ΤΟΠΙΚΑ

Ο Χριστόπουλος “ταξιδεύει” στο Λεμάν

ο-χριστόπουλος-ταξιδεύει-στο-λεμά-851206

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Βόλος του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου το Λεύκωμα – κατάλογος με 191 έργα του Βολιώτη λαϊκού ζωγράφου της θάλασσας και του ταρσανά Ν. Χριστόπουλου, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Λεμάν. Η Γιορτή Βιβλίου “Salon du Livre” του Λεμάν της Γαλλίας, η οποία πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της νότιας Γαλλίας. Η έκδοση που κυκλοφορεί στην ελληνική και την γαλλική γλώσσα, συμπληρώνεται με εισαγωγικό κείμενο του Διευθυντή Νεωτέρων Μνημείων Θεσσαλίας Δημ. Παλιούρα, βιογραφικό του Ν. Χριστόπουλου, καθώς και πλήρη βιβλιογραφία για τον λαϊκό ζωγράφο. Πρόκειται για την πρώτη φορά που σε ένα τόμο περιλαμβάνεται το σύνολο των έργων του λαϊκού ζωγράφου, που βρίσκονται στο σπίτι του στα Πευκάκια, το οποίο χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το ΥΠΠΟ το 1995 και η καλλιτεχνική τους αξία έχει αναγνωριστεί από τους κορυφαίους μελετητές της παραδοσιακής μας τέχνης.
Ένας από τους τελευταίους λαϊκούς ζωγράφους της περιοχής μας ήταν και ο Νικόλαος Χριστόπουλος, ο οποίος ασκούσε το επάγγελμα του καραβομαραγκού, στον οικογενειακό του ταρσανά στα Πευκάκια του Βόλου, συνεχίζοντας την αδιάκοπη παράδοση της ναυπηγικής τέχνης στην περιοχή από τα αρχαία χρόνια μέχρι τις μέρες μας. Το επάγγελμά του θα τον βοηθήσει να γνωρίσει καλά όλα τα μυστικά και τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες των παραδοσιακών σκαριών που κατασκεύαζε, τις οποίες στη συνέχεια θα περάσει με απαράμιλλη μαεστρία και στα ζωγραφικά του έργα. Του άρεσε να ζωγραφίζει κάθε λογής πλεούμενο, όπως τα παρατηρούσε από το σπίτι του να μπαίνουν και να βγαίνουν στο λιμάνι του Βόλου, με όλες τις λεπτομέρειες της αρματωσιάς τους, αξιοποιώντας έτσι τις γνώσεις και την πείρα που αποκόμισε από την πολύχρονη επαγγελματική διαδρομή του. Παράλληλα με τα παραδοσιακά σκαριά, σε μικρότερη όμως έκταση, θα ζωγραφίσει και διάφορα άλλα θέματα που περιστρέφονται κυρίως γύρω από την θάλασσα, όπως γοργόνες, ψάρια, ναυμαχίες και ακόμη λιγότερες προσωπογραφίες μερικών αγαπημένων φίλων του, όπως του Παπαδιαμάντη και του Θεόφιλου.
Η συλλογή του Χριστόπουλου στεγάζεται στο πατρικό του σπίτι, μια ενδιαφέρουσα νεοκλασική κατοικία που βρίσκεται πλάι στον ταρσανά, απέναντι από το λιμάνι του Βόλου. Σε ένα δωμάτιο του σπιτιού αυτού, σωστό μουσείο της ναυτικής παράδοσης, που αποτελούσε ταυτόχρονα το υπνοδωμάτιο και το εργαστήριο του καλλιτέχνη, στεγάζεται, μαζί με τα προσωπικά του αντικείμενα, το μεγαλύτερο μέρος του έργου του, ενώ ένα άλλο μεγάλο μέρος βρίσκεται σε διάφορα μουσεία της περιοχής, όπως το λαογραφικό κέντρο του Κίτσου Μακρή, το λαογραφικό Μουσείο της Μακρινίτσας, καθώς και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές. Το βιβλίο κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία του Βόλου, καθώς και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στις πρωτεύουσες των θεσσαλικών νομών. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (Μικρασιατών 81, τηλ. 2421039644,2421021664, φαξ 2421022927, mail [email protected]

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου