ΤΟΠΙΚΑ

Επιχειρείται η ακύρωση του πορίσματος Ζορμπά

επιχειρείται-η-ακύρωση-του-πορίσματο-851206

Βολές κατά των χειρισμών του Γιώργου Ζορμπά στο θέμα του πορίσματος για την υπόθεση των ομολόγων και από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά. Ο δικαστικός σημειώνει ότι οι ενέργειές του δεν ήταν σύννομες, αφού δεν συγκάλεσε την Ολομέλεια για να την ενημερώσει για το πόρισμά του.
Οι θέσεις του κ. Σανιδά διατυπώνονται σε εγκύκλιό του προς όλες τις εισαγγελίες εφετών, ώστε να γνωρίζουν πώς θα λειτουργούν σε ανάλογες περιπτώσεις.
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δηλώνει ότι η Αρχή της οποίας επικεφαλής είναι ο Γιώργος Ζορμπάς δεν είναι ανεξάρτητη Αρχή όπως η αντίστοιχη για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αλλά μια απλή διοικητική επιτροπή.
Επιπλέον, συμπληρώνει ότι ως απλή διοικητική επιτροπή έπρεπε να σταματήσει την έρευνα όταν ανέλαβε ο ειδικός εφέτης ανακριτής και να λειτουργήσει επικουρικά.
«Η έκθεση Ζορμπά συντάχθηκε ακύρως και δεν μπορεί να ισχύει ως πόρισμα. Είναι ένα απλό διαβιβαστικό έγγραφο» αναφέρεται στην εγκύκλιο του Γ. Σανιδά.
Κατά την εγκύκλιο με ημερομηνία 4 Σεπτεμβρίου 2007, οι εισαγγελικές αρχές θα χρησιμοποιήσουν μόνο τα αποδεικτικά στοιχεία που συνοδεύουν την έκθεση του Γ. Ζορμπά.
Για το σκοπό αυτό ανατέθηκε σε έναν από τους εποπτεύοντες τις ανακρίσεις για την υπόθεση των ομολόγων, τον εισαγγελέα Εφετών Ι. Σακελάκκο «να ερευνήσει τα στοιχεία που συνοδεύουν την έκθεση Ζορμπά, προκειμένου να κρίνει αν θα διαταχθεί συμπληρωματική δίωξη και ειδικά για το αδίκημα της δωροδοκίας ή αυτά θα τεθούν στο αρχείο».
Ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου στο τέλος της ενημέρωσης που είχε με τους δημοσιογράφους δήλωσε: «Δεν τίθεται θέμα διαπάλης του κ. Κολιοκώστα και του προέδρου της Αρχής, όπως επιχειρήθηκε να εμφανιστεί, αλλά το θέμα που τίθεται είναι αν τηρήθηκαν από τον πρόεδρο της Αρχής η νομιμότητα ή όχι.
» Είναι προφανές ότι ο κ. Κολιοκώστας ενήργησε κατά πάντα συννόμως, αντιθέτως οι ενέργειες του προέδρου της Αρχής είναι πολλαπλώς μη σύννομες. Δεν υπάρχει περίπτωση να καλυφθεί οποιοσδήποτε στη συγκεκριμένη και σε οποιαδήποτε άλλη υπόθεση».
Σημειώνεται ότι ανάλογη θέση είχε διατυπώσει και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Γιώργος Κολιοκώστας, ο οποίος επέστρεψε το πόρισμα -το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε ως έκθεση- στον Γ. Ζορμπά ως «μη σύννομο».
Ο κ. Ζορμπάς αντέδρασε τότε, δηλώνοντας ότι «ο κ. Εισαγγελέας Εφετών έκανε λάθος στην διεύθυνση» και πρόσθεσε με νόημα ότι «άλλα είναι τα μη σύννομα και είναι αρκετά».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης αρνήθηκε να τοποθετηθεί στις σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων λέγοντας: «Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν λαμβάνει θέση σε υποθέσεις που απασχολούν αποκλειστικά το έργο-λειτούργημα της Δικαιοσύνης».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου