ΤΟΠΙΚΑ

Χωρίς αρμοδιότητες, όμως αρμοδιότερος όλων…

χωρίς-αρμοδιότητες-όμως-αρμοδιότερο-851206

Μάλλον έχουμε ευτυχήσει να έχουμε τα τελευταία χρόνια Προέδρους Δημοκρατίας που τολμούν να υπερασπίζονται όχι μόνο τις απόψεις τους, αλλά όσα κρίνουν ως δίκαια και για τη χώρα και για τους πολίτες. Οταν ορκιζόταν Πρόεδρος ο Κάρολος Παπούλιας, λεγόταν ότι είχε μπροστά του τα υψηλά όρια που είχε ήδη θέσει ο προκάτοχός του Κ. Στεφανόπουλος, με τις τοποθετήσεις του για τα εθνικά θέματα ενώπιον του Κλίντον, αλλά και για την προστασία των φτωχών και ανήμπορων.
Η χθεσινή ομιλία του Προέδρου, αποδεικνύει ότι όχι μόνο συνεχίζεται η καλή παράδοση, αλλά ο ρυθμιστής του πολιτεύματος παρεμβαίνει για να επισημάνει τις κοινωνικές αδικίες που προκαλεί το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης. Εχοντας κατά νου ότι η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού μόνο περιπέτειες μπορεί να φέρει.
«Όσο οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος για τη συνοχή του κοινωνικού ιστού» τόνισε ο Κ. Παπούλιας, σημειώνοντας ότι πάντα ο άνθρωπος πρέπει να είναι στο κέντρο των σχεδιασμών και των πολιτικών.
Είναι σημαντικό ότι αυτές οι παρεμβάσεις, ουσιαστικά παραινέσεις, γίνονται στην περίοδο που ετοιμάζονται οι σαρωτικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό και ταυτόχρονα σχεδιάζεται το περιεχόμενο μίας οικονομικής πολιτικής περιορισμού των δαπανών και των παροχών.
Καταγράφεται, ουσιαστικά, η διαφωνία του Προέδρου προς τη σχεδιαζόμενη κυβερνητική οικονομική πολιτική. Πρακτικά δεν έχει κάποια σημασία, αφού ελάχιστες είναι οι προεδρικές αρμοδιότητες, πολύ περισσότερο στο περιεχόμενο της πολιτικής της κάθε κυβέρνησης. Εχει σημασία, όμως, ότι αυτή παρέμβαση αφαιρεί αρκετά από τα άλλοθι που αναζητά το οικονομικό επιτελείο για να στηρίξει τις επιλογές του.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου