ΤΟΠΙΚΑ

Χάρτες του Ελληνικού Στρατού στο διαδίκτυο(!)

χάρτες-του-ελληνικού-στρατού-στο-διαδ-851206

Μία «περίεργη» υπόθεση που αφορά στην εμπλοκή ενός 23χρονου μεταπτυχιακού φοιτητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε παραβίαση μυστικών της Πολιτείας κατ΄ εξακολούθηση, διερευνά το Δεύτερο Επιτελικό Γραφείο του Γενικού Επιτελείου Στρατού και το τμήμα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, την περασμένη Πέμπτη αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής μετέβησαν στο Βόλο και με την συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, συνέλαβαν έναν 23χρονο μεταπτυχιακό φοιτητή Αρχαιολογίας, ο οποίος ως χρήστης του διαδικτύου, διατηρούσε στρατιωτικούς χάρτες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού που θεωρούνται εμπιστευτικού περιεχομένου.
Ο 23χρονος οδηγήθηκε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Βόλου κ. Αχιλλέα Ζήση, ο οποίος άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και τον παρέπεμψε στην Ανακρίτρια, όπου μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος. Βάσει των ηλεκτρονικών αποτυπωμάτων χθες εντοπίστηκε και ένας 40χρονος στην Αθήνα, ο οποίος οδηγήθηκε στην Ανακριτή Αθηνών.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά από καταγγελία που έκανε στην Ασφάλεια το Δεύτερο Επιτελικό Γραφείο του Γενικού Επιτελείου Στρατού, σύμφωνα με την οποία δύο άτομα, χρήστες του διαδικτύου, διατηρούσαν καταλόγους στο Ιντερνετ με στρατιωτικούς χάρτες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας στρατού που θεωρούνται εμπιστευτικού περιεχομένου.
Μετά από έρευνες εντοπίστηκαν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους και σε σκληρούς δίσκους 290 χάρτες, στους οποίους υπήρχαν σημειωμένα σημεία με στρατιωτικές μονάδες, αποθήκες πυρομαχικών, πολυβολεία και άλλα.
Οι συλληφθέντες ισχυρίστηκαν ότι είχαν προμηθευτεί τους χάρτες από άτομο μέσα από το Πεντάγωνο και τους ήθελαν για να τους χρησιμοποιήσουν στη δουλειά τους. Για την υπόθεση ενημερώθηκαν οι Στρατιωτικές Υπηρεσίες Ασφαλείας, οι οποίες συνεχίζουν τις έρευνες σε ό,τι αφορά τυχόν συμμετοχή στρατιωτικού στην προμήθεια του εμπιστευτικού υλικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο 23χρονος, ο οποίος κάνει μεταπτυχιακό με θέμα τα συστήματα ύδρευσης στην αρχαιότητα, στην απολογία του ανέφερε ότι οι χάρτες κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο, ενώ ο ίδιος δεν γνώριζε ότι απαγορευόταν η δημοσίευση τους. Τόνισε ότι επρόκειτο για χάρτες του 1940-50, οι οποίοι δεν έχουν καμία σημασία, καθώς με τα δορυφορικά προγράμματα που κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο, μπορεί ο καθένας να εντοπίσει οτιδήποτε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου