ΤΟΠΙΚΑ

Η αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας

η-αναγνώριση-της-αρμενικής-γενοκτονί-851206

Μένεα πνέει η κυβέρνηση Μπους κατά της απόφασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία αναγνωρίστηκε ως Γενοκτονία η μαζική σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς το 1915.
Πράγματι, με ψήφους 27 έναντι 21 και παρά τις αντιδράσεις του δίδυμου Μπους – Ερντογάν, ψηφίστηκε την Τετάρτη και παραπέμπεται πλέον, το αργότερο μέχρι το Δεκέμβριο, για συζήτηση στην Ολομέλεια η σχετική απόφαση.
«Δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε τις κατηγορίες για ένα έγκλημα που δεν διαπράχθηκε ποτέ από το τουρκικό έθνος»(!!!), έσπευσε να σχολιάσει η τουρκική κυβέρνηση, ενώ το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών συμπληρώνει: «Η έγκριση της απόφασης ήταν μια ανεύθυνη κίνηση σε μια πολύ ευαίσθητη στιγμή και θα καταστήσει πιο δύσκολες τις σχέσεις μας με μια χώρα, που είναι φίλη και σύμμαχος εδώ και πολλά χρόνια». Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, εξ άλλου, ο κύριος Γκιουλ δήλωσε ότι «αυτή η απαράδεκτη απόφαση της Επιτροπής, όπως και ανάλογες στο παρελθόν, δεν θεωρείται από τον τουρκικό λαό έγκυρη, ούτε ως έχουσα κάποια αξία». Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρέσβης στην Ουάσιγκτον, ανακλήθηκε στην πατρίδα του για διαβουλεύσεις.
Το γιατί η Τουρκία προσπαθεί πάση θυσία να αποτρέψει την αναγνώριση της Γενοκτονίας είναι ηλίου φαεινότερο. Εν όψει όμως της ευρωπαϊκής πορείας που έχει χαράξει τα τελευταία χρόνια, ίσως θα ήταν χρήσιμο να της θυμίσουμε τη στιγμή που ο Γερμανός καγκελάριος Βίλυ Μπραντ γονάτισε στον τόπο του μαρτυρίου του εβραϊκού ολοκαυτώματος και τη δημόσια συγγνώμη για τις φρικαλεότητες της ναζιστικής Γερμανίας που ζήτησε ο πρόεδρος της Γερμανίας Γοχάνες Ράου στα Καλάβρυτα, καταθέτοντας στεφάνι στον τάφο των θυμάτων.
Όσον αφορά τις ΗΠΑ, δεν είναι και τόσο δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί επιμένουν να κανακεύουν τη γειτονική μας χώρα, με δεδομένο το ανοιχτό μέτωπο της υπερδύναμης στη Μέση Ανατολή. Η υιοθέτηση της απόφασης μπορεί να αποβεί «πολύ αποσταθεροποιητική για τις προσπάθειες που καταβάλουμε στο Ιράκ, αλλά και στο Αφγανιστάν, επειδή η Τουρκία, σημαντικός στρατηγικός εταίρος, διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη των προσπαθειών που πραγματοποιούμε στις νευραλγικές αυτές περιοχές», προειδοποίησε η Κοντολίζα Ράις. Ο δε Νίκολας Μπερνς δήλωσε «βαθύτατα απογοητευμένος» και κάλεσε την Τουρκία να μην προβεί σε αντίποινα.
Τι αντίποινα φοβούνται αλήθεια οι ΗΠΑ; Αυτό που κυρίως αποτελεί τον μεγαλύτερο εφιάλτη της αμερικανικής κυβέρνησης είναι μήπως οι τουρκικές αρχές παρεμποδίσουν την πρόσβαση και χρήση της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ στη ΝΑ Τουρκία, την οποία οι Αμερικανοί έχουν ήδη εντάξει στο πλαίσιο των επιχειρήσεών τους στο Ιράκ. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Τουρκία έχει επίμονα αρνηθεί τη διέλευση αμερικανικών στρατευμάτων από το έδαφός της, προκειμένου να επιτεθούν στο Ιράκ, ενώ οι ΗΠΑ αντίστοιχα δεν δίνουν το «πράσινο φως» στην Τουρκία να χτυπήσει το ΡΚΚ.
Μετά τη Γαλλία λοιπόν, έρχονται και οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων, ανάμεσα σε πολλές άλλες χώρες, δημιουργώντας ένταση στις εύθραυστες σχέσεις των δύο χωρών, που από δω κι εμπρός μοιάζουν να βαδίζουν σε τεντωμένο σχοινί.
Το αρμενικό λόμπι, ωστόσο, στην Αμερική τα κατάφερε πολύ καλά και αξίζει συγχαρητηρίων. Μ’ εμάς όμως τι γίνεται; Μήπως έχουμε κι εμείς μία εκκρεμότητα με τη γείτονα ως προς το Μικρασιατικό Ελληνισμό; Μήπως τώρα που έγινε η αρχή, είναι η κατάλληλη ευκαιρία; (Αν συμφωνεί βέβαια και η κυρία Ρεπούση!)
*Η Χριστιάννα Λούπα είναι δικηγόρος και συγγραφέας του βιβλίου «Μετά την Καταστροφή, Σμύρνη – Κατοχή», (εκδόσεις Ιωλκός).

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου