για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, με τη σαφήνεια και την καθαρότητα που αυτές έχουν».

Κυβερνητική Επιτροπή σήμερα
Στις 11:00 σήμερα το πρωί συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή για τα θέματα του υπουργείου Εξωτερικών.
Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε εάν θα υπάρξει πρόβλημα συνοχής στην κυβέρνηση στην πορεία επίλυσης του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, και απάντησε πως η κυβέρνηση έχει μια θέση που έχει διατυπωθεί επανειλημμένα και από τον πρωθυπουργό και από την υπουργό Εξωτερικών.
«Σε αυτή τη θέση θα μείνω και με αυτή τη θέση η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή από όλους τους βουλευτές» ανέφερε.
Ως προς το αν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση περί σύνθετης ονομασίας, ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως πριν 2,5 χρόνια και απέναντι στην τότε πρόταση του ειδικού μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς είχαμε πει ποιο είναι το όριο της κυβέρνησης και είχαμε αποδεχτεί ως βάση συζήτησης μια πρόταση που είχε κάνει τότε ο κ. Νίμιτς.
«Στα χέρια της άλλης πλευράς είναι να πει τις απόψεις της» τόνισε.
Σε άλλη ερώτηση εάν υπάρχει εθνική συναίνεση στο θέμα είπε ότι η κυβέρνηση ζητά την εθνική συναίνεση και πως όλα τα κόμματα γνωρίζουν ότι πρόκειται για εθνικό θέμα. «Δεν θα απαντήσω αν υπάρχει ή δεν υπάρχει εθνική συναίνεση. Είμαι βέβαιος ότι όλα τα κόμματα αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα τα εθνικά θέματα» επισήμανε.
Επίσης, για δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για διενέργεια δημοψηφίσματος είπε: «Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου