ΤΟΠΙΚΑ

Σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα αντιμετώπισης του αυτισμού

σε-ευρωπαϊκό-πρόγραμμα-αντιμετώπιση-106558

Σημαντική επιτυχία για την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας αποτελεί η έγκριση συμμετοχής της στο διετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα Help for Instant Professional Efficiency for Autism Spectrum Disorders (HIPE4ASD) με θέμα την ευαισθητοποίηση και επιμόρφωση των πολιτών στην αντιμετώπιση του αυτισμού.

Το πρόγραμμα συντονίζει ο γαλλικός οργανισμός Sesame Autisme Languedoc και συμμετέχουν 6 Ευρωπαίοι εταίροι (εκπαιδευτικοί και μη οργανισμοί) από Γαλλία, Καταλονία, Ιταλία, Δανία και Ελλάδα.
Το πρόγραμμα υλοποιείται διότι το πρόβλημα του αυτισμού στην ευρωπαϊκή κοινωνία έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις δεδομένου ότι ο αριθμός των άμεσα πληττόμενων ανέρχεται σε 4,5 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ. Το HIPE4ASD αποσκοπεί στην αξιοποίηση ενός επιμορφωτικού πακέτου που δημιουργήθηκε και δοκιμάστηκε ήδη στη Γαλλία, καλύπτει πολλά θεωρητικά και πρακτικά θέματα σχετικά με το φάσμα του αυτισμού, και η «μεταφορά» του σε άλλες χώρες μέσα από το κανάλι της (επαγγελματικής) εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Για την υλοποίηση του προγράμματος, που σε μεγάλο μέρος του θα εξυπηρετηθεί ηλεκτρονικά, θα συγκροτηθούν διακρατικές Επιτροπές Διαχείρισης και Επιστημονικής Καθοδήγησης, τα μέλη των οποίων, συνεργάτες από κάθε χώρα – εταίρο, θα λάβουν μέρος και σε ορισμένες διεθνείς συναντήσεις. Μία από τις συναντήσεις αυτές θα έχει την τιμή και την ευθύνη να διοργανώσει η Περιφερειακή Διεύθυνση στη Λάρισα.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας θεωρεί τη συμμετοχή σε ένα τέτοιο, μεγάλης κλίμακας, πρόγραμμα ως πολύ αξιόλογη ευκαιρία για δράση, κινητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας και αξιοποίηση των δυνατοτήτων της, ανάπτυξη συνεργατικών σχέσεων με άλλους εθνικούς φορείς και προβολή της θεσσαλικής περιφέρειας. Την ομάδα έργου για τη Θεσσαλία αποτελούν η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Κωνσταντία Πράντζου – Κανιούρα, η Σχολική Σύμβουλο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ελασσόνας Μαρία Παπαδοπούλου και ο φιλόλογος Κωνσταντίνος Οικονόμου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου