ΤΟΠΙΚΑ

Περιορισμένες οι ζημιές στο Νότιο Πήλιο

περιορισμένες-οι-ζημιές-στο-νότιο-πήλ-851206

Εκτός από ζημιές –διίστανται οι εκτιμήσεις εάν ήταν μικρές ή ανυπολόγιστες- η καταιγίδα τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής στους πυρόπληκτους δήμους Αργαλαστής και Αφετών άφησε πίσω της ερωτηματικά σχετικά με τον χειρισμό του θέματος. Πάντως πέρα από τις όποιες ζημιές, η προχτεσινή βροχόπτωση στο Νότιο Πήλιο, σύμφωνα με τους αγρότες της περιοχής, υπήρξε ευεργετική για την ελαιοκαλλιέργεια, αφού οι παραγωγοί αντιμετώπιζαν το φάσμα της καταστροφής στη φετινή παραγωγή τους λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας σε μια εποχή που ο καρπός δένει.

Κατά τα άλλα πάνω στις περιοχές του Νοτίου Πηλίου, που δεν έχουν ξεχάσει το μένος της μεγάλης καταστροφικής πυρκαγιάς και ζουν με τον διαρκή φόβο πρόκλησης πλημμυρικών φαινομένων, κάποιοι επέλεξαν να ανοίξουν έναν περίεργο «πόλεμο» ευθυνών για τα αντιπλημμυρικά έργα και τον καθαρισμό χειμάρρων και ρεμάτων.
Οι δηλώσεις του δημάρχου Αργαλαστής Μιλτ. Γαϊτανά και του αντιδημάρχου Αφετών Στ. Αναγνώστου περί «ανυπολόγιστων ζημιών» σε περιοχές των δήμων, αντιμετωπίστηκαν με έκπληξη από τη Νομαρχία Μαγνησίας, από τη στιγμή που κανείς δεν είχε ενημερώσει σχετικά τις υπηρεσίες της.
Η εικόνα περί ολοκληρωτικής καταστροφής που μετέφεραν δια του Τύπου εκπρόσωποι των δημοτικών αρχών οδήγησαν χθες τον υπεύθυνο νομαρχιακό σύμβουλο για θέματα Πολιτικής Προστασίας Χ. Τσαμπάζη σε επιτόπια επίσκεψη στους δήμους Αργαλαστής και Αφετών, προκειμένου να διαπιστώσει την έκταση των ζημιών που προκάλεσε η χθεσινή καταιγίδα.
Από την επίσκεψη αυτή διαπιστώθηκε αφενός ότι δεν ήταν μεγάλη η έκταση των ζημιών που προκλήθηκαν και αφετέρου ότι σε καμία περίπτωση δεν ευσταθούν οι εκτιμήσεις περί «ολοκληρωτικής καταστροφής» ή «περί ανυπολόγιστων ζημιών» στις πυρόπληκτες περιοχές.
Από τα ερωτηματικά, πάντως, που προκύπτουν είναι γιατί κανείς δεν είχε ενημερώσει το Τμήμα ΠΣΕΑ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ή την πολιτική ηγεσία για την «ολοκληρωτική καταστροφή», όπως συμβαίνει άλλωστε σε περιπτώσεις πρόκλησης καταστροφών από έντονα καιρικά φαινόμενα.
Ο υπεύθυνος της πολιτικής προστασίας Χ. Τσαμπάζης ανέφερε ότι η μοναδική επικοινωνία που είχε με το δήμο Αργαλαστής ήταν με τον αντιδήμαρχο κ. Βαλασά το μεσημέρι της Παρασκευής, «ο οποίος τον κάλεσε απλώς και μόνο για να ενημερωθεί για τον τρόπο αποτίμησης των ζημιών, χωρίς όμως να κάνει καμία επισήμανση σχετικά με το υποτιθέμενο εύρος της καταστροφής».
Ο κ. Τσαμπάζης εξέφρασε δημοσίως την απορία του για τις δηλώσεις του Δημάρχου Αργαλαστής. «Δεν μπορώ να κατανοήσω», δήλωσε, «πώς είναι δυνατόν οι μετριοπαθείς εκτιμήσεις του μεσημεριού να μετατρέπονται το απόγευμα σε δηλώσεις για ανυπολόγιστες καταστροφές και σε μετάθεση ευθυνών. Σε τόσο κρίσιμα θέματα απαιτείται μεγαλύτερη συνέπεια».
Μετά την ολοκλήρωση της επιτόπιας επίσκεψης στις περιοχές δήλωσε ακόμη τα εξής:
«Οι ζημιές είναι μικρές και οφείλονται κυρίως στη μεταφορά φερτών υλών από τους χειμάρρους και τα ρέματα της περιοχής. Ο Δήμος Αργαλαστής πρέπει να ολοκληρώσει χωρίς καμία χρονοτριβή τις ενέργειες καθαρισμού των ρεμάτων που ανήκουν στην αρμοδιότητά του, τηρώντας το σχετικό χάρτη που διαμόρφωσε η ΝΑΜ και να μην επιχειρεί να μεταθέσει ευθύνες που του ανήκουν ολοκληρωτικά.
Ωστόσο, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το φαινόμενο ότι τα αντιπλημμυρικά έργα και συγκεκριμένα κορμοπλέγματα και κλαδοπλέγματα που έχουν εκτελεστεί μέχρι σήμερα από τις δασικές υπηρεσίες, δεν στάθηκαν ικανά να αναχαιτίσουν την ορμή των νερών.
Το γεγονός αυτό χρήζει ιδιαίτερης σημασίας και επιβάλλει την δρομολόγηση συγκεκριμένων διορθωτικών παρεμβάσεων.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου