ΤΟΠΙΚΑ

«Τρέχουν» οι Δήμαρχοι για τις συνενώσεις

τρέχουν-οι-δήμαρχοι-για-τις-συνενώσ-851206

Ελλείψει εισήγησης από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΕΔΚ, δήμαρχοι και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που συμμετέχουν στο όργανο παρουσίασαν χθες τις απόψεις τους και κατέθεσαν προτάσεις για τα θέματα στα οποία θα επικεντρωθεί το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, που γίνεται το Νοέμβριο στην Ηλεία, στην έκτακτη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην Αγριά.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στη συνέλευση παραβρέθηκαν μόνο 100 περίπου αιρετοί από τους 209 που συμμετέχουν στο όργανο.
Παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις που επικεντρώθηκαν κυρίως στις διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις που έκαναν οι αιρετοί- ανάλογα με την παράταξη στην οποία ανήκουν- όλοι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος πριν ξεκινήσει η εφαρμογή του Καποδίστρια 2, ενώ για τα οικονομικά σαφέστατα όλοι τάσσονται υπέρ της επιστροφής των οφειλομένων από τους ΚΑΠ, αλλά της οικονομικής ενίσχυσης της Τ.Α με νέους πόρους για τις αρμοδιότητες που διαρκώς μεταβιβάζονται επιβαρύνοντας μόνο την Αυτοδιοίκηση.
Ο δήμαρχος Μουρεσίου Κων.Λεβέντης παρατήρησε με αιχμηρό τρόπο την αδυναμία του οργάνου να έχει συγκεκριμένη εισήγηση για να τοποθετηθούν οι αιρετοί, απέδωσε ευθύνες στην ΚΕΔΚΕ για την “σπουδή” να συνεδριάσουν άμεσα οι ΤΕΔΚ για να διαμορφώσουν άποψη επί των θεμάτων του συνεδρίου, ενώ ο δήμαρχος Αγράς Θωμ. Παπαευθυμίου πρότεινε οι εθελούσιες συνενώσεις να παραταθούν μέχρι το 2010.

“Η συνέλευση είναι χύμα” ακούστηκε να επισημαίνει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Μουρεσίου, έχουμε χάσει τον προορισμό μας και ο καθένας, ανάλογα με την παράταξη που ανήκει, εκφράζεται. Έτσι έχασε και τον προσανατολισμό της η Αυτοδιοίκηση, σημείωσε ο ίδιος.
Ο κ. Λεβέντης ήταν “αιρετικός” και όσον αφορά στις προτάσεις του, τασσόμενος υπέρ της Μητροπολιτικής Διοίκησης, αλλά και υπέρ της κατάργησης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, η οποία ως θεσμός, όπως τόνισε, δεν μπορεί να κάνει πολιτική.
Υπεραμύνθηκε της λειτουργίας των δύο θεσμών, Τ.Α και αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και πρότεινε τακτικό συνέδριο της ΤΕΔΚ μετά το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, ώστε να εξειδικευτούν οι προτάσεις των αιρετών της Μαγνησίας.
Πρότεινε επίσης εφόσον η Πολιτεία δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τα οικονομικά, να προγραμματιστούν κινητοποιήσεις.
Ο πρώην πρόεδρος της ΤΕΔΚ Μαγνησίας και δήμαρχος Πορταριάς Βασίλης Κοντορίζος, αναφερόμενος κυρίως στα οικονομικά, θύμισε τις προεκλογικές υποσχέσεις της Ν.Δ το 2004 που ποτέ δεν έγιναν πράξη, αλλά και τις δεσμεύσεις Καραμανλή στην τωρινή προεκλογική περίοδο, για να “προεξοφλήσει” ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθούν στο βαθμό των προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν.
Με οικονομικά στοιχεία στάθηκε στο γεγονός ότι στο φετινό προϋπολογισμό υπολείπονται αρκετά εκατομμύρια ευρώ από συγκεκριμένες υποχρεώσεις της Πολιτείας προς την Αυτοδοίκηση, όπως για τη λειτουργία των ΚΕΠ, των κοινωνικών υπηρεσιών αλλά και των αθλητικών δομών, ενώ επίσης μόνο για τους συμβασιούχους που μονιμοποιήθηκαν με το Π.Δ Παυλόπουλου, σύμφωνα με τον κ. Κοντορίζο, το έλλειμμα για φέτος είναι περίπου 85 εκ.ευρώ.
Ο δήμαρχος Πορταριάς τάχθηκε υπέρ της φορολογικής αποκέντρωσης που ζητά και η ΚΕΔΚΕ, προτείνοντας την καταβολή του 10% από την είσπραξη του ΦΠΑ στην Τ.Α, επίσης όλων των εσόδων από τα τέλη κυκλοφορίας, η διαχείριση του ΕΤΕΡΠΣ να μεταβιβαστεί στην Τ.Α, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να μετατραπεί σε δημοτική επιχείρηση και η Πολιτεία να αναλάβει εξ ολοκλήρου τις αποδοχές των συμβασιούχων που μονιμοποιήθηκαν.

Τη θέσπιση γενναίων οικονομικών κινήτρων για να προχωρήσει η θεσμική μεταρρύθμιση συμπεριέλαβε στις προτάσεις του ο δήμαρχος Αλμυρού κ. Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, που επισήμανε ότι στις τομές που πρέπει να γίνουν επιβάλλεται να υπάρξει στελέχωση των Δήμων, η μεταρρύθμιση να κινηθεί στη δημιουργία δύο βαθμών αιρετής αυτοδιοίκησης, ενώ όσον αφορά τις συνενώσεις, ο ίδιος επισήμανε ότι στο νέο “γεωγραφικό χάρτη” αυτές θα πρέπει να κινούνται με “μπούσουλα” τα συμβούλια περιοχής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου