ΤΟΠΙΚΑ

Μόνο αισχροκέρδεια παράγει η απελευθέρωση

μόνο-αισχροκέρδεια-παράγει-η-απελευθ-851206

Πόσο καιρό άραγε έχουν να περάσουν μια βόλτα από την αγορά είτε οι υπουργοί είτε οι όποιοι άλλοι έχουν έστω και την παραμικρή αρμοδιότητα να παρακολουθούν και (αν μπορούν) να παρεμβαίνουν, όταν η λεηλασία των εισοδήματος του μέσου καταναλωτή ξεπερνάει κάθε όριο;
Πόσοι από αυτούς έχουν την δυνατότητα να συγκρίνουν τις τιμές πώλησης για βασικά είδη διατροφής και να διαπιστώσουν το ανεξέλεγκτο άλμα ακρίβειας που χαρακτηρίζει την αγορά και απελπίζει καθημερινά χιλιάδες νοικοκυριά; Απορούμε πραγματικά, αν κάποιος από τους παραπάνω θεωρεί φυσιολογικό να πωλούνται τα λεγόμενα «λαϊκά ψάρια» σε τιμές που πριν δυο-τρία χρόνια πωλούνταν τα «πρώτα», τα οπωροκηπευτικά σε τιμές πολυτελείας, το ψωμί σε τιμή ύψους δείκτη ραδιενέργειας στο Τσέρνομπιλ.
Από τα ράφια των μπακάλικων, η σκυτάλη της ακρίβειας περνάει άμεσα στα τιμολόγια των Οργανισμών «Κοινής Ωφέλειας» και στο κόστος των μεταφορών, όπως και σε όσα δυστυχώς τιμολόγια μας φέρνει ο επερχόμενος χειμώνας.
Η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης αποτελεί το μόνιμο πονοκέφαλο στον αγώνα για τον επιούσιο. Το βασικό ερώτημα που απασχολεί τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι πώς θα τα βγάλει πέρα, καθώς έχει ήδη μεγαλώσει η ψαλίδα ανάμεσα στο μέσο εισόδημα και το κόστος ζωής. Οι στατιστικές έρευνες ή οι καταγραφές της ακρίβειας, επιβεβαιώνουν αυτό που βιώνει η μέση οικογένεια στην πλάτη της. Την αδυναμία να ανταπεξέλθει, λόγω της διευρυνόμενης συνεχώς αναντιστοιχίας του μέσου εισοδήματος με το κόστος ζωής. Κόστος διατροφής, υπηρεσιών, διαβίωσης, αποτελούν το σημερινό εφιάλτη για τους πολλούς.
Το ’χουμε ξαναπεί, ότι απέναντι σε όλα αυτά η απάντηση δεν μπορεί να είναι στην επίκληση των «νόμων της αγοράς», στις «διορθώσεις των ατελειών» που από μόνο του θα κάνει το σύστημα ή στις επιταγές της «απελευθέρωσης». Δεν μπορεί η κυβέρνηση δια των αρμοδίων υπουργείων και υπηρεσιών της απλώς να παρακολουθεί αμέτοχη και αδιάφορη την καταλήστευση που υφίσταται το μέσο εισόδημα. Πρέπει να αντιληφθεί ότι το ιδεολόγημα της απελευθερωμένης αγοράς που δήθεν θα βρει τα σημεία ισορροπίας της, όχι μόνο απέτυχε να δώσει απαντήσεις, αλλά αποδείχθηκε ότι το μόνο που παράγει είναι η αισχροκέρδεια των οργανωμένων κερδοσκόπων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου