ΤΟΠΙΚΑ

Η εβδομάδα που ξεκίνησε…

η-εβδομάδα-που-ξεκίνησε-851206

Κρίσιμη η εβδομάδα που ξεκίνησε για το πολιτικό σκηνικό της χώρας, έτσι όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, καθώς το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής με τη μυστική ψηφοφορία των βουλευτών, θα γνωρίζουμε αν η ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία των 152 εδρών θα περάσει με επιτυχία το πρώτο crash test που είναι η έγκριση των προγραμματικών θέσεων της Κυβέρνησης.
Από την άλλη οι εξελίξεις τρέχουν και στο ΠΑΣΟΚ, καθώς αρχίζουν να ξεδιπλώνουν τις πολιτικές τους κινήσεις και πρωτοβουλίες τόσο ο Γ. Παπανδρέου, όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με την ομιλία του πρώτου αύριο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος και με τον δεύτερο να ξεκινά περιοδείες και παράλληλα να ετοιμάζεται για τη σύνταξη της πολιτικής του πλατφόρμας για τη σοσιαλδημοκρατία και τις θέσεις του για την οικονομία και τις αλλαγές που προτείνει για το κράτος.
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο είναι θετικό ότι στο ΠΑΣΟΚ αρχίζουν μετά το σοκ των πρώτων ημερών να συζητούν σε βάθος για το πλαίσιο των πολιτικών θέσεων που θα οριοθετήσουν το πολιτικό στίγμα του κόμματος τα επόμενα χρόνια, με αποσαφήνιση και εξειδίκευση των θέσεών του σε μία σειρά από καίριους τομείς της κοινωνικοοικονομικής ζωής της χώρας.
Οι παραπάνω εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι επιπλέον θετικές για το πολιτικό μας σύστημα για δύο ακόμη λόγους. Πρώτον μία αξιόμαχη και συνεκτική αξιωματική αντιπολίτευση «πιέζει» την οποιαδήποτε Κυβέρνηση να είναι πιο αποτελεσματική στην παραγωγή κυβερνητικού έργου, ενώ από την άλλη η οριοθέτηση της πολιτικής πλατφόρμας για ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας είναι επίσης θετικό για την καταγραφή στη συνείδηση της κοινής γνώμης ενός σαφούς πολιτικού στίγματος, που θα το οριοθετεί σε σχέση με τους υπόλοιπους πολιτικούς σχηματισμούς, μη δημιουργώντας σύγχυση και εμπέδωση της απλουστευμένης και λαϊκίστικης αντίληψης, που εκφράζεται από ολοένα και περισσότερους τα τελευταία χρόνια, ότι δηλαδή «όλοι ίδιοι είναι»…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου